Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Η ΑΡΚΤΙΚΗ ΕΧΕΙ ΠΥΡΕΤΟ

Στην Αρκτική εκτός από σκελετούς μαμούθ και πολικές αρκούδες, υπάρχουν ακόμα λιωμένα παγόβουνα καθώς και τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου.
Στις 2 Αυγούστου 2007 στήθηκε η ρωσική σημαία στον πυθμένα του Βόρειου Πόλου, μία κίνηση που σαφώς δεν ήταν για πλάκα, αφού έχει υπολογιστεί ότι το 25% των αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων που έχουν απομείνει στον πλανήτη βρίσκονται θαμμένα κάτω από τον Αρκτικό Ωκεανό. Και ενώ η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει αγχώσει ανθρώπους και ζώα, το κυνήγι του πετρελαίου ανάμεσα σε Ρωσία, Καναδά και Η.Π.Α. θα είναι μάλλον η χαριστική βολή για τη χώρα των πάγων.
Πάντα τραβούσε το ενδιαφέρον των εξερευνητών. Τελευταία όμως και των ταξιδιωτών αφού έστω και μία φορά να δει κάποιος το βόρειο σέλας νιώθει ιδιαίτερα τυχερός. Εκεί ο ήλιος ανατέλλει και δύει μόνο μία φορά το χρόνο, το λυκόφως διαρκεί σχεδόν δύο εβδομάδες και μπορεί κάποιος να ρυθμίσει το ρολόι του σε οποιαδήποτε χρονική ζώνη τον συμφέρει.
Όμως ο παγωμένος παράδεισος λιώνει. Η Αρκτική χάνει σχεδόν το 10% του πάγου της ανά δεκαετία από το 1953. Το μόνιμα παγωμένο έδαφος λιώνει, τα δέντρα στην τάιγκα γέρνουν και πέφτουν, δημιουργώντας το φαινόμενο που αποκαλείται από τους επιστήμονες «μεθυσμένο δάσος». Τα τελευταία χρόνια σημειώνονται μαζικοί θάνατοι καριμπού ( όπως ονομάζονται οι τάρανδοι στην Αρκτική). Οι θάνατοι αυτοί οφείλονται στην εξάπλωση της τάιγκα βορειότερα καλύπτοντας τις λειχήνες της τούνδρας και κατ’ επέκταση την τροφή των ταράνδων. Η πολική αρκούδα εξαφανίζεται ενώ η τιμή του πετρελαίου συνεχώς ανεβαίνει και οι πάγοι λιώνουν. Ο δρόμος προς την κατάκτηση του πυθμένα της Αρκτικής είναι ανοιχτός.

by Iwanna!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: