Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015

Τυριά

Οι Έλληνες είμαστε ο ευρωπαϊκός λαός που τρώει το περισσότερο τυρί. Από τα μαλακά τυριά προτιμάμε την φέτα, από τα σκληρά και τα ημίσκληρα το κασέρι , ενώ μια πολύ καλή θέση στις επιλογές μας έχουν τα γκούντα και ένταμ.

Όταν αγοράζουμε τυρί θα  πρέπει να:


  • Ξέρουμε για ποιά χρήση το προορίζουμε.
  • Ζητάμε αυτό που θέλουμε. 
  • Ζητάμε να δοκιμάσουμε και να μυρίσουμε ένα μικρό κομμάτι πριν το αγοράσουμε.
  • Προσέχουμε το τυρί να έχει το σωστό ομοιόμορφο χρώμα και σχήμα και να μην παρουσιάζει αλλοιώσεις.
  • Ελέγχουμε το εξωτερικό περίβλημα.
  • Αγοράζουμε όσο τυρί είναι να καταναλώσουμε τις επόμενες 3-4 ημέρες.
  • ελέγχουμε την ημερομηνία παραγωγής και λήξης όταν πρόκειται για συσκευασμένα τυριά.
Συντήρηση:

Τα κρεμώδη τυριά πρέπει να βρίσκονται κλεισμένα σε αεροστεγή δοχεία. Τα υπόλοιπα μπορούν να μπουν σε τάπερ γυάλινα και να είναι ψηλά στο ψυγείο. Τα τυριά που έχουν εξωτερικό περίβλημα  ή κόρα  δεν πρέπει να τα καθαρίζουμε όσο τα έχουμε στο ψυγείο παρά μόνο όταν πρόκειται να τα φάμε..Όταν αγοράζουμε τυριά μας τα τυλίγουν σε ένα ειδικό χαρτί.  Πρέπει να τα βγάζουμε από αυτό όταν το βάζουμε στο ψυγείο γιατί η ψύξη δεν διαπερνά το χαρτί αυτό με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται. Τα λευκά τυριά μπορούμε να τα ξαλμυρίζουμε σε νερό ή γάλα πριν τα βάλουμε στο ψυγείο.

Όταν σερβίρουμε τυρί:


  • Τα τυριά δεν πρέπει να μπλέκονται μεταξύ τους όταν τα σερβίρουμε. Ακόμα και τότε μπορεί να αλλοιωθούν οι γεύσεις τους. 
  • Τα σκληρά τυριά αναδεικνύουν καλύτερα την γεύση τους και το άρωμά τους όταν βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.
Οι ξύλινοι δίσκοι σερβιρίσματος τυριών είναι προτιμότεροι αφού το ξύλο έχει την ιδιότητα να απορροφά την υγρασία των τυριών.


ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΥΡΙΑ:


  • Ανεβατό
  • Ανθότυρο
  • Γαλοτύρι
  • Γραβιέρα
  • Καλαθακι Λημνου
  • Κασέρι
  • Κατίκι Δομοκού
  • Κεφαλογραβιέρα
  • Κεφαλοτύρι
  • Κοπανιστή Κυκλάδων
  • Λαδοτύρι Μυτιλήνης
  • Μανούρι
  • Μαστέλο
  • Μετσοβόνε
  • Μυζήθρα
  • Πόσσιας
  • Πηκτόγαλο Χανίων
  • Σφέλα
  • Τελεμές
  • Φέτα
  • Φορμαέλα Παρνασσού
Χαλούμι

ΞΕΝΑ ΤΥΡΙΑ:


  • Γκοργκοτζόλα
  • Γκούντα
  • Γκρίγιερ
  • Ένταμ
  • Κάμαμπερ
  • Κότατζ
  • Μαντσεγκο
  • Μοτσαρέλα
  • Blue Cheese
  • Παρμεζάνα
  • Ρεγκάτο




Δεν υπάρχουν σχόλια: