Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Αρκτική: Πολεμική προπαρασκευή στον Βόρειο Πόλο

 

Στη δημοσιότητα ήρθαν χθες (05/04) μία σειρά δορυφορικών εικόνων που δείχνουν ότι η Ρωσία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην Αρκτικήλίγες ημέρες μετά από τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών με πυρηνικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων της Μόσχας που ερμηνεύτηκε ως επίδειξη δύναμης από την πλευρά του Κρεμλίνου.

Οι νέες εικόνες δείχνουν ότι ο ρωσικός στρατός έχει ανοικοδομήσει και επεκτείνει πολλές εγκαταστάσεις σε όλη την Αρκτική τα τελευταία χρόνια. Από την διάνοιξη διαδρόμων έως την ανάπτυξη πρόσθετων στοιχείων παρακολούθησης και αεροπορικής άμυνας, οι δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν μια συνεχή προσπάθεια επέκτασης των δυνατοτήτων της Μόσχας στη χερσόνησο Κόλα, κοντά στην πόλη του Μούρμανσκ.

Έπίσης έχουν δημοσιοποιηθεί και φωτογραφίες από υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης και οι ειδικοί φοβούνται ότι θα χρησιμοποιηθούν για την τορπίλη «Ποσειδώνας 2M39», η οποία μπορεί να εκτοξευθεί από ένα υποβρύχιο drone και να φέρει ακόμα και πυρηνικές κεφαλές.

Ραδιενεργά τσουνάμι με αφετηρία την Αρκτική

Τον Νοέμβριο, ο Κρίστοφερ Φορντ, τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για τη Διεθνή Ασφάλεια, δήλωσε ότι ο Ποσειδώνας έχει σχεδιαστεί για να «υπερχειλίσει τις παράκτιες πόλεις των ΗΠΑ με ραδιενεργά τσουνάμι».

Ο επικεφαλής των νορβηγικών μυστικών υπηρεσιών, αντιναύαρχος Νιλς Αντρέας Στενσενς, δήλωσε στο CNN ότι έχει αξιολογήσει το «Ποσειδών» ως «μέρος νέου τύπου πυρηνικών όπλων το οποίο έχει επιρροή πολύ πέρα από την περιοχή στην οποία το δοκιμάζουν αυτήν τη στιγμή».

Το συγκεκριμένο όπλο προωθείται από έναν πυρηνικό αντιδραστήρα με ταχύτητα 185 χιλιόμετρα την ώρα και κινείται σε μεγάλα βάθη μέχρι και 1.000 μέτρα. Έχει ισχύ 100 μεγατόνων, η οποία είναι ικανή να παράγει ένα γιγάντιο παλιρροϊκό κύμα για να καταστρέψει τις παράκτιες πόλεις ειδικά στις ΗΠΑ.

Οι δορυφορικές εικόνες, που ήρθαν στην κατοχή του CNN από την εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας Maxarαποκαλύπτουν επίσης στρατιωτικά τζετ και βομβαρδιστικά καθώς και νέα συστήματα ραντάρ κοντά στην Αλάσκα.

Ρωσική βάση στην Αρκτική, όπως φαίνεται σε φωτογραφίες που αποκάλυψε το CNN
Ρωσική βάση στην Αρκτική, όπως φαίνεται σε φωτογραφίες που αποκάλυψε το CNN

Επιπρόσθετα, η ρωσική παρουσία στην Aρκτική περιλαμβάνει βομβαρδιστικά και αεροσκάφη τύπου MiG31BM, καθώς και νέα συστήματα ραντάρ κοντά στην ακτή της Αλάσκας.

Την ίδια ώρα, στην περιοχή βρέθηκαν για πρώτη φορά πριν λίγο καιρό αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1 Lancer τα οποία  ολοκλήρωσαν αποστολές στην ανατολική Θάλασσα του Μπάρεντς.

«Υπάρχει σαφώς μια στρατιωτική πρόκληση από τους Ρώσους στην Αρκτική», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στο CNN«Αυτό έχει συνέπειες για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της, κυρίως επειδή δημιουργεί την αίσθηση υπεροχής ισχύος στον Βόρειο Ατλαντικό».

Οι εικόνες αποκαλύπτουν επίσης την ενίσχυση των αεροδρομίων σε διάφορες βάσεις στις αρκτικές ακτές της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια.

Οι δορυφορικές εικόνες που έχει εξασφαλίσει το CNN, δείχνουν την αργή και μεθοδική ενίσχυση των στρατιωτικών αεροδρομίων και των λεγόμενων βάσεων Trefoil, όπως ονομάζονται από το σχήμα των τριών πτερύγων τους που φέρουν το κόκκινο, το λευκό και το μπλε της ρωσικής σημαίας – σε διάφορες τοποθεσίες κατά μήκος της ακτής της Ρωσίας τα τελευταία πέντε χρόνια.

Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι ενώ αυτές οι προσπάθειες βρίσκονται εντός της ρωσικής επικράτειας, η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις βάσεις για να αποκτήσει έλεγχο σε άλλες περιοχές της Αρκτικής. Αυτό γίνεται όλο και πιο πιθανό καθώς ο πάγος λιώνει στην περιοχή λόγω της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιούν οι ειδικοί.

«Το λιώσιμο των πάγων κινείται γρηγορότερα από ό, τι οι επιστήμονες είχαν προβλέψει ή πίστευαν ότι θα ήταν δυνατό πριν από πολλά χρόνια», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών. «Θα είναι ένας δραματικός μετασχηματισμός τις επόμενες δεκαετίες όσον αφορά τη φυσική πρόσβαση».

Νέες εγκαταστάσεις, πύραυλοι και στόλοι …πυρηνικών

«Η Ρωσία ανακαινίζει τα αεροδρόμια και τις εγκαταστάσεις ραντάρ της σοβιετικής εποχής, κατασκευάζει νέα λιμάνια και κέντρα αναζήτησης και διάσωσης και αναπτύσσει το στόλο πυρηνικών της και συμβατικών παγοθραυστικών της», ανέφερε ο συνταγματάρχης Thomas Campbell, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

«Επεκτείνει επίσης το δίκτυο πυραυλικών συστημάτων άμυνας και παράκτιας άμυνας, ενισχύοντας έτσι τις δυνατότητες κατά της πρόσβασης και της άρνησης περιοχής σε βασικά τμήματα της Αρκτικής», πρόσθεσε.

Πράγματι, τα τρία πυρηνικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων που έσπασαν τους πάγους την περασμένη εβδομάδα δείχνει ότι η Ρωσία αναπτύσσει το στόλο των παγοθραυστικών της.

Να σημειώσουμε ότι η Ρωσία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Δανία και η Νορβηγία προσπαθούν να διεκδικήσουν κομμάτια της Αρκτικής, καθώς ο συρρικνωμένος πολικός πάγος ανοίγει νέες ευκαιρίες για αξιοποίηση πόρων και άνοιγμα νέων ναυτιλιακών λωρίδων.

Η Ρωσία επιμένει ότι τα κίνητρα είναι ειρηνικά και οικονομικά

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας αρνήθηκε να σχολιάσει, ωστόσο η Μόσχα επιμένει εδώ και καιρό πως οι βλέψεις της στην Αρκτική είναι οικονομικές και ειρηνικές.

Ένα έγγραφο του Μαρτίου του 2020 που δημοσιεύθηκε από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής του Κρεμλίνου, παρουσίασε τους βασικούς στόχους της Ρωσίας, σε μια περιοχή που θα προσφέρει το 20% των εξαγωγών της και το 10% του ΑΕΠ της. Η στρατηγική αυτή εστιάζεται στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της περιφερειακής ειρήνης της Ρωσίας. 

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν εκφράζει τακτικά τη σημασία της τεχνολογικής υπεροχής της Ρωσίας στην Αρκτική. Τον Νοέμβριο, κατά την αποκάλυψη ενός νέου παγοθραυστικού στην Αγία Πετρούπολη, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε: «Είναι γνωστό ότι διαθέτουμε έναν μοναδικό στόλο παγοθραυστικών που κατέχει ηγετική θέση στην ανάπτυξη και τη μελέτη των περιοχών της Αρκτικής. Πρέπει να επιβεβαιώνουμε αυτήν την ανωτερότητα συνεχώς, κάθε μέρα

vradini

Δεν υπάρχουν σχόλια: