Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 3 Απριλίου 2010

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

Ο Πρωθυπουργός και τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, πληροφορήθηκαν από αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, ότι στην περιοχή νότια του Καστελόριζου, έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη μεγάλων πετρελαϊκών κοιτασμάτων. Η είδηση ωστόσο, προκάλεσε προβληματισμό και ανησυχία, παρά ενθουσιασμό και ικανοποίηση.
Η παράμετρος <<μεγάλα και εκμεταλλέυσιμα πετρελαϊκά αποθέματα>> εμφανίζεται σε μια στιγμή που οι πιστωτές μας, ζητούν όλοι πίσω τα λεφτά τους εκβιάζοντας την κυβέρνηση με την δυνατότητα τους να τινάξουν την οικονομία μας στον αέρα.
Το μεγάλο και εκμεταλλέυσιμο κοίτασμα βρίσκεται σε ένα από τα δύσκολα σημεία της ανατολικής Μεσογείου. Εκεί όπου, αν δεν υπήρχε το Καστελόριζο σαν τμήμα της ελληνικής επικράτειας, θα συνόρευε η τούρκικη με την κυπριακή Ζώνη Οικονομικής Εκμετάλλευσης(ΖΟΕ). Όμως το Καστελόριζο υπάρχει ως τμήμα της ελληνικής επικράτειας.. Κι αυτό σημαίνει ότι το πετρέλαιο βρίσκεται και εντός της ελληνικής ΖΟΕ.Αρκεί η Ελλάδα να είναι σε θέση να την κατοχυρώσει....
Η πληροφορία περί ύπαρξης εκμεταλλεύσιμων πετρελαϊκών αποθεμάτων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έφτασε στην Αθήνα από <<μεγάλη δύναμη>>. Η βεβαιότητα της χώρας αυτής στοιχειοθετείται  από επισταμένη μελέτη δορυφορικών λήψεων της περιοχής και ενδελεχή επιστημονική ανάλυση των δεδομένων. Η κυβέρνηση έκτοτε επιχειρεί να αναλύσει και να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει τα νέα διπλωματικά δεδομένα, που θα προκύψουν στην πιθανότατη περίπτωση που η πληροφορία αποδειχτεί ακριβής.
Σύμφωνα με πολιτικούς παράγοντες των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, η κυβέρνηση αξιολογεί ως εξαιρετικά επικίνδυνη την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή του Καστελόριζου λόγω της εντατικής και συντονισμένης προσπάθειας της Τουρκίας να θέσει υπό αμφισβήτηση την ελληνική ΖΟΕ στην περιοχή. Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι το Νοέμβριο του 2008 η Τουρκία διεξήγαγε έρευνες στην περιοχή ανοιχτά του Καστελόριζου με το νορβηγικό  πλωτό ερευνητικό σκάφος <>.
Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι μέσα στο καλοκαίρι του 2009 η Τουρκία ανακοίνωσε πώς προγραμματίζει να πραγματοποιήσει νέες έρευνες στην ίδια περιοχή.
Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά και ειδικότερα η ύπαρξη κερδοφόρων  πετρελαϊκών κοιτασμάτων  σε μια <<αδιευκρίνιστη>> περιοχή μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου? Σύμφωνα με την εκτίμηση αρμόδιου κυβερνητικού παράγοντα, μια τέτοια παράμετρος οδηγεί  με μαθηματική ακρίβεια σε <<επεισόδιο>>  με την Τουρκία, προκειμένου στη συνέχεια να διευκρινιστούν  οι ασάφειες περί κυριαρχίας. Κατά μια παραλλαγή αυτής της άποψη, η ενδεχόμενη πίεση για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, με την εμπλοκή μάλιστα αμερικάνικων πετρελαϊκών εταιρειών, μπορεί να λειτουργήσει ως επιταχυντής των εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας που προωθούν Παπανδρέου και Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: