Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Σαρακοστιανή νηστεία: Ευεργετική και για την ψυχή και για το σώμα

 Σαρακοστιανή νηστεία: Ευεργετική και για την ψυχή και για το σώμα

Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να νηστέψουν

 ακολουθώντας τις θρησκευτικές παραδόσεις. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, δεν λείπουν

 και αυτοί που θεωρούν ότι είναι μία καλή ευκαιρία για να κάνουν μία διατροφή-

αποτοξίνωση και αποφεύγουν το κρέας και τα ζωικά παράγωγα, χωρίς να περιορίζονται

 από τα στενά όρια που θέτει η θρησκεία. Έτσι, η περίοδος της νηστείας μπορεί να 

είναι ευεργετική όχι μόνο για την ψυχή, αλλά και για το σώμα.

Η νηστεία της Σαρακοστής βασίζεται κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης (π.χ.

 φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς), ενώ η κατανάλωση ζωικών τροφίμων

 (κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, ψάρι) μειώνεται σημαντικά. Τα οφέλη της 

νηστείας είναι αρκετά. Αρχικά, λόγω της αποφυγής των ζωικών τροφίμων μειώνεται η

 κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης. Συνυπολογίζοντας και την

 αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, οσπρίων, λαδερών και μονοακόρεστων

 λιπαρών (ξηροί καρποί, ταχίνι, ελαιόλαδο), τότε το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο

 για το καρδιαγγειακό σύστημα και για το λιπιδαιμικό προφίλ (πιθανή πτώση ολικής

 και LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων).

Οι προαναφερθέντες νηστίσιμες επιλογές επιφέρουν την αυξημένη πρόσληψη φυτικών

 ινών και άλλων απαραίτητων συστατικών, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά,

 που συνεισφέρουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη γενικότερη

 καλή λειτουργία του οργανισμού.

Προκειμένου να έχει η νηστεία όλα αυτά τα οφέλη για την υγεία, υπάρχουν ορισμένα

 σημεία στη διατροφή στα οποία θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Αρχικά, θα 

πρέπει να είναι ισορροπημένη και με ποικιλία.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να καταναλώνεται ποικιλία τροφίμων απ’ όλες τις ομάδες, 

που θα συνδυάζονται σωστά για να παρέχουν στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα 

θρεπτικά συστατικά. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στην ποσότητα των 

τροφίμων, γιατί πολύ συχνά καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες νηστίσιμων τροφίμων

 θεωρώντας ότι «δεν παχαίνουν», ενώ στη πραγματικότητα είναι πλούσια σε θερμίδες

 με αποτέλεσμα να παίρνουμε βάρος. Με μέτρο θα πρέπει να γίνεται η κατανάλωση

 αμυλούχων τροφίμων, όπως τα ζυμαρικά, το ψωμί, τα κριτσίνια και τα διάφορα άλλα

 αρτοσκευάσματα, καθώς και άλλων νηστίσιμων εδεσμάτων (π.χ. χαλβάς, ξηροί

 καρποί, ταχίνι), που είναι πολύ πλούσια σε θερμίδες.

Ωστόσο, καθώς αποκλείονται κάποιες ομάδες τροφίμων, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπε

ι να δοθεί στην επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών, σιδήρου και ασβεστίου.

Η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης είναι το κρέας, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα αυγά και τα 

γαλακτοκομικά προϊόντα. Στη νηστεία τα όσπρια αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών, τα

 οποία εάν συνδυαστούν με αμυλούχες τροφές (δημητριακά, ρύζι, πλιγούρι, ψωμί), 

εξασφαλίζουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, παρόμοιας με αυτή του κρέατος,

 όπως φακόρυζο ή ρεβίθια με ρύζι. Παράλληλα, καλή πηγή πρωτεΐνης αποτελούν και 

τα θαλασσινά.

Σχετικά με τον σίδηρο, η καλύτερη πηγή σιδήρου είναι ο αιμικός σίδηρος, που περιέχεται

 κυρίως στο κρέας. Κατά τη διάρκεια της νηστείας η πρόσληψη μη αιμικού σιδήρου

 είναι αυξημένη (φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηροί καρποί). Εάν, όμως, συνδυαστεί 

με πηγές πλούσιες σε βιταμίνη C (τομάτα, πορτοκάλι, πιπεριά, λεμόνι), ο βαθμός

 απορρόφησής του αυξάνεται σημαντικά. Για παράδειγμα, σπανακόρυζο με αρκετό 

λεμόνι και ντομάτα ή φακές με ντομάτα και πιπεριά.

Τέλος, ένα ακόμη βασικό ιχνοστοιχείο, του οποίου η πρόσληψη μειώνεται σημαντικά 

κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι το ασβέστιο. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν

 να αντικατασταθούν με γάλα αμυγδάλου και σόγιας, αμύγδαλα, ταχίνι, μπρόκολο και 

κουνουπίδι, ενώ τα δημητριακά πρωινού με αντίστοιχα εμπλουτισμένα με ασβέστιο.

Επομένως, η ποικιλία και η ισορροπία στην κατανάλωση τροφίμων κατά τη διάρκεια

 της νηστείας θα μπορούσε να συμβάλει τόσο στην πρόσληψη όλων των απαραίτητων 

θρεπτικών συστατικών όσο και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και της αρτηριακής

 πίεσης.

Όλοι μπορούν να νηστέψουν

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν μπορούν όλοι να νηστέψουν χωρίς να υπάρξουν

 επιπτώσεις στην υγεία.

Η απάντηση είναι «ναι», ωστόσο υπάρχουν κάποιες ομάδες ατόμων στις οποίες η

 νηστεία θα πρέπει να ακολουθείται με ιδιαίτερη προσοχή.

Η διατροφή που ακολουθούμε κατά την περίοδο της νηστείας δεν υστερεί καθόλου σε

 σχέση με τη βασισμένη στο κρέας και τα προϊόντα του, διατροφή. Αντιθέτως, 

περιλαμβάνει τροφές ιδιαίτερα πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, οι οποίες συνδυασμένες

 κατάλληλα μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τη θρεπτική αξία των τροφίμων

 ζωικής προέλευσης.

Τα νηστίσιμα φαγητά αποτελούν μία καλή επιλογή και ευκαιρία για σωστή διατροφή,

 εφόσον είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά και πλούσια σε 

μονοακόρεστα (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί) και ω3 λιπαρά οξέα. Παράλληλα, η αποχή

 από το κόκκινο κρέας και η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων εξασφαλίζει

 στον οργανισμό μεγάλες ποσότητες βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ευεξία και υγεία.

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να νηστέψουν, ωστόσο υπό την επίβλεψη

 ενός διαιτολόγου – διατροφολόγου, ώστε να ελέγχουν τις ποσότητες των υδατανθράκων

 στο καθημερινό τους διαιτολόγιο και το γλυκαιμικό δείκτη των επιλογών τους.

Σχετικά με εκείνους που έχουν σιδηροπενική αναιμία μπορούν να νηστέψουν δίνοντας

 έμφαση στη βιταμίνη B12 αλλά και στο σίδηρο, εφαρμόζοντας τις συμβουλές που

 δόθηκαν παραπάνω.

Τέλος, τα άτομα με οστεοπόρωση μπορούν να νηστέψουν δίνοντας έμφαση στις

 φυτικές πηγές ασβεστίου.

vradini.

Δεν υπάρχουν σχόλια: