Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

…………ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ.....


Σκληρή λιτότητα, με αντάλλαγμα δάνειο 12 δις ευρώ, επιβάλλει και στην Ρουμανία το ΔΝΤ. Ο Γενικός Διευθυντής του Ταμείου Ντομινίκ Στρόσκαν, επισκέφτηκε την χώρα προκειμένου να πιέσει την ρουμανική κυβέρνηση  να μειώσει μισθούς και να  και να κάνει απολύσεις στον δημόσιο τομέα.
Η ρουμανική κυβέρνηση έχει περάσει ήδη νομοσχέδιο για τους μισθούς και τις συντάξεις, που προβλέπει την απόλυση περισσοτέρων από 100.000 δημοσίων υπαλλήλων και τη μείωση των επιδομάτων στο δημόσιο τομέα. Με το νομοσχέδιο αυτό, προβλέπεται ακόμα η αύξηση του ορίου ηλικίας για σύνταξη στα 60 χρόνια για τις γυναίκες και στα 65 για τους άντρες από το 2014 και αύξηση στα 65 χρόνια και για τα 2 φύλα από το 2030.
Η Ρουμανία έχει μέσο όρο ζωής τα 72 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στην Ευρώπη.
Η ανεργία αυξάνεται και ανερχόταν στο 8,3% τον Φεβρουάριο , από 8,1% τον Ιανουάριο και 4,9% τον Φεβρουάριο του 2009. Το 25.5% των ανέργων  είναι ηλικίας κάτω των 29 ετών. Ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 253 ευρώ και είναι ο δεύτερος χαμηλότερος της Ευρώπης.
Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στον ιδιωτικό τομέα. Η ρουμανική αυτοκινητοβιομηχανία Dacia, που ανήκει στον γαλλικό όμιλο Renault, ετοιμάζεται για δραστική μείωση της παραγωγής  από τα μέσα του 2010 και εκτιμά ότι θα φτάσει τα επίπεδα παραγωγής του 2007, το 2014.
Η σκληρή λιτότητα που προωθεί το ΔΝΤ και στην Ρουμανία, θυμίζει την εποχή του Τσαουσέσκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: