Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ

Όταν ο άνθρωπος πατάει τα 45 χρόνια ζωής και ενώ θεωρητικά βρίσκεται στο απόγειο της κοινωνικής και επαγγελματικής του δόξας, τα «καμπανάκια» αρχίζουν να «χτυπούν». Οι αυξημένες τιμές χοληστερίνης και πίεσης του αίματος υποσκάπτουν την ασφάλεια της καρδιαγγειακής λειτουργίας, η οστέινη πυκνότητα μειώνεται και οι χόνδροι «στεγνώνουν». Ταυτόχρονα, η μυϊκή μάζα συρρικνώνεται και ο μεταβολισμός πέφτει, με συνέπεια ο,τι τρώτε να μετατρέπεται σε λίπος. Δυστυχώς, όλα αυτά μπορεί να είναι αιτίες πρόκλησης αιφνίδιων βλαβών που πιθανών να σας ταλαιπωρήσουν για όλη την υπόλοιπη ζωή σας. Και αν δεν έχετε προνοήσει να θωρακίσετε τον εαυτό σας όσο ήσασταν νέοι, τώρα που ωριμάσατε πρέπει να γυμναστείται.
Η επιλογή σας είναι μονόδρομος, αφού όσο ασκείστε τόσο το μυοκάρδιο δυναμώνει. Άρα μπορεί να ωθεί περισσότερο αίμα σε κάθε παλμό οδηγώντας την πίεση σε χαμηλότερες τιμές και εξισορροπώντας ιδανικά τις πυκνότητες των λιποπρωτεϊνών HDL και LDL (της καλής και κακής χοληστερίνης). Επίσης, με τη συστηματική άσκηση ενδυναμώνουν οι τένοντες και λιπαίνονται επαρκώς οι κοιλότητες των συνδέσμων, βοηθώντας στην ευκινησία της άρθρωσης. Επιπλέον, η αύξηση του μυϊκού ιστού επιφέρει καλύτερες και αποδοτικότερες καύσεις λίπους ακόμη και όταν είστε τελείως αδρανής (π.χ. κατάσταση ύπνου) βοηθώντας να μειωθεί το στρώμα λίπους που περιβάλει το στομάχι.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μειώνονται αρκετά οι πιθανότητες να εμφανιστεί στεφανιαία νόσος η οποία απειλεί ένα στους δέκα άντρες άνω των 45.

by Iwanna

Δεν υπάρχουν σχόλια: