Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση.


Η λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση είναι μια νέα τεχνική περιορισμού της χωρητικότητας του στομάχου για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η επέμβαση μοιάζει απο άποψη φυσιολογίας αλλά και εξωτερικά με τη γαστρεκτομή sleeve (γαστρικό μανίκι). Το στομάχι παίρνει μορφή σωλήνα χωρίς όμως να αφαιρεθεί κάποιο μέρος του, μόνο με πτύχωση του μείζονος τόξου με λίγες εξωτερικές (ορομυικές) ραφές. Με την τεχνική αυτή η χωρητικότητα και η διατασιμότητα του στομάχου περιορίζονται δραματικά και ο κορεσμός επέρχεται με μικρές ποσότητες τροφής. Η μέθοδος είναι εντελώς ακίνδυνη και έχει να παρουσιάσει μόνο πλεονεκτήματα: ελάχιστο τραύμα, ανύπαρκτες επιπλοκές, αποφυγή εμφύτευσης σιλικόνης στον οργανισμό, αξιόπιστη απώλεια βάρους, επαναληψιμότητα και πλήρη αναστρεψιμότητα. Με τη γαστρική πτύχωση δεν υφίσταται πρακτικά κίνδυνος σηπτικών επιπλοκών όπως με τη sleeve, γιατί δεν γίνεται εκτομή στομάχου, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα αναστροφής. Με την αφαίρεση των ραμάτων ο στόμαχος ανακτά αυτόματα το αρχικό του σχήμα.

Η επέμβαση γίνεται χωρίς τομές λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά σε όλους σχεδόν τους ασθενείς. Τη μόνη ίσως εξαίρεση αποτελούν περιπτώσεις εξεσημασμένης ηπατομεγαλίας ή ακραίας παχυσαρκίας. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 60 λεπτά και η νοσηλεία 1-2 ημέρες. Δεν τοποθετούνται παροχετεύσεις, ρινογαστρικός σωλήνας και καθετήρας στην κύστη. Η μόνη μετεγχειρητική παρενέργεια είναι μια παροδική και ήπια ναυτία που διαρκεί 2-4 ημέρες και αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιεμετικών. Τις πρώτες 15 ημέρες επιτρέπεται η λήψη μόνο υγρών και ημιστερεών, μέχρι να παρέλθει το γαστρικό οίδημα και να αποκατασταθεί η κινητικότητα του στομάχου. Με τη γαστρική πτύχωση ο στόμαχος συμπεριφέρεται όπως και με τη sleeve. Η μικρή του χωρητικότητα δεν επιτρέπει μεγάλα γεύματα (αρχικά 4-5 κουταλιές). Τον πρώτο καιρό η σύγχρονη λήψη τροφής και υγρών μπορεί να προκαλέσει πόνο ή εμετό. Η χωρητικότητα του στομάχου αυξάνεται σταδιακά τους επόμενους μήνες και το βάρος σταθεροποιείται μετά απο απώλεια 25-40 κιλών. Στον ακόλουθο πίνακα παρουσιάζουμε τη μέση απώλεια βάρους των 20 πρώτων ασθενών μας, τέσσερις μήνες μετά την επέμβαση.

Η έλλειψη επιπλοκών και η αναστρεψιμότητα της λαπαροσκοπικής γαστρικής πτύχωσης την κάνουν ιδιαίτερα χρήσιμη σαν εναλλακτική βαριατρική τεχνική. Η μέθοδος αυτή είναι πρακτικά η μοναδική επιλογή για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας και δεν επιθυμούν τοποθέτηση εμφυτευμάτων (γαστρικός δακτύλιος) ή αφαίρεση στομάχου (γαστρεκτομή sleeve). Όπως και με τη γαστρεκτομή sleeve, στη λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση δεν απαιτείται ιδιαίτερη ιατρική παρακολούθηση, δεν υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις συνεργασίας και οι περιορισμοί στη διατροφή είναι ελάχιστοι.

Πλεονεκτήματα της γαστρικής πτύχωσης

Είναι εξαιρετικά ασφαλής. Δεν υπάρχουν σηπτικές ή άλλες απώτερες επιπλοκές.

Η λειτουργία του πεπτικού συστήματος παραμένει απολύτως φυσιολογική. Δεν υπάρχει δυσαπορόφηση θρεπτικών συστατικών.

Δεν απαιτείται εμφύτευση ξένων υλικών (δακτύλιος σιλικόνης) και εκτομή του στομάχου (sleeve).

Δεν υπάρχουν ειδικοί κανόνες ή περιορισμοί στη διατροφή.

Είναι αναστρέψιμη. Με την αφαίρεση των ραμάτων ο στόμαχος ανακτά την αρχική του μορφή.

Είναι επαναλήψιμη. Αν μελλοντικά χρειαστεί νέος περιορισμός της χωρητικότητας, η μέθοδος μπορεί να επαναληφθεί.

Απαιτεί ελάχιστη νοσηλεία (1-2 ημέρες).

Έχει το χαμηλότερο κόστος.

by Dimoula

Δεν υπάρχουν σχόλια: