Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Άρωμα Βανίλιας










Η βανίλια είναι ένα μπαχαρικό με πολύ έντονο και χαρακτηριστικό άρωμα. Προέρχεται από τα περικάρπια ή τους σπόρους ενός τροπικού αναρριχητικού φυτού που ονομάζεται βανίλια και ανήκει στην ίδια κατηγορία με την ορχιδέα. Γι αυτό και τα άνθη του μοιάζουν με τσαμπιά πρασινοκίτρινων ορχιδέων, με τη διαφορά ότι ανθούν μόλις για λίγες ώρες. Από εκεί και πέρα αρχίζει η ανάπτυξη των λοβών της, που μοιάζουν με μακρόστενα φασόλια. μόλις ολοκληρωθεί η ανάπτυξή τους,συλλέγονται οι καρποί και ξεκινά η διαδικασία του βρασμού,όπου τα ώριμα φλούδια βράζονται και στην συνέχεια στεγνώνουν,έτσι ώστε να να αυξηθεί και να ωριμάσει το άρωμα της βανιλίνης που υπάρχει μέσα στο φλούδι. Μέσω αυτής της διαδικασίας δημιουργείται η λεπτή γεύση της βανίλιας. Θεωρείται ένα από τα ακριβότερα καρυκεύματα, μαζί με το σαφράν και το κάρδαμο και χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο ως ενισχυτικό γεύσης και αρώματος.


Η πρώτη γνωστή χρήση της βανίλιας είναι από τους Ινδιάνους του Μεξικού. όταν κατακτήθηκαν από τους Ατζέκους, αναγκάστηκαν να τους παραδώσουν τους καρπούς της βανίλιας.

Η βανίλια είναι :


  • Χωνευτική,τονωτική και βοηθάει στην καλή λειτουργία της χολής.
  • Στην φαρμακοβιομηχανία χρησιμοποιείται ως διεγερτικό της έκκρισης της χολής και ως διορθωτικό οσμής.
  • Το βάμμα της βανίλιας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιβηχικό.
  • Το άρωμα βανίλιας θεωρείται ότι έχει αντικαταθληπτική και χαλαρωτική δράση, γιατί διεγείρει την έκκριση ορμόνης που σχετίζεται με την ευχαρίστηση.
  • Παλαιότερα πίστευαν ότι η βανίλια είναι αφροδισιακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: