Σελίδες

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Παιδί:Δεν παίρνει βάρος; Ισως έχει δυσανεξία στη γλουτένη


Η δυσανεξία στη γλουτένη δεν είναι ούτε αλλεργία ούτε ασθένεια, αφού δεν απαιτείται λήψη φαρμάκων για την αντιμετώπισή της. Στην ουσία, είναι μια γενετική ευαισθησία σε τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, μια πρωτεΐνη που συναντάται στο σιτάρι, στη σίκαλη, τη βρώμη και σε άλλα δημητριακά.

Αυτό το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Στα παιδιά, οι παιδίατροι μπορούν να τη διαγνώσουν πολύ εύκολα, γιατί όσα έχουν δυσανεξία στη γλουτένη δεν παίρνουν βάρος. Εχουν γκρίνια, διάρροιες και πρησμένη κοιλίτσα. Η δυσανεξία αυτή μπορεί να εκδηλωθεί από τους έξι μήνες μέχρι τα δύο έτη. Στις μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε. Η σφοδρότητα των συμπτωμάτων διαφέρει από το ένα άτομο στο άλλο, ενώ ο παράγοντας που πυροδοτεί την εμφάνιση της δυσανεξίας παραμένει άγνωστος. Μια εγκυμοσύνη ή μια γαστρεντερίτιδα μπορούν να αποτελέσουν τις αφορμές.
Εφόσον εκδηλωθεί και διαγνωστεί η δυσανεξία στη γλουτένη είναι μόνιμη κατάσταση με την οποία θα πρέπει κανείς να μάθει να ζει. Δεν υπάρχει φάρμακο που να τη θεραπεύει. Το μόνο «φάρμακο» είναι η οριστική αποχή από όλα τα δημητριακά που επιδρούν τοξικά για τον οργανισμό. Κομμένα λοιπόν το ψωμί, τα μακαρόνια, οι τάρτες, τα γλυκά, τα μπισκότα, οι κρέπες, τα χάμπουργκερ, οι πίτες κ.λπ. Το παρήγορο είναι ότι διευρύνεται η γκάμα των προϊόντων που είναι για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, οπότε κι αυτοί μπορούν να απολαύσουν ψωμί, μακαρόνια και άλλες τροφές, ειδικά επεξεργασμένες ώστε να μην έχουν αυτήν την πρωτεΐνη.

Οσο για τις συνέπειες αυτής της δυσανεξίας στην υγεία, έχουν να κάνουν περισσότερο με την ανεπαρκή απορρόφηση των συστατικών των τροφών από τον οργανισμό. Οταν οι πρωτεΐνες της γλουτένης έρχονται σε επαφή με τη βλεννώδη μεμβράνη του εντέρου, προκαλείται μια αλυσιδωτή αντίδραση που έχει αποτέλεσμα τη μερική καταστροφή της μεμβράνης. Ετσι, το έντερο απορροφά πολύ λιγότερο τις βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και τα ολιγοστοιχεία.

Τα άτομα που έχουν τη δυσανεξία, όταν δεν ακολουθούν μια διατροφή χωρίς γλουτένη είναι επίσης πιο πιθανό να εκδηλώσουν καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα γιατί έχουν ελλείψεις σοβαρών συστατικών και το ανοσοποιητικό τους είναι εξασθενημένο.


Το προφίλ του ανθρώπου με δυσανεξία στη γλουτένη (προ διάγνωσης)

- Μόνιμη αίσθηση κόπωσης
- Συχνές διάρροιες
- Απώλεια κιλών
- Ελλειψη σιδήρου παρά τη λήψη συμπληρωμάτων
- Δυσκολία τεκνοποίησης
- Αν και σε ηλικία κάτω των πενήντα ετών, εμφανίζονται εύκολα κατάγματα
- Απώλεια μαλλιών
- Πολλές άφθες


espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου