Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ+ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Το θέμα που έχει ανακύψει εσχάτως με τις γερμανικές αποζημιώσεις, μια υπόθεση που έχει αναδειχτεί σε ένα πλέον ακανθώδες και πολύπλοκο νομικό ζήτημα που έχει απασχολήσει ποτέ τα ελληνικά δικαστήρια. Διότι μια απλή υπογραφή του Υπουργού Δικαιοσύνης θα ήταν αρκετη να έχει λυθεί εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία το θέμα.
Η χρονική αφετερία του πολύχρονου δικαστικού αγώνα μας πάει πίσω, στο 1995. Τότε, ο μακαρίτης σήμερα δικηγόρος και πρώην Νομάρχης Βοιωτίας Ιωάννης Σταμούλης, καταθέτει αγωγή στο Πρωτοδικείο Λιβαδειάς ζητώντας αποζημίωση από το γερμανικό Δημόσιο για τις οικογένειες των θυμάτων του μαρτυρικού Διστόμου που σφαγιάστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Τι διεκδηκούμε όμως ως χώρα από την Γερμανία? Σύμφωνα με την καταγραφή που έχει κάνει Εθνικό Συμβούλιο για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, τα άμεσα απαιτητά για το ελληνικό Δημόσιο συνίσταται σε:
  • Στα χρέη ύψους 80 εκατ γερμανικών μάρκων από τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο
  • Στα χρέη από την διαφορά του κλίρινγκ.στο μεσοπόλεμο ύψους 593.873.000 δολαρίων, που ήταν σε βάρος της Γερμανίας
  • Στα αναγκαστικά δάνεια που πήρε από την Ελλάδα το Γ΄Ράιχ, ύψους 3,5 δις δολαρίων στην διάρκεια της κατοχής
  • Στις επανορθώσεις που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα για τις κατασχέσεις, αρπαγές και καταστροφές που της προξένησε το Γ΄Ράιχ την περίοδο της κατοχής, ύψους 1,7 δις δολαρίων, που σε σημερινές τιμές είναι 108 δις ευρώ.
  • Στις ανυπολόγιστες υποχρεώσεις της Γερμανίας για την αφαίρεση της ζωής 1.125.960 Ελλήνων (38.960 εκτελεσμένων, 12.000 νεκρών από <<αδέσποτες>>, 70.000 σκοτωμένων σε μάχες, 105.000 νεκρών στα στρατόπεδα της Γερμανίας κ.ο.κ).
  • Στην ατίμητη προσβολή που προξένησε στον ελληνικό λαό και στις ανθρωπιστικές ιδέες η ναζιστική θηριωδία.
Το θέμα είναι πρωτίστως ηθικό!!!! Γιατί όταν μιλάμε για τις απώλειες τόσων ανθρώπινων ζωών, όταν αναφερόμαστε στο ρήμαγμα μιας χώρας, όταν μιλάμε για την καταστροφή κάθε στοιχειώδους υποδομής, η ΠΟΛΙΤΙΚΗ και οι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ  θα πρέπει να σωπαίνουν....

Δεν υπάρχουν σχόλια: