Σελίδες
ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
ο καιρός
Κυριακή 26 Αυγούστου 2012
Καφές...
Το καφεόδεντρο ευδοκιμεί στην Τροπική Ζώνη του Ισημερινού. Ανήκει στην οικογένεια των φυτών Rubiaceae. Απαιτούνται περίπου 3-4 χρόνια για να αποδώσει καρπούς και το ύψος του φτάνει τα 5 μέτρα. Οι καρποί του μοιάζουν με κεράσια κι έχουν οβάλ σχήμα. Έχουν πράσινο χρώμα και όταν ωριμάσουν γίνονται κίτρινα και κόκκινα. Κάθε καρπός αποτελείται συνήθως από 2 σπόρους που ωριμάζουν σε διάστημα 7-9 μηνών και τους οποίους χρησιμοποιούμε για να πάρουμε τον καφέ στην τελική του μορφή.
Οι 2 ποικιλίες καφέ είναι οι:
- Coffea arabica
- Coffea canephora
Πριν την κατανάλωση οι καρποί και οι κόκκοι του καφέ παιρνούν από κάποια διεργασία:
- Συλλογή των καρπών και των κόκκων του καφέ με το χέρι ή με μηχανικά μέσα
- Διαλογή ανάλογα με το χρώμα και την ωρίμανσή τους
- Διαδικασία ζύμωσης των σπόρων
- Καθαρισμός
- Αποξήρανση
- Ο καφές καβουρδίζεται
Αλλαγές συμβαίνουν και στο χρώμα, που καθορίζει και το χαρακτηρισμό σε: <<ελαφρύ>>, <<ελαφρύ-μέτριο>> κ.τ.λ... Ανάλογα με το βαθμό καβουρδίσματος, προκύπτουν και διάφορα είδη καφέ: ελληνικός-ελαφρύ καβούρδισμα, espresso-έντονο καβούρδισμα.....
Τι είναι η καφεϊνη?
Η καφεϊνη είναι το πιο γνωστό συστατικό του καφέ. Είναι μια φυσική ουσία που βρίσκεται στα φύλλα, στους σπόρους και στον καρπό. Επίσης την καφεϊνη την συναντάμε στο κακάο, το γκουαρανά και το τσάι.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)