Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Μεφεδρόνη και μαζική υστερία στο Ηνωμένο Βασίλειο


Μια απλή αναζήτηση στα άρθρα που έχουν δημοσιευθεί τον τελευταίο μήνα στο Ηνωμένο Βασίλειο και περιέχουν τον όρο μεφεδρόνη, αποκαλύπτει την έκταση που έχει πάρει το θέμα στη χώρα αυτή καθώς δημοσιογράφοι, πολιτικοί, επιστήμονες, γονείς και χρήστες προσπαθούν να δώσουν την δική τους εκδοχή γιατί η κυκλοφορία της ουσίας αυτής πρέπει ή όχι να απαγορευθεί.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση και ο γραμματέας της Alan Johnson σπεύδουν να επιταχύνουν την ταξινόμηση της ναρκωτικής ουσίας στην κατηγορία Β ανάμεσα σε ουσίες όπως η κάνναβη και οι αμφεταμίνες. Η κατοχή μιας τέτοιας ουσίας μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε 5 χρόνια φυλάκιση και η σύλληψη για εμπορία μέχρι και σε 14 χρόνια κάθειρξη. Καθώς η ουσία αυτή προς το παρόν είναι νόμιμη στη Βρετανία, το εμπόριο γίνεται από νόμιμα μαγαζιά και ιστοσελίδες ενώ και πολλοί νέοι διακινούν τη μεφεδρόνη σε κλαμπ και φοιτητικά πάρτι προσπαθώντας να βγάλουν κέρδος από την πώληση της ουσίας που κάποιοι ονομάζουν 'κοκα'ί'νη των φτωχών'.
Η κατακόρυφη άνοδος στις πωλήσεις του ναρκωτικού αυτού που φαίνεται να έχει μεγάλη απήχηση στη βρετανική νεολαία οφείλεται σε διάφορες αιτίες: σχετίζεται αφενός με την οικονομική κρίση και την ανεργία που πλήττει την χώρα και οδηγεί τους χρήστες σε φθηνότερα αντικατάστατα κλασικών ναρκωτικών και αφετέρου στη σχετική έλλειψη χαπιών έκσταση αυτή τη στιγμή στην αγορά εξαιτίας της κατάσχεσης 33 τόνων λαδιού sassafras στην Καμπότζη το 2008. Οι 33 τόνοι του συστατικού αυτού που είναι ένα από τα κύρια για την παραγωγή του MDMA (έκσταση) θα χρησίμευαν για την παραγωγή 245 εκατομμυρίων χαπιών, τα οποία εν τέλει δεν διοχετεύθηκαν στην αγορά.
Ένα γραμμάριο μεφεδρόνης κοστίζει αυτή τη στιγμή περίπου 10 λίρες στην αγορά ενώ ένα γραμμάριο κοκα'ί'νης 39. Οι χρήστες μπορούν να το προμηθευθούν ως φυτικό φάρμακο καθώς μόνο έτσι επιτρέπεται η εμπορία του προς το παρόν. Ανήκει στην ομάδα ναρκωτικών ουσιών που προέρχονται από τα khats, ισχυρά διεγερτικά που σχετίζονται με αμφεταμίνες όπως το έκσταση και οι χρήστες περιγράφουν την ευφορία που νιώθουν όσο διαρκεί η επίδραση της ουσίας αλλά και την απότομη πτώση όταν τα συμπτώματα έχουν πλεόν αρχίσει να κωπάζουν.
Οι παρενέργεις περιλαμβάνουν ρινορραγίες, παραισθήσεις, ναυτία, έμετο, κυκλοφορικά προβλήματα, ανώμαλους καρδιακούς παλμούς, εξανθήματα, άγχος, παράνοια και κρίσεις. Προς το παρόν 25 θάνατοι στο Ηνωμένο Βασίλειο - 18 στην Αγγλία και 7 στη Σκωτία - θεωρείται ότι σχετίζονται με τη χρήση του ναρκωτικού αυτού αν και δεν έχει υπάρχει σαφής ένδειξη ότι οι θάνατοι προήλθαν άμεσα από την μεφεδρόνη.
Αν και συνήθως η διαδικασία ταξινόμησης των ναρκωτικών ουσιών από το Γνωμοδοτικό Συμβουλίο σχετικά με την Κατάχρηση των Ναρκωτικών (ACMD) που, σύμφωνα με τον νόμο είναι και το αρμόδιο όργανο για να κρίνει την ενδεχόμενη αλλαγή ταξινόμησης μιας ναρκωτικής ουσίας, παίρνει κάτι παραπάνω από ενάμιση χρόνο, η περίπτωση της μεφεδρόνης φαίνεται να αποτελεί εξαίρεση. Η κυβέρνηση της Βρετανίας βιάζεται να κάνει παράνομη τη χρήση της μεφεδρόνης σε μια προσπάθεια ίσως να κερδίσει τη λαϊκή ψήφο λίγο πριν την κρίσιμη εκλογική διαδικασία του Μα'ί'ου.
Το θέμα φαίνεται να έχει πάρει μεγάλη έκταση σε εφημερίδες όπως η Daily Mail και η μαζική υστερία που έχει προκαλέσει σε πολλούς γονείς τροφοδοτεί σε μεγάλο βαθμό τις αντιδράσεις της κυβέρνησης. Καθώς σε λίγες εβδομάδες η μεφεδρόνη απ' ό,τι φαίνεται θα είναι πλέον παράνομη, μένει μόνο να παρατηρήσουμε για άλλη μια φορά πόσο ανούσια φαίνεται να είναι η απονομιμοποίηση, καθώς οι χρήστες μπορούν εύκολα να βρουν πρόσβαση στην οποιαδήποτε ουσία, αλλά πλέον τα έσοδα από την εμπορία διοχετεύονται στη μαύρη αγορά του υποκόσμου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: