Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Αυτοσυναίσθημα: Κυρίαρχο και ρυθμιστικό ή ρυθμιζόμενο

Η ψυχική διάθεση που διαμορφώνεται από το κάθε άτομο για την αξία του ατόμου του, ή αλλιώς για την αξία της προσωπικότητάς του καλείται αυτοσυναίσθημα. Στο ενδεχόμενο που αυτή η ψυχική διάθεση ορίζεται από την άποψη άλλων για την αξία του συγκεκριμένου ατόμου, το συναίσθημα τιμής δίνει τη θέση του αυτοσυναισθήματος.  Η διαφορά τους είναι συνήθως δυσδιάκριτη.
Στο αυτοσυναίσθημα το άτομο αντλεί μέσω της αξίας του την ευχαρίστηση (θετικό αυτοσυναίσθημα) ή την προσωπική του απαξία αντλώντας δυσαρέσκεια (αρνητικό αυτοσυναίσθημα). Οι διαπιστώσεις αυτές στηρίζονται σε κοινωνικά κριτήρια αξιολόγησης. Σε πολλές περιπτώσεις ισχύει και το αντίθετο, το συναίσθημα τιμής μπορεί να μην προσδιορίζεται απόλυτα από τη γνώμη των άλλων όσο από τη γνώμη που φαντάζεται το άτομο. Όσον αφορά το αρνητικό συναίσθημα, παρουσιάζεται κάποιες  φορές με τη μορφή συναισθηματικής μειονεξίας που δημιουργείται από σωστές ή όχι συγκρίσεις με τους άλλους.
Ο Adler – γνωστός και σπουδαίος ψυχίατρος έλεγε ‘’ ο άνθρωπος από τη φύση του υποφέρει από συναισθήματα μειονεξίας και τείνει προς καταστάσεις υπεροχής.’’ Στην περίπτωση βέβαια που το άτομο δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις ψυχολογικές δυσχέρειες, μιλάμε για σύμπλεγμα κατωτερότητας με κύρια χαρακτηριστικά τη βασανιστική συναίσθηση για την ανεπάρκεια και την έντονη τάση για υπεραναπλήρωση. Η καλύτερη αντιμετώπιση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η πρόληψή του από την παιδική κιόλας ηλικία. Η βοήθεια του σχολείου είναι σπουδαία στο να τονωθεί η αυτοπεποίθησή τους, η επαφή με την πραγματικότητα, η πολύπλευρη αγωγή και οι ευκαιρίες για αυτενέργεια είναι μερικοί από τους παιδαγωγικούς κανόνες που υποβοηθούν την προληπτική αγωγή.
Όσον αφορά το θετικό αυτοσυναίσθημα, δε χρειάζεται αναφορά γιατί αντλούμε ευχαρίστηση και είναι επιθυμητό από όλους. Εξαιτίας της υπερανάπτυξης δημιουργούνται καταστάσεις όπως: Έπαρση, υπεροψία, κενοδοξία, αλαζονεία, κτλ. Π.χ. Οι αλαζόνες πιστεύουν αδικαιολόγητα στην προσωπική τους αξία, μεγαλοποιούν την υπεροχή και το σπουδαιότερο απαιτούν την αναγνώριση αυτής της υπεροχής.

Τα αδικαιολογήτως υπερανεπτυγμένα θετικά αυτοσυναισθήματα και συναισθήματα τιμής εμποδίζουν την δημιουργία κοινωνικών συναισθημάτων. Και στις περιπτώσεις αυτές η προληπτική αγωγή είναι αποτελεσματική με μέτρα όπως: Αποφυγή ανούσιων επαίνων στο σχολείο και προσεκτικό χειρσιμό θεμάτων σύγκρισης και διάθεσης μέσα στην οικογένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: