Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Κυριακή, 12 Απριλίου 2015

Τα φρούτα

Πέρα από τις θαυμάσιες γεύσεις και τα αρώματα τους, τα φρούτα είναι μια πλούσια πηγή  βιταμινών  οι οποίες δυστυχώς καταστρέφονται εύκολα. Από την συγκομιδή και μετά θα λέγαμε ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση  για τις βιταμίνες. Ο χυμός του πορτοκαλιού π.χ, που κόβουμε από το δέντρο, έχει πολλαπλάσια βιταμίνη C από αυτόν που φτιάχνουμε με πορτοκάλια τα οποία είναι ήδη μαζεμένα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι βιταμίνες οξειδώνονται σταδιακά.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙ

Ένας υγιής ενήλικας πρέπει να καταναλώνει 3-4 μέτρια φρούτα την ημέρα. Αυτό γιατί τα φρούτα είναι πηγή υδατανθράκων, φυτικών ινών, μετάλλων και φυσικά βιταμινών και αντιοξειδωτικών.


  • Βιταμίνη Α: Βερίκοκο, Πεπόνι, Μάγκο και Μανταρίνι.
  • Θειαμίνη: Καρπούζι.
  • Νιασίνη: Αβοκάντο.
  • Β6: Μπανάνα.
  • Βιταμίνη C: Ακτινίδιο. Φράουλες, Πορτοκάλι. Λεμόνι, Λωτός, Ανανάς.
  • Ασβέστιο: Λωτός, Πορτοκάλι.
  • Φώσφορο: Λωτός
  • Κάλιο: Αβοκάντο, Λωτός, Μπανάνα, Ανανάς, Φράουλα.
  • Νάτριο: Λωτός.

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΜΕ

ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΙΜΑ: Πρέπει να αποφεύγουμε τα άγουρα φρούτα γιατί όσο διανύουν τα διάφορα στάδια ωρίμανσης πάνω στο δέντρο, συνεχίζουν να προσλαμβάνουν από αυτό αλλά και από τον ήλιο τα θρεπτικά τους συστατικά. Έτσι, έχουν την μεγαλύτερη δυνατή διατροφική αξία. Τα ώριμα φρούτα θα τα αναγνωρίσουμε από:

  • Το χαρακτηριστικό χρώμα
  • Τη νωπή μυρωδιά
  • Δεν θα είναι ούτε πολύ μαλακό ούτε πολύ σκληρό.
ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΦΥΔΑΤΩΜΕΝΑ: 

  • Ζωηρό χρώμα και σφριγηλή όψη
  • Πράσινα φύλλα και κοτσάνια
  • Συμπαγής και ομοιόμορφος φλοιός

ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΕΡΑΙΑ:

Να μην έχουν:
  • Κηλίδες
  • Χτυπήματα
  • Τρύπες



Δεν υπάρχουν σχόλια: