Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

HVP και καρκινογένεση

HVP και καρκινογένεση πρόληψη σε νεαρή ηλικία
Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (ΗΡV), είναι ένας σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός, που βρίσκεται σε άνδρες και γυναίκες και κάποιες φορές προκαλεί αλλοιώσεις στο γεννητικό τους σύστημα.
Θεωρείται αιτιολογικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Προσβάλλει συνήθως άτομα νεαρής ηλικίας, και η διάδοση του είναι ραγδαία. Οι πιθανότητες λένε πως μια σεξουαλικά ενεργή γυναίκα έχει 70% πιθανότητες να προσβληθεί από την λοίμωξη.
Ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού είναι, η χωρίς προφυλακτικό, σεξουαλική επαφή. Πιθανότητα μετάδοσης του ιού υπάρχει και από την μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού.
O HPV είναι ο πρώτος πιστοποιημένος ιός που ευθύνεται για την ανάπτυξη του καρκίνου στον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει ότι για να αναπτυχθεί καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, προηγείται λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Ο ιός ανιχνεύεται σε πάνω από 99% των περιπτώσεων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο χρόνος εξέλιξής μιας τραχηλικής βλάβης έχει υπολογιστεί σε 10 -15 χρόνια κατά την διάρκεια των οποίων η νόσος μπορεί να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, είναι ο τρίτος πιο διαδεδομένος καρκίνος στον κόσμο, στις αναπτυσσόμενες χώρες καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μετά τον καρκίνο του μαστού, αλλά λόγο της επιθετικότητάς του αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Στις ανεπτυγμένες χώρες καταλαμβάνει την 7η θέση και η θνησιμότητα είναι ακόμα μικρότερη λόγω της εφαρμογής προληπτικών προγραμμάτων ελέγχου.
Οι ορότυποι του HPV διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες, υψηλού κινδύνου ή ογκογόνοι, χαμηλού κινδύνου και ενδιάμεσου κινδύνου, σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση του καρκίνου του τραχήλου παίζουν και άλλοι παράγοντες όπως η σεξουαλική συμπεριφορά, η μη χρήση προφυλακτικού, το κάπνισμα και η παρουσία και άλλων ΣΜΝ. Η ανίχνευση του καρκίνου του τράχηλου βασίζεται στην «δοκιμασία κατά Παπανικολάου» γνωστή σε όλους σαν test ΠΑΠ., και αποτελεί διεθνώς μία από τις πλέον επιτυχημένες και καθοριστικές μεθόδους στο πλαίσιο των προσπαθειών για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση κακοηθών νόσων.
Τα τελευταία 15 χρόνια, διεξάγονται ευρείες μελέτες για την ανεύρεση εμβολίου ενάντια στον ιό. Ο στόχος του εμβολίου είναι τόσο η προφύλαξη όσο και η θεραπεία. Από το 2002 έχει ξεκινήσει η εφαρμογή εμβολίων για την πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό HPV. Τα εμβόλια περιέχουν πρωτεΐνες του ιού που προκαλούν τη δημιουργία ειδικών αντισωμάτων. Χορηγούνται σε 3 δόσεις εντός 6 μηνών, στις ηλικίες από 12 έως 26 ετών. Από τα αποτελέσματα του Ερευνητικού Κέντρου του Τμήματος Παιδικής – Εφηβικής  Γυναικολογίας & Επανορθωτικής Χειρουργικής της Β΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο «Αρετ Τμήμα Παιδικής – Εφηβικής  Γυναικολογίας & Επανορθωτικής Χειρουργικής της Β΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο «Αρεταίειο» Νοσοκομείο. επιβεβαιώθηκε η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των εμβολίων, αλλά και η καλή ανοχή τους από τα άτομα που συμμετείχαν στην μελέτη, καθώς δεν διαπιστώθηκε καμιά παρενέργεια η σοβαρή αντίδραση. 

By Elf 

Δεν υπάρχουν σχόλια: