Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΚΡΑΣΙ & ΦΑΒΑ

Υλικα
1 χταποδι μετριο, καθαρισμενο
2 κουτ.σουπ ελαιολαδο

1 μεγαλο ποτήρι κρασί κόκκινο
1 κουτ. γλυκου θυμαρι
1/2 λεμονι (τον χυμο του)

για τη φαβα

500γρ. φαβα
5 κουτ. σουπας ελαιολαδο
2 κρεμμυδια ολοκληρα
αλατι
1/2 λεμονι (το χυμο του)
4 ντοματες λιαστες ψιλοκομμενες
1 κουτ. σουπας καππαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αχνιζουμε σε κατσαρολα το χταποδι σε δυνατη φωτια μεχρι να βγαλει τα υγρα του.Μολις τα απορροφησει, ριχνουμε το κρασι  και χαμηλωνουμε τη φωτια. Σκεπαζουμε και σιγοβραζουμε για μια ωρα περιπου. Τσιμπαμε την κουκουλα του χταποδιου με μυτερο μαχαιρι για να διαπιστωσουμε αν εχει ψηθει. Μολις ειναι ετοιμο, το αφαιρουμε απο την κατσαρολα, ριχνουμε ελαιολαδο, δυναμωνουμε τη φωτια και προσθετουμε χυμο λεμονιου και το θυμαρι. Κοβουμε το χταποδι σε κομματια , το ριχνουμε ξανα στην κατσαρολα, ανακατευουμε και μαγειρευουμε μεχρι να μελώσει η σάλτσα. Ξεπλενουμε την φαβα και τη βραζουμε σε μπολικο νερο (να την καλυψει και αλλο τοσο περιπου) μαζι με τα κρεμμυδια. την ξαφριζουμε και προσθετουμε το μισο ελαιολαδο και αλατι . Βραζουμε σε σιγανη φωτια για μια περιπου ωρα, μεχρι να χυλωσει. την πολτοποιουμε μαζι με τα κρεμμυδια μεχρι να γινει κρεμωδης, Μεταφερουμε σε μπολ και ανακατευουμε με το υπολοιπο ελαιολαδο και το λεμονι. Σερβιροντας το χταποδι συνοδευοντας με τη φαβα γαρνιρισμενη με λιγη ριγανη η θυμαρι, λιαστη ντοματα και καππαρη.




Δεν υπάρχουν σχόλια: