Σελίδες
ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
ο καιρός
Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009
ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
''Οποιος δεν ξερει πως να συμβιωνει με τους αλλους, δεν ξερει πως να ζει ουτε με τον εαυτο του. Αυτα που δεν καταφερνει μαζι με τους αλλους,δεν θα καταφερει ουτε με τον εαυτο του.
Σε μια εποχη που επικρατει ο εγωισμος, η ελλειψη ειλικρινειας, η αγενια και ο ανταγωνισμος , το << φαρμακο>> που ολοι χρειαζομαστε ειναι η ενοποιηση τοσο με τον εαυτο μας οσο και με τους αλλους.
Υ παρχει αναγκη να δουλεψουμε πανω στην φιλια, την αμοιβαια εμπιστοσυνη, τη συνεργασια και την αλληλοβοηθεια..
Συμφωνεις, υποθετω, οτι ο ανθρωπος, επιδει ακριβως ζει σε κοινωνικο περιβαλον, εχει επαφες, δημιουργικη κατ αναγκην, σχεσεις.
Γιατι συμβαινει αυτο?
Θελουμε να εχει ο συνανθρωπος μας τις προδιαγραφες, που εμεις επιθυμουμε, να ειναι δηλαδη αρεστος σε εμας και να μας προκαλει την ευαρεσκεια ( εξωτερικη εμφανιση, συμπεριφορα,αντιληψεις, μορφωση,ικανοτητες, καταγωγη, περιουσια και πολα αλλα).
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Αντικριζεις ενα αγορι με σκουλαρικια στα αυτια, αγανακτεις.
Σου κλεβει στο ζυγι ο οπωροπωλης, οργιζεσαι.
Δεν διαθετει περιουσια η ερωμενη σου , απελπιζεσαι.
Δεν ειναι υπακουο το παιδι σου, δυσαρεστεισαι.
Σε απατα η συζηγος σου θυμωνεις.
Δεν σε αμοιβει αρκουντως ο εργοδοτης σου, δυσφορεις.
Ζητει << φακελακι>> ο γιατρος σου εξαπτεσαι.
Δεν γεννα παιδια η συζηγος σου, απογοητευεσαι.
Δεν αποδιδει στο σχολειο το παιδι σου, θλιβεσαι.
Αρρωσταινει η συζηγος σου στεναχωριεσαι.
Σε επιπληττει ο προισταμενος σου, σκυθρωπιαζεις.
Ε πομενως, οσες φορες συναντα κανεις ανθρωπους που δεν πληρουν τις προδιαγραφες της επιθυμιας του, κλονιζεται, συνθλιβεται απο αρνητικα, απο δυσαρεστα συναισθηματα.
Αρα, βιωνει τη δυστηχια.Αντιλαμβανεσαι, λοιπον οτι το να ανακαλυψεις μεσα στην κοινωνια ενα ατομο, οπως ακριβως το επιθυμεις, ειναι σχεδον αδυνατο.
Επομενος, οι συγκρουσεις μεταξυ των ανθρωπων ειναι αναποφευεκτες. Το κακο, ομως, ειναι οτι αυτες παραγουν θλιψη, στεναχωρια, δυσαρεσκεια.
Αρα ο ανθρωπος βιωνει και δυστηχως θα βιωνει εσαει τη δυστηχια σ αυτον τον επιγειο κοσμο.
Συμφωνεις, υποθετω , οτι καλο ειναι να εχει κανεις κατα νουν και το εξης.
Οι ανθρωποι δεν ειναι τελειοι. Ολοι, μηδενος εξαιρουμενου, εχουν ελλειψεις, ελαττωματα.
Οι εντυπωσεις που σχηματιζονται μ ενα νεο προσωπο, εχουν καθοριστικη και μακροχρονια επιδραση στην ποιοτητα των ανθρωπινων σχεσεων.
Οι αποφασεις που λαμβανονται κατα τα πρωτα λεπτα μιας νεας γνωριμιας, μπορουν να ειναι αρνητικες και να οδηγησουν σε σοβαρη μειωση νεων επαφων μεταξυ των δυο.
Σε τετοιες συνθηκες δεν δινεται η ευκαιρεια για αποκτηση νεων πληροφοριων για το αλλο προσωπο που θα μπορουσαν ισως ν αλλαξουν τις αποφασεις σχετικα με την συγκεκριμενη σχεση. Οταν ειναι θετικες οι εντιπωσεις και οι αποφασεις που παιρνουμε για ενα προσωπο που συναντουμε για πρωτη φορα μετα τα πρωτα μερικα λεπτα της συναντησης, τοτε επικοινωνουμε περισσοτερο και κοινοποιουμε πιο πολλα στοιχεια σχετικα με το ατομο μας.
Η εποικοδομητικη αυτη συμπεριφορα, συμβαλει στην αναπτυξη της σχεσης, της φιλιας και σε ορισμενες περιπτωσεις της αγαπης. Τα σημαντικα αυτα συμπερασματα προερχονται απο ερευνα που εκαναν επιστημονες απο το πανεπιστημιο της Μινεσοτα στο Οχαιο.
Μελετησαν της αρχικες εντυπωσεις που κατεγραψαν 164 φοιτητες που συναντηθηκαν ανα 2 για πρωτη φορα.Η διαρκεια της πρωτης συναντησης των φοιτητων ηταν απο 3 εως 10 λεπτα . Εκτος απο τις εντυπωσεις τους, οι φοιτητες δηλωναν το τι κοινο εβρισκαν με το αλλο ατομο που συναντουσαν, ποσο τους αρεσε το εν λογω προσωπο, πως εβλεπαν τη σχεση αυτη να εξελισσεται και ποιες αποφασεις επαιρναν.
Στη συνεχεια, μετα απο 9 εβδομαδες , οι φοιτητες εδιναν πληροφοριες στους ερευνητες για το πως εξελιχθηκε η σχεση με το ατομο που ειχαν γνωρισει στην αρχη της ερευνας.
Οι επιστημονες διαπιστωσαν οτι εκεινοι οι οποιοι εβλεπαν απο την αρχη με θετικο τροπο την εξελιξη της σχεσης τους, ειχαν πολυ περισσοτερες πιθανοτητες να αναπτυξουν στενες σχεσεις. Και αυτο συναβαινε ανεξαρτητα απο το εαν η αρχικη συναντηση ειχε διαρκεσει 3,6 η 10 λεπτα.
Η θεωρια οτι η ποιοτητα μας σχεσης καθοριζεται. στα πρωτα λεπτα μιας συναντησης , υποστηριζεται απο τα αποτελεσματα της εν λογω ερευνας.Οι περισσοτερες θεωριες σχετικα με την αναπτυξη των σχεσεων, δινουν λιγοτερη σημασια στις εντυπωσεις και αποφασεις που λαμβανονται κατα τα πρωτα λεπτα της πρωτης συναντησης μιας διαπροσωπικης σχεσης.
Πολλοι πιστευουν οτι η πρωτη συναντηση ειναι απλα η αρχικη επαφη, το ανιχνευτικο σταδιο για μια μελλοντικη σχεση. Στην συνεχεια με την αναπτυξη της σχεσης, ο ενας μαθαινει περισσοτερα για τον αλλο, εχουν κοινες εμπειριες και αντιλαμβανονται το ρολο και το σεβασμο που θα εχουν στην σχεση τους
Γνωριζουμε ομως οτι οι ανθρωποι συχναδεν αντιδρουν λογικα αλλα με συναισθηματικες, η ακομη και παραλογες συμπεριφορες.
Αυτο παρατηρειται ακομη περισσοτερο οταν οι σχεσεις ειναι πολυ στενες η ερωτικου τυπου.
Πιστευουμε οτι οι επιστημονες απο το πανεπιστημιο της Μινεσοτα , με την ερευνα τους προσθετουν κατι καινουργιο που δεν ειχε μελετηθει ικανοποιητικα μεχρι σημερα.Μας δειχνουν οτι απο τα πρωτα λεπτα μιας συναντησης με καποιο ατομο που βλεπουμε για πρωτη φορα ειναι καθοριστικα και για την ποιοτητα και την εξελιξη της σχεσης που θα εχουμε με το εν λογω ατομο.
Η θεωρια αυτη εχει την δικη της αξια, Μας παροτρυνει στο να ειμαστε ιδιαιτερα προσεκτικοι στις καινουργιες γνωρημιες και συναντησεις μας.
Ομως πιστευουμε οτι παρα το γεγονος οτι οι αρχικες εντυπωσεις εχουν καθοριστικη σημασια, εντουτοις η ανθρωπινη συμπεριφορα ειναι πολυπλοκη, απροβλεπτη, μεταβαλλομενη.
Η θεωρια της σταδιακης αναπτυξης της σχεσης και η θεωρια των πρωτων εντυπωσεων, κατα τη γνωμημας δεν αποκλειουν η μια την αλλη.Οι πραγματικες καταστασεις ειναι συνθετες και ο τομεας αυτος προσφερεται για περισσοτερες ερευνες που θα μας επιτρεψουν μια καλυτερη κατανοηση της δημιουργιας, λειτουργιας και εελιξεις των διαπροσοπικων σχεσεων.
Ο ψυχικος πονος που νιωθουν οι ανθρωποι λογω αποριψης τους απο μια σχεση η απο την κοινωνια, ειναι εξαιρετικα εντονος και αναλογος με αυτον που αισθανονται οταν υφιστανται σοβαρο σωματικο τραυματισμο.
Οι αντιδρασεις που εχουν λογω απορριψης απο ενα κοινωνικο η προσωπικο δεσμο, ειναι απροβλεπτες. Χαρακτηριζονται απο υψηλο βαθμο συναισθηματικης εντασης και δεν ειναι προιον προσεκτικης περισκεψης. Υπαρχει αναλογια και επικαλυψη μεταξυ του πονου που προκυπτει λογω σωματικου πονου που νιωθουμε αποκλεισμο η απορριψη απο μια κοινωνικη ομαδα στην οποια ανηκουμε.
Η απορριψη σηματοδοτει κινδυνο, ερμηνευεται ως απειλη για την επιβιωση και μια τετοια κατασταση δημιουργει αισθηματα εντονου ψυχικου πονου με απροβλεπτες και απερισκεπτες αντιδρασεις. Στους ανθρωπους το αισθημα οτι ειναι συνδεδεμενοι με αλλους ειναι εξαιρετικα σημαντικο για την σωματικη και ψυχικη τους υγεια.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου