Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ



Κάποιοι από την ανώνυμη θέση ισχύος, αποφασίζουν για την σκληρή ζωή, τον άδικο και πρόωρο θάνατο των ζώων μας.
Τα κακοποιούν, τα αφήνουν αβοήθητα και πεινασμένα ή τα ταΐζουν με δηλητήριο για να πεθάνουν. Κάποιοι όχι μόνο δεν τα αγαπούν αλλά τα σκοτώνουν.
Αυτά μας αγαπούν και μας <<θεραπεύουν>> ……
Μέλη της βρετανικής εταιρείας Μελετών Ζώων για Συντροφιά, υποστηρίζουν ότι η θεραπεία με την βοήθεια ζώων, συμπληρώνοντας και ενισχύοντας την κλασσική ιατρική, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη μιας και έχει αποδεδειγμένα αποτελέσματα.
Τα οφέλη που ασκεί στην ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου η συνύπαρξή του με τα ζώα, έχουν τεκμηριωθεί από πολλές μελέτες και έρευνες. Έτσι εδώ και πολλά χρόνια, διάφορα Νοσοκομειακά Κέντρα, Ιδρύματα, Παιδιατρικές Κλινικές κτλ, έχουν εντάξει την θεραπεία με την βοήθεια των ζώων στα θεραπευτικά προγράμματα που εφαρμόζουν με πολύ καλά αποτελέσματα. Η υποβοηθούμενη από τα ζώα θεραπεία, φέρνει σε επαφή τα ζώα με τους ανθρώπους με σκοπό να επιταχύνει ή και να συμπληρώσει την ανάρρωση από μια νόσο.
Για τους πάσχοντες από αναπηρία, η βοήθεια των ζώων είναι τεράστια και ανεκτίμητη. Εκτός από την ψυχολογική βοήθεια και ενίσχυση που προσφέρουν, προσφέρουν και πρακτική βοήθεια. Οι <<εκπαιδευόμενοι>> σκύλοι συνοδείας, παρέχουν σε τυφλά άτομα, με κινητικά προβλήματα, με νοητική υστέρηση κτλ, σπουδαία βοήθεια στις δυσκολίες της καθημερινότητάς τους.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν σώσει από βέβαιο θάνατο το αφεντικό τους. Όπως είναι και πολλές οι ιστορίες σωτηρίας ανθρώπων με την βοήθεια σκύλων, που χρησιμοποιούνται από τα Σώματα Ασφαλείας. Άτομα επίσης που έχουν κατοικίδιο και βιώνουν δύσκολες καταστάσεις, αντιμετωπίζουν καλύτερα τις δυσκολίες. Για τους μοναχικούς ανθρώπους η ύπαρξη του κατοικίδιου αποτελεί βοήθεια στο να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους ευκολότερα. Στην ουσία να επικοινωνήσουν εντονότερα με το περιβάλλον και τον κοινωνικό περίγυρό τους.
Ενδεικτικά:
Α) Στην Αγγλία μεταφέρονται σκύλοι, χάμστερ και  κουνελάκια σε πολλά νοσοκομεία και διάφορα ιδρύματα για να κάνουν παρέα στα άτομα  που ζουν/ νοσηλεύονται εκεί, με σκοπό να τους  χαρίσουν στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς. Η επαφή τους με τα ζώα μειώνει το στρες και ο οργανισμός ενισχύεται και έτσι επιταχύνεται η ανάρρωση.
Β) Σε ένα γηροκομείο στην Αυστραλία, εφαρμόστηκε η θεραπεία με την βοήθεια ζώων και οι ηλικιωμένοι παρουσίασαν βελτίωση στην πνευματική τους εγρήγορση, στην διάθεσή τους και την κοινωνικότητά τους.
Γ) Στην Αμερική, σε ένα ίδρυμα εγκαυμάτων, χρησιμοποίησαν κουνελάκια για να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν να αγγίζουν και πάλι, επουλώνοντας έτσι πιο γρήγορα το μετατραυματικό τους στρες.
Η απλόχερη αγάπη που δίνουν τα ζώα, χωρίς να ζητούν κανένα αντάλλαγμα, χαλαρώνει την ένταση της ψυχής και του σώματός μας, ενισχύει την αυτοεκτίμησή μας και μας βοηθά να εμπιστευτούμε ευκολότερα την έκφραση των συναισθημάτων μας. Τα ζώα δεν κάνουν διακρίσεις. Μας αγαπούν όπως και να ήμαστε.
Ας παραδειγματιστούμε από τα ζώα και ας μάθουμε να τα αγαπάμε και να τους προσφέρουμε έστω και το ελάχιστο: ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ.





Δεν υπάρχουν σχόλια: