Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Θρύλοι και λάβα στο «Μονοπάτι του Γίγαντα»

Θρύλοι και λάβα στο «Μονοπάτι του Γίγαντα»

Με την πρώτη ματιά μπορεί να πει κανείς ότι μοιάζουν με τεράστια παξιμάδια από βίδες. Στην πραγματικότητα πρόκειται για 40 χιλιάδες κίονες από βασάλτη στη Βόρεια Ιρλανδία.
Το «Μονοπάτι του Γίγαντα» (Giant's Causeway) όπως είναι γνωστό βρίσκεται στην περιοχή Antrim και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.
Πριν από περίπου 60 εκατομμύρια χρόνια, υπήρχε έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή. Οι πολυγωνικοί βασάλτινοι κίονες δημιουργήθηκαν από την ταχεία ψύξη της καυτής λάβας.
Το εντυπωσιακό αξιοθέατο εντυπωσιάζει με τους κίονες σε σχήμα εξαγώνου που εφάπτονται μεταξύ τους και δίνουν την εντύπωση ενός τεράστιου μελισσιού.
Οι κίονες σε κάποια σημεία φτάνουν τα 12 μέτρα ύψος και 28 εκατοστά πλάτος, ενώ ορισμένες κολόνες έχουν έως και οκτώ πλευρές. Σε πολλά σημεία η συμμετρία μεταξύ των βράχων είναι τέτοια, που δύσκολα πείθεται κανείς ότι η περιοχή είναι δημιούργημα της μητέρας φύσης.
Σύμφωνα με το θρύλο, το πέτρινο μονοπάτι δημιουργήθηκε από τον πολεμιστή Fionn MacCumhaill προκειμένου να φτάσει στη Σκωτία και να πολεμήσει τον πολεμιστή  Benandonner.
Μια άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι ο MacCumhaill πέταξε μεγάλα κομμάτια μιας βουνοπλαγιάς για να μπορέσει να προσεγγίσει την αγαπημένη του στο νησί Στάφα των Εβρίδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: