Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

ΝΑΙ....μπορώ να λέω και ΟΧΙ!!!!!

Πόσες φορές το "ναι" που λέτε είναι "ναι? φυσικό, αβίαστο και αποδεκτό από τις ανάγκες σας?
Μήπως λέτε "ναι" εκεί που θέλετε να πείτε "όχι", "δεν μπορώ" και "δεν θέλω" καταπιέζοντας την άρνησή σας?
Την επόμενη φορά που θα σας ζητηθεί κάτι ή που άλλος θα προβάλει πάνω του την ανάγκη του, σκεφτείτε το πριν απαντήσετε καταφατικά. Ένα "ναι" χωρίς σκέψη και όρια μπορεί να οδηγήσει την σχέση σας σε δυσκολότερη φάση από ένα "όχι" που με επιχειρήματα μπορείτε να στηρίξετε. Υπάρχουν άνθρωποι που που υποκύπτουν στις επιθυμίες και ανάγκες των άλλων θυσιάζοντας τα δικά τους "θέλω". Έμαθαν ότι μόνο με το να είναι καλόβολοι και αρεστοί μπορούν να σχετιστούν  και να επιδοκιμαστούν από τους άλλους. Διαφορετικά φοβούνται ότι θα μείνουν μόνοι τους, χωρίς την αγάπη των άλλων ή θα αναγκαστούν να συγκρουστούν και πάλι θα χάσουν τον άλλον.
Συνήθως οι άνθρωποι που δεν αρνούνται ποτέ και τίποτα που τους ζητιέται τρέφουν συναισθήματα φόβου και ενοχών. Κάτω από αυτό τον φόβο και την ενοχή συσσωρεύεται τις περισσότερες φορές θυμός και θλίψη. Αυτά που φοβούνται περισσότερο οι άνθρωποι που δεν λένε ποτέ "όχι", είναι η δράση, η ανάληψη της ευθύνης του εαυτού τους και η απογοήτευση ή η κριτική που θα δεχτούν από τους άλλους. Πιστεύουν ότι οι άλλοι θα τους κρίνουν αρνητικά ή θα τους απορρίψουν ή ακόμα θα τους τιμωρήσουν αν επιλέξουν κάτι διαφορετικό από αυτό που τους ζητιέται.
Για να πείτε το δικό σας "όχι" εκεί που κρίνετε ότι σας εκπροσωπεί χρειάζεται να μην το φιλτράρετε μέσω του φόβου της μοναξιάς, της ενοχής για την απογοήτευση των άλλων της επανάληψης του γονικού μοντέλου που ήθελε τους γονείς σας καταπιεσμένους από τις ανάγκες των άλλων. Μπορείτε να αρνηθείτε χωρίς προσβολές και χωρίς να συγκρουστείτε, χρησιμοποιώντας την ευγένεια, το χιούμορ, την ψυχραιμία και το θάρρος σας. Η ανάληψη πρωτοβουλίας και η διεκδίκηση των αναγκών και επιθυμιών σας θα λύσει πολλά προβλήματα επικοινωνίας μέσα στις σχέσεις σας. Κανείς δεν θα λάβει σοβαρά υπόψιν το "όχι" σας αν πρώτα εσείς δεν έχετε πειστεί ότι με το να αρνείστε δεν σημαίνει ότι είστε ο χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο. Διαφορετικά η ενοχή θα σας οδηγήσει να χάσετε την θέση που μόλις πήρατε και να επαναλάβετε ένα "ναι" που σημαίνει "όχι", γεμίζοντας σας με θυμό για τον άλλον που δεν φταίει αν παίρνει ότι ζητάει επειδή έχει σταθερή σχέση και όρια ενώ εσείς όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: