Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

Ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών. Η επιστημονική του ονομασία είναι Ocimum Basilicum και προέρχεται από την λέξη Βασιλιάς. Στην Ινδία θεωρείται ιερό φυτό, ονομάζεται Τούσλι και καλλιεργείται έξω από τους ναούς. Στην Ελλάδα, θεωρείται επίσης ιερό φυτό γιατί κατά την αρχαιότητα, φύτρωσε στο μέρος που είχε ταφεί ο Τίμιος Σταυρός, γιαυτό και οι ιερείς τον χρησιμοποιούν για τον αγιασμό.
Υπάρχουν περίπου 500 ποικιλίες βασιλικού, πλατύφυλλος, σγουρός, μικρόφυλλος, σαραντάφυλλος κτλ. Οι περισσότερες ποικιλίες του είναι φυτά μονοετή με λεία, λίγο κυρτά, πράσινα ή κόκκινα φύλλα και μαύρους μικρούς σπόρους..
Κύριο συστατικό του βασιλικού είναι η εστραγόλη, με πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Καθαρίζει το δηλητήριο από τα τσιμπήματα εντόμων, δρα ως χαλαρωτικό του πεπτικού συστήματος, ως παυσίπονο, ενισχύει την εφίδρωση και θεωρείται άριστο γαλακτογόνο για τις γυναίκες που θηλάζουν. Επίσης τονώνει και την μνήμη.
Εκτός από το άρωμα και την γεύση του, ο βασιλικός περιέχει φυλλικό οξύ και βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ανακουφίζει από τις ημικρανίες.





Δεν υπάρχουν σχόλια: