Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Αναγνώριση με αναδρομική ισχύ 3ετίας



Αναγνώριση με αναδρομική ισχύ 3ετίας
Με το σχέδιο ΠΔ, που κρίθηκε χθες νόμιμο από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο η κοινοτική οδηγία, καθορίζονται οι διαδικασίες με τις οποίες μπορούν να αναγνωριστούν επαγγελματικά δικαιώματα (για μια τεράστια γκάμα επαγγελμάτων) σε Ευρωπαίους πολίτες στη χώρα μας, αλλά και σε αποφοίτους κολεγίων που συνεργάζονται με πανεπιστήμια της Ευρώπης.
Στην πράξη γίνεται ένα πρώτο βήμα για αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στη χώρα μας (και όχι ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών, όπως ξεκαθαρίζει το ΣτΕ) που αποκτήθηκαν και μέσα από σπουδές σε παραρτήματα ξένων ΑΕΙ - κολέγια, αφού προηγηθεί ένας έλεγχος πιστοποίησης, εφόσον υπάρχουν δικαιολογημένες αμφιβολίες.
Το σχέδιο ΠΔ αναμένεται να αλλάξει τον επαγγελματικό χάρτη της χώρας και την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, αφού δίνει την ευχέρεια σε Ευρωπαίους πολίτες (με σύντομες διαδικασίες αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων) να ασκήσουν στην Ελλάδα το επάγγελμα που αντιστοιχεί στις σπουδές τους, χωρίς ουσιαστικά να ενδιαφέρει το πού έγιναν αυτές, αρκεί να βεβαιώνουν την ύπαρξη των κατάλληλων επαγγελματικών προσόντων.
Αντίστοιχο δικαίωμα -με βάση την οδηγία- έχουν και οι Ελληνες που επιθυμούν να εργαστούν σε κοινοτική χώρα επιτυγχάνοντας την αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων.
Το ΣτΕ για να κρίνει νόμιμο το 144 σελίδων σχέδιο ΠΔ, επικαλείται σωρεία αποφάσεων του ΔΕΚ (Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) και τις πρόσφατες «ευρωκαταδίκες» της χώρας, ενώ επισημαίνει τη μεγάλη καθυστέρηση στην ενσωμάτωση της οδηγίας που έπρεπε να είχε γίνει προ 3ετίας περίπου (η προθεσμία έληξε στις 20-10-07).
Γι’ αυτό και δέχεται ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε αναδρομική εφαρμογή των διατάξεων του ΠΔ για αιτήσεις που έγιναν από το 2007 για αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων (για να υπάρξει συμμόρφωση και στη νεότερη οδηγία 2006/100/ΕΚ), αφού η καθυστέρηση μιας χώρας να ενσωματώσει κοινοτική οδηγία (τονίζει το ΣτΕ) δεν μπορεί να αποβεί σε βάρος όσων αντλούν δικαιώματα από το κοινοτικό δίκαιο.
Ετσι δεν αποκλείεται να γεννηθούν και αξιώσεις αποζημίωσης από όσους δεν κατόρθωσαν σε προγενέστερο στάδιο να εργαστούν στην Ελλάδα με αναγνώριση των προσόντων τους.
ΠρόσβασηΕρμηνεύοντας την οδηγία το ΣτΕ υπό τον αντιπρόεδρο Κων. Μενουδάκο επισημαίνει (42/10) ότι κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ υποχρεώνεται να επιτρέψει στους πολίτες οποιουδήποτε άλλου κράτους-μέλους (και επομένως και των πολιτών του ιδίου), οι οποίοι κατέχουν τίτλο σπουδών (που πληροί ορισμένες προϋποθέσεις), να έχουν πρόσβαση στο αντίστοιχο νομοθετικά κατοχυρωμένο (στο κράτος υποδοχής του εργαζόμενου) επάγγελμα ή να ασκούν τέτοιο επάγγελμα. Οι προϋποθέσεις αυτές (που αφορούν και τα παραρτήματα ξένων ΑΕΙ - κολέγια) αναφέρονται στην οδηγία και στο ΠΔ.
Προβλέπουν ότι αν ελληνικές αρχές έχουν δικαιολογημένες αμφιβολίες για τίτλους εκπαίδευσης που αποκτήθηκαν στην Ελλάδα ή σε άλλα κράτη, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές επικοινωνώντας με αντίστοιχες ξένες (του κράτους προέλευσης του τίτλου) μπορούν να πιστοποιήσουν επίσημα εάν οι τίτλοι σπουδών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι ίδιοι με εκείνους που θα χορηγούσαν και εκείνα (εφόσον η εκπαίδευση πραγματοποιούνταν ολόκληρη στο έδαφός τους) και εάν προσδίδουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα και σε εκείνη τη χώρα. Η πιστοποίηση αυτή ανοίγει υποχρεωτικά τον δρόμο της επαγγελματικής δραστηριότητας.
Δεν ενσωματώνεται σωστά η κοινοτική οδηγία.


Αναγκαίες διορθώσεις σε σειρά επαγγελμάτων
Στο ογκώδες ΠΔ που αλλάζει το σύστημα αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, ενσωματώνονται 8 παραρτήματα, που αναφέρονται σε αναλυτικούς καταλόγους επαγγελματικών ενώσεων, οργανισμών, εκπαίδευσης κ.λπ. διαφόρων χωρών, που θεωρούνται αυτομάτως ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για την επαγγελματική αναγνώριση, καλύπτοντας ένα ευρύτατο πεδίο επαγγελμάτων από μηχανικούς, αρχιτέκτονες, ιατρούς, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές, νομικούς - δικηγόρους, μέχρι κατασκευαστές οργάνων (οπλουργών) αλλά και τον... Πολωνό υδραυλικό.
Για μια μεγάλη σειρά επαγγελμάτων (κλωστοϋφαντουργία, υποδήματα, τυπογραφία, έπιπλα, σιδηρουργία, ηλεκτρικός εξοπλισμός, κατασκευή αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, κοσμηματοποιία, τρόφιμα, αλιεία, ναυπηγική, κομμωτική κ.λπ.), εφόσον στη χώρα μας απαιτείται κατοχή γενικών εμπορικών ή επαγγελματικών γνώσεων και ικανοτήτων, τότε αποτελεί επαρκή απόδειξη των γνώσεων αυτών το γεγονός ότι ο ενδιαφερόμενος άσκησε προηγουμένως την ίδια δραστηριότητα σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ.
Το ΣτΕ εντόπισε πάντως κάποιες ρυθμίσεις για τους ιατρούς (συνυπολογισμός πρακτικής εκπαίδευσης κ.λπ.), τους φαρμακοποιούς (συμπληρωματική επαγγελματική πείρα), τους αρχιτέκτονες (για μελέτες στατικής, αντισεισμικότητας), που δεν είναι νόμιμες, γιατί δεν ενσωματώνουν σωστά την κοινοτική οδηγία και ζητεί να γίνουν διορθώσεις.
ΔικηγόροιΟσον αφορά τους δικηγόρους επισημαίνει ότι εμπίπτουν στην κοινοτική οδηγία 2005/36/ΕΚ και επομένως ισχύουν ανάλογοι όροι αναγνώρισης των τίτλων και τα επαγγελματικά προσόντα θα αναγνωρίζει για την προσεχή 3ετία το νέο ειδικό όργανο (το ΣΑΕΠ) και μετά το 2013 ο οικείος δικηγορικός σύλλογος.
Διαπιστώνοντας ότι δεν είναι νόμιμη η διάταξη που εξουσιοδοτεί τον κάθε αρμόδιο υπουργό να καθορίσει τις απαιτούμενες γνώσεις της ελληνικής γλώσσας για την άσκηση ενός επαγγέλματος, το ΣτΕ υποδεικνύει ότι αυτό πρέπει να γίνεται από την αρχή που αναγνωρίζει τα επαγγελματικά προσόντα, με πλήρως αιτιολογημένη κάθε φορά κρίση της σχετικά με τη γνώση των ελληνικών, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Νέο όργανο για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων
Την προσεχή 3ετία τις αποφάσεις για το ποιοι καλύπτουν τις προϋποθέσεις για να εργαστούν στη χώρα μας θα παίρνει το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), ένα νέο πολυμελές όργανο του υπουργείου Παιδείας, όπου θα προεδρεύει ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου, με συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, προϊσταμένων διευθύνσεων, εκπροσώπων επαγγελματικών φορέων κ.λπ.
Το ΣΑΕΠ θα αντικαταστήσει το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Συμβούλιο Επαγγελματικής Αναγνώρισης Τίτλων Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που καταργούνται με τη δημοσίευση του ΠΔ στο ΦΕΚ.
Το ΣτΕ έκρινε μη νόμιμη μεταβατική διάταξη που πρόβλεπε ότι οι ήδη εκκρεμείς υποθέσεις θα κριθούν με το σήμερα ισχύον νομοθετικό καθεστώς, οπότε τα πάντα θα κριθούν με τις νέες ρυθμίσεις.
Οργανώσεις Μετά το μεταβατικό στάδιο της 3ετίας και την κατάλληλη προετοιμασία τους, τον ρόλο του ΣΑΕΠ θα αναλάβουν οι επαγγελματικές οργανώσεις κάθε κλάδου που είναι οργανωμένες ως ΝΠΔΔ (π.χ. σύλλογοι ιατρικοί, φαρμακευτικοί, δικηγορικοί, επιμελητήρια, τεχνικά, οικονομικά κ.λπ.) που θα αναγνωρίζουν τα επαγγελματικά προσόντα και δικαιώματα, ενώ το ΣΑΕΠ θα παραμείνει αρμόδιο μόνο για επαγγέλματα που δεν έχουν αντίστοιχες επαγγελματικές οργανώσεις με τη μορφή ΝΠΔΔ.
Οι αιτήσεις θα συνοδεύονται με παράβολο 100 ευρώ υπέρ του Δημοσίου, οι απαντήσεις θα δίνονται το πολύ εντός 3μήνου, ενώ η αναγνωριστική απόφαση θα είναι δεσμευτική.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: