Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014

«Σωτήριο» μοιάζει το μετάξι στην οικονομική κρίση

Όσο πάνε και αυξάνονται οι Έλληνες που επιθυμούν να βαδίσουν το… δρόμο του μεταξιού. Μιας και η απαιτητική αλλά ιδιαιτέρως επικερδής καλλιέργεια μεταξιού, μπορεί να ανεβάσει το εισόδημα κάποιου ως και 7.000 ευρώ μέσα σε δύο μήνες, προσελκύει όλο και περισσότερους νέους να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη επιχείρηση.
Ο 50χρονος σήμερα Νίκος Μπουρουλίτης, που ασχολείται με την καλλιέργεια μεταξιού από εννέα χρονών, δεδομένου ότι η εκτροφή μεταξοσκώληκα είναι υπόθεση οικογενειακή «εδώ και πάρα πολλές γενεές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Tο οικονομικό όφελος γι αυτόν που θα ασχοληθεί με το μετάξι μπορεί να ξεπεράσει και τα 15.000 ευρώ, εφόσον γίνει η απαραίτητη οργάνωση και καλλιεργηθούν 20 κουτιά με σπόρο μεταξοσκώληκα».
Μοιάζει να «πότισαν» μετάξι τα γονίδια της συγκεκριμένης οικογένειας, με τα παιδιά αλλά και τα εγγόνια Μπουρουλίτη να συνεχίζουν ακάθεκτα την παραγωγή, καθώς «νοιώθουν την ίδια αγάπη και αφοσίωση στον μεταξοσκώληκα ». Η επιχείρηση «Μεταξωτά Σουφλίου Μπουρουλίτη» εξάγουν το προϊόν τους σε Ευρώπη, Γαλλία, Τουρκία και ΗΠΑ και μπορεί οι ποσότητες να μην επαρκούν για τις ανάγκες ενός καταστήματος «ωστόσο το ελληνικό μετάξι είναι το πιο ποιοτικό και οι περισσότεροι επειδή το γνωρίζουν προσπαθούν να εξασφαλίσουν έστω και μερικά από τα εκλεκτά κομμάτια μας».
Όπως δήλωσε ο κ. Μπουρουλίτης, σήμερα στη χώρα μας δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 50 καλλιεργητές μεταξιού και μάλιστα αποκάλυψε ότι «πολύ συχνά χτυπά το τηλέφωνο και νέοι άνθρωποι μας ζητούν ενημέρωση, πληροφορίες, αλλά και κατάρτιση προκειμένου να ασχοληθούν με την εκτροφή μεταξοσκωλήκων».
Τα βήματα για τους νέους που θα ακολουθήσουν το «δρόμο του μεταξιού»
Πρώτο βήμα, λοιπόν, για να ξεκινήσει κάποιος την ενασχόληση με τους μεταξοσκώληκες, είναι να δηλώσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι έχει χώρο για την εκτροφή και ότι διαθέτει και μουριές, δηλαδή την απαραίτητη τροφή για τον μεταξοσκώληκα.
Τον σπόρο προμηθεύονται οι παραγωγοί- εκτροφείς από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο αγοράζει τον σπόρο -ύστερα από διαγωνισμό- από το Πανεπιστήμιο της Προύσας στην Τουρκία και το Πανεπιστήμιο της Βουλγαρίας και από εκεί έρχεται, σφραγίζεται και μοιράζεται στους παραγωγούς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Κάθε σφραγισμένο κουτί που παίρνει ο παραγωγός είναι βάρους 16 γραμμαρίων, από το οποίο θα εκκολαφθούν σχεδόν 20.000 μεταξοσκώληκες. Κάθε κουτί κοστίζει 125-130 ευρώ και η αγορά του επιδοτείται από την ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι θα βγάλει συγκεκριμένα κιλά κουκουλιού. Τα 16 γραμμάρια σπόρου δίνουν 40-60 κιλά κουκουλιού, ανάλογα βέβαια με πόσο καλοταϊσμένα είναι τα σκουλήκια. Κάθε κουκούλι δίνει 1.000 με 2.000 μέτρα κλωστή.
Ο νεαρός μεταξοσκώληκας από τη στιγμή που θα εκκολαφτεί μέχρι τη στιγμή που θα πλέξει το κουκούλι (τη φούσκα) περνά από πέντε διαφορετικά στάδια που ονομάζονται «ηλικίες» και διαχωρίζονται μεταξύ τους από ένα ενδιάμεσο στάδιο που λέγεται «ύπνος». Συνολικά, δηλαδή, ο μεταξοσκώληκας περνά πέντε ηλικίες και τέσσερις ύπνους. Τρέφεται αποκλειστικά με νωπά φύλλα μουριάς και κατά την εκτροφή, που διαρκεί συνολικά περίπου 40 ημέρες, οι μεταξοσκώληκες τοποθετούνται πάνω σε ξύλινα κρεβάτια, τις λεγόμενες κρεβάτες.
Επισημαίνεται ότι η παραγωγή μεταξιού στην Ελλάδα είναι ελλειμματική. Η σηροτροφία μπορεί να αποδώσει σε διάστημα μόλις 45 ημερών, ένα αρκετά ικανοποιητικό εισόδημα νωρίς το καλοκαίρι που ο αγρότης δεν έχει άλλα έσοδα, ενώ μπορεί να αποτελεί συμπληρωματικό εισόδημα και για άλλες τάξεις εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: