Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Β. Μακεδονία: Παρελθόν ο Ήλιος της Βεργίνας – Αφαιρείται από σημαία, μνημεία, δημόσιους χώρους

Τελειώνει από παντού ο Ήλιος της Βεργίνας, για τη Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με όσα υπογράφηκαν στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η σημαία της Βεργίνας θα αφαιρεθεί από όλους τους δημόσιους χώρους και από όλα τα μνημεία που παραπέμπουν στην αρχαία ιστορία και τον πολιτισμό.

Η σημαία αυτή ήταν η πρώτη σημαία της ανεξαρτησίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας και είχε αντικατασταθεί το 1995 έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις της Ελλάδας.

Ο αντιπολιτευτικός Τύπος στα Σκόπια, πάντως, επικρίνει την πρόθεση αυτής της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων, «Σλόμποντεν Πέτσατ», τα  κυβερνητικά όργανα θα απαγορεύσουν τη δημόσια χρήση του συμβόλου του εμβλήματος των αρχαίων Μακεδόνων που ανακαλύφθηκε στη Βεργίνα της Μακεδονίας, ωστόσο δεν αποκαλύφθηκαν οι λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει αυτό.

«Κατά τη συνεδρίασή της, στις 4 Ιουλίου, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας υποχρεώνει τη Γενική Γραμματεία να ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τα μνημεία, τις εγκαταστάσεις δημόσιων και άλλων έργων υποδομής που φέρουν τον Ήλιο της Βεργίνας, ένα σύμβολο που είναι μέρος του αρχαίου μακεδονικού πολιτισμού και ανήκει στον ελληνικό πολιτισμό, αφού είναι ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ, κυριολεκτικά, πρόκειται  για έργο τέχνης.

«Επί πλέον η κυβέρνηση έχει αναθέσει στη Γενική Γραμματεία να ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές για την παροχή πληροφοριών που  χρησιμοποιείται ή ενσωματώνεται  το σύμβολο του Ήλιου της Βεργίνας σε δημόσιους χώρους. Η παροχή αυτών των πληροφοριών θα πρέπει να γίνει εντός καθορισμένης προθεσμίας που καθόρισε η κυβέρνηση», γράφει η εφημερίδα.

Οι συνταγματικές τροποποιήσεις για την αλλαγή του ονόματος του κράτους, ψηφίστηκαν στις 11 Ιανουαρίου και τέθηκαν σε ισχύ στις 12 Φεβρουαρίου, και η προθεσμία για τη μετονομασία των μνημείων και η αφαίρεση του Ήλιου της Βεργίνας λήγει στις 12 Αυγούστου 2019, όπως σημειώνεται.

Η νέα σημαία Βόρειας Μακεδονίας

Η νέα σημαία της Βόρειας Μακεδονίας αποτελείται από έναν κίτρινο ήλιο που ανατέλλει με 8 ακτίνες, οι άκρες των οποίων εκτείνονται σε κόκκινο φόντο. Το σύμβολο αυτό, που υιοθετήθηκε επίσημα στις 5 Οκτωβρίου του 1995, εκπροσωπεί το «νέο ήλιο της ελευθερίας», όπως αναφέρεται στον εθνικό ύμνο της χώρας.

Πριν από αυτήν υπήρχε η σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας. Σχεδόν έναν χρόνο μετά την απόσχιση της χώρας από τη Γιουγκοσλαβία, και από τον Αύγουστο του 1992 και μέχρι τον Οκτώβριο του 1995, στη σημαία της Βόρειας Μακεδονίας ήταν ο Ήλιος της Βεργίνας σε κόκκινο φόντο, γεγονός που πυροδότησε κύμα διαμαρτυριών από την Ελλάδα, εξαιτίας της προέλευσης του συμβόλου, το οποίο ήταν σύμβολο της Μακεδονικής Δυναστείας του Φιλίππου Β’.

Η Ελλάδα έχει το σύμβολο του Ηλίου της Βεργίνας στη σημαία της Μακεδονίας, που υιοθετείται στην ίδια περίοδο. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, λοιπόν, η Βόρεια Μακεδονία παραιτείται κάθε χρήσης του Ήλιου της Βεργίνας (με εξαίρεση αρχαιολογικά ευρήματα που υπάγονται στην αρχαία μακεδονική κληρονομιά) και υποχρεούται να αφαιρέσει το σύμβολο από κάθε απεικόνισή του σε φορείς της χώρας έως και τον Αύγουστο 2019.

neaselida

Δεν υπάρχουν σχόλια: