Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

ΝΙΚΗ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΑΠΟΧΗΣ!!!!!

Στο ποσοστό ρεκόρ του 47,37% έφτασε η αποχή στις ευρωεκλογές, στις οποίες το ΠΑΣΟΚ πέτυχε μια καθαρή νίκη με διαφορά 4,3% από τη ΝΔ. Είναι η πρώτη νίκη του ΠΑΣΟΚ σε εκλογική αναμέτρηση μετά το 2000, κάτι που προκάλεσε ευφορία στην Ιπποκράτους και προβληματισμό στη Ρηγίλλης.

Την τρίτη θέση κατέλαβε το ΚΚΕ, το οποίο κατάφερε να συγκρατήσει τα ποσοστά του, τέταρτος ο ΛΑΟΣ με άνοδο στα ποσοστά του και ισχυροποίηση του κόμματος στην δεξιά παράταξη, πέμπτος ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου το ποσοστό σίγουρα θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ μια έδρα εξασφάλισαν και οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι πανηγυρίζουν για τον πρώτο ευρωβουλευτή τους.

Ο Υπουργός των Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα των χθεσινών Ευρωεκλογών στο 99,99% της ελληνικής επικράτειας (20.530 εκλογικά τμήματα, έναντι συνόλου 20.532).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το ΠΑΣΟΚ παίρνει 36,65% (1.878.696 ψήφοι), η Νέα Δημοκρατία 32,29% (1.655.461 ψήφοι), το ΚΚΕ 8,35% (428.209 ψήφοι), ο ΛΑΟΣ 7,15% (366.562 ψήφοι), ο ΣΥΡΙΖΑ 4,70% (240.865 ψήφοι) και οι Οικολόγοι - Πράσινοι 3,49% (178.952 ψήφοι). Το ποσοστό της αποχής έφτασε στο 47,37%.

Με βάση τα ανωτέρω αποτελέσματα από 8 ευρωβουλευτές εκλέγουν το ΠΑΣΟΚ και Η Νέα Δημοκρατία, από 2 το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ και από έναν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι - Πράσινοι.

Ετσι οι 22 Ελληνες ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα την επόμενη πενταετία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι οι εξής:

-ΠΑΣΟΚ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Συλβάνα Ράπτη, Σταύρος Λαμπρινίδης, Χρυσούλα Σαάτσογλου- Παλιαδέλη, Γιώργος Σταυρακάκης, Μαριλένα Κοππά, Αννυ Ποδηματά και Κρίτων Αρσένης.

- ΝΔ : Μαριέττα Γιαννάκου, Ρόδη Κράτσα, Γιώργος Παπαστάμκος, Κώστας Πουπάκης, Θόδωρος Σκυλακάκης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Γιώργος Παπανικολάου και Γιάννης Τσουκαλάς.

- ΚΚΕ: Θανάσης Παφίλης και Γιώργος Τούσσας

- ΛΑΟΣ : Νίκη Τζαβέλλα και Θανάσης Πλεύρης

- ΣΥΡΙΖΑ : Νίκος Χουντής

- ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ : Μιχάλης Τρεμόπουλος

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, η Νέα Δημοκρατία σημειώνει καλύτερες αποδόσεις σε Καστοριά, Σέρρες, Λακωνία, Μεσσηνία και Πιερία. Τις χειρότερες στη Β' Πειραιώς, στο Ηράκλειο, στη Β' Αθηνών, στα Χανιά και το Ρέθυμνο.

Το ΠΑΣΟΚ πέτυχε τα καλύτερα ποσοστά σε Ηράκλειο, Λασίθι, Ρέθυμνο, Δωδεκάνησα, Ξάνθη. Αντίθετα τα χειρότερα εμφανίζονται σε Καστοριά, Α' Αθηνών, Λακωνία, Α' Θεσσαλονίκης και Κιλκίς.

Το ΚΚΕ Σημείωσε τα υψηλότερα ποσοστά του σε Σάμο, Κεφαλονιά, Β' Πειραιά, Λέσβο και Ζάκυνθο. Τα χαμηλότερα σε Ευρυτανία, Ροδόπη Δράμα Ρέθυμνο και Λασίθι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε υψηλότερα ποσοστά σε Α' Αθηνών, Β' Αθηνών, Λευκάδα, Α' Θεσσαλονίκης Α' Πειραιά, Β' Πειραιά και Άρτα. Τα πιο χαμηλά σημειώθηκαν στην Ευρυτανία, τα Γρεβενά, το Κιλκίς, τον Έβρο και την Φλώρινα.

Για το ΛΑΟΣ τα μεγαλύτερα ποσοστά σημειώθηκαν στην Α' Θεσσαλονίκης, την περιφέρεια Αττικής στην Α' Αθηνών, στη Β' Θεσσαλονίκης, και στη Β' Πειραιά. Αντίθετα τα χαμηλότερα στο Λασίθι, Ηράκλειο, Αιτωλοακαρνανία, και Άρτα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι τέλος, μεγαλύτερα ποσοστά σημείωσαν σε Χανιά, Β' Αθηνών, Κυκλάδες, Α' Αθηνών και Ρέθυμνο. Τα χαμηλότερα σε Κιλκίς, Γρεβενά, Άρτα και Πέλλα.

Είκοσι εννέα από τις 56 εκλογικές περιφέρειες "αλλάζουν χέρια" και από τη Νέα Δημοκρατία περνούν στο ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ αυτών η Β' Αθηνών, Α' Πειραιώς, Σάμος, Κεφαλληνία, Ευρυτανία, Λάρισα, Πέλλα, Κέρκυρα, Βοιωτία και άλλες.

Όσον αφορά την αποχή αυτή εμφανίζεται αυξημένη στη Λέσβο, 67,42%, Κεφαλονιά 63,25%, Λακωνία 62,08, Χίο 61,95, Φλώρινα 61,78, μειωμένη εμφανίζεται στο Λασίθι, 37,96, Φθιώτιδα 38,18, Ηράκλειο, 38,72, Β' Θεσσαλονίκης 39,07. Αυξημένη αποχή παρατηρήθηκε επίσης και στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες. Στην Α' Αθηνών 55,02, στη Β' Αθηνών 47,8, Α' Πειραιώς 56,32, Β' Πειραιά 56,93, και Α' Θεσσαλονίκης 50,47.

"Μήνυμα για τη Νέα Δημοκρατία και συνολικά για το πολιτικό σύστημα", χαρακτήρισε το αποτέλεσμα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. "Ένας στους δύο ψηφοφόρους δεν ήρθαν στις κάλπες και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει" πρόσθεσε.

Η κα Μπακογιάννη δήλωσε ότι η ΝΔ θα μελετήσει με σοβαρότητα τα αποτελέσματα και θα προσαρμόσει την πολιτική της όπου πρέπει. "Πρέπει να προσεγγίσουμε ξανά τους νεοδημοκράτες, οι οποίοι συνειδητά δεν πήγαν να ψηφίσουν" κατέληξε η κα Μπακογιάννη.

O υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, φθάνοντας στη Ρηγίλλης τόνισε ότι η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα και ότι υπήρξε αποδοκιμασία του πολιτικού συστήματος λόγω της υψηλής αποχής και πρόσθεσε ότι "από τις εκλογές απείχαν κυρίως οι νεοδημοκράτες". Στα γραφεία της ΝΔ βρίσκεται ήδη ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής και ο Γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Ζαγορίτης. Αργότερα και όταν θα έχει αποσαφηνιστεί το εκλογικό αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός αναμένεται ότι να κάνει δήλωση στο Ζάππειο.

Νωρίτερα, η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ Μαριέτα Γιαννάκου είχε δηλώσεις ότι δεν μπορεί να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα πριν από την καταμέτρηση των ψήφων και ότι θα γίνει ανάλυση του αποτελέσματος, αφού οριστικοποιηθεί.

"Το μήνυμα ελήφθη" δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης ο οποίος τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία με τον Καραμανλή έχει τα περιθώρια να ανακάμψει. Σημείωσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα για να δούμε το ποσοστό αποχής και σε ποιο κόμμα ανήκουν αυτοί που δεν προσήλθαν στην κάλπη. Κατέληξε λέγοντας ότι ένα συνέδριο δεν θα προσφέρει κάτι αυτή τη στιγμή.

Ο Υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στην εκτεταμένη αποχή και είπε ότι ο ψηφοφόρος της ΝΔ έστειλε μήνυμα ότι "επιλέγω αποχή, δεν αλλάζω κόμμα, αλλά δεν θα σας ξαναψηφίσω εάν δεν αλλάξετε". Χρειάζεται περισσότερη δουλειά από όλους και πιό κοντά στον πολίτη, είπε ο κ. Σαμαράς.

Στη Ρηγίλλης βρίσκονται εκτός από τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τον γραμματέα του κόμματος Λ. Ζαγορίτη, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

"Πρόκειται για μια μεγάλη και καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ, η οποία προοιωνίζεται αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές" δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι θα πρέπει να μας απασχολεί το πολύ μεγάλο ποσοστό αποχής.

"Η κρίση αυτή αφορά όλο το πολιτικό σύστημα. Είναι μια μέρα πανηγυρισμού για το κόμμα μας, αλλά και μια μέρα ευθύνης για το ΠΑΣΟΚ" είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι εκ των πραγμάτων τίθεται θέμα εκλογών και σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον την ουσιαστική νομιμοποίηση για να αντιμετωπίσει την κρίση που υπάρχει στη χώρα.

"Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μας στους Έλληνες πολίτες, για τη μεγάλη νίκη που έδωσαν στον Γιώργο Παπανδρέου και στο ΠΑΣΟΚ. Απόψε δεν υπάρχουν πολίτες νικητές και ηττημένοι, απόψε ηττήθηκαν συγκεκριμένες πολιτικές", δήλωσε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης.

"Ευθύνη για τον Γιώργο Παπανδρέου, ευθύνη για το ΠΑΣΟΚ, ελπίδα για τον λαό", δήλωσε ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι "η κυβέρνηση έχει χάσει την δεδηλωμένη προ πολλού. Όταν αναγκάζεται να κλείσει την Βουλή και να απαγορεύσει στους βουλευτές να κάνουν το καθήκον τους, έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση".

"Είναι φανερό ότι για το ΠΑΣΟΚ η νίκη είναι μεγάλη, γιατί με αναγωγή των εκλογικών ποσοστών οδηγείται σε αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές. Από αύριο με αίσθημα ευθύνης θα πρέπει να δουλέψουμε προς την κατεύθυνση να αλλάξει το συντομότερο δυνατό η κυβέρνηση, διότι η αλλαγή του πολιτικού συστήματος και η αλλαγή της πολιτικής προς όφελος του λαού μπορεί να γίνει μόνο από κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ", δήλωσε ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη το μήνυμα της αποχής».

"Δεν είμαστε αλαζόνες, είμαστε χαρούμενοι. Μετά από χρόνια το ΠΑΣΟΚ επανακάμπτει στις νίκες. Είναι μια νίκη σήμερα του Γιώργου Παπανδρέου, του ΠΑΣΟΚ, του ελληνικού λαού που θέλει να σταματήσει τον κατήφορο της παρακμής", δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι η νίκη γεμίζει το ΠΑΣΟΚ με αίσθημα ευθύνης.

Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι από αύριο το ΠΑΣΟΚ θα απευθυνθεί σε όλους τους πολίτες και "θα πείσουμε ολοένα και περισσότερους πως το πρόγραμμα μας είναι έτοιμο και ετοιμάζεται περισσότερο, πως είμαστε σοβαροί και συναισθανόμαστε τις αγωνίες των ανθρώπων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: