Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Μαζικές συλλήψεις στη Χρυσή Αυγή

Με την κατηγορία πως η Χρυσή Αυγή δρα ως εγκληματική οργάνωση συνελήφθη τα ξημερώματα στο σπίτι του στην Πεύκη ο αρχηγός του κόμματος, Νίκος Μιχαλολιάκος, και κρατείται στη ΓΑΔΑ. 

Έχουν επίσης συλληφθεί οι βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος (που μάλιστα πήγε ο ίδιος στη ΓΑΔΑ και θα τον υπερασπιστεί η δικηγόρος του Ρουπακιά) και Νίκος Μίχος (παραδόθηκε επίσης) και ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, Γιώργος Πατέλης, ενώ αναζητείται ο βουλευτής Χρήστος Παππάς. 

Εκκρεμούν περισσότερες από 30 συλλήψεις μεσαίων στελεχών του κόμματος με τη διαδικασία του αυτοφώρου, καθώς η κατηγορία αφορά κακουργηματικές πράξεις. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους σε όλη την Ελλάδα. Πέρα από την κατηγορία της δράσης εγκληματικής οργάνωσης αποδίδεται σε στελέχη της Χρυσής Αυγής σωρεία ποινικών αδικημάτων (πέντε ανθρωποκτονίες, σωματικές βλάβες κατά αλλοδαπών, βιαιοπραγία, εκβιασμοί, «προστασία», ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κλπ.) στο εννιασέλιδο πόρισμα. Αυτό, που στοχειοθετείται από διάφορες πλευρές, αναφέρει πως αποδεικνύεται ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος γνώριζε και συντόνισε όλες αυτές τις παράνομες δραστηριότητες. 

Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τη σύνδεση της υπόθεσης με τη Χρυσή Αυγή, οι καταθέσεις και οι έρευνες έχουν οδηγήσει τις αρχές στο συμπέρασμα πως το κόμμα της ακροδεξιάς δρα ως εγκληματική οργάνωση και αποφασίστηκε η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης. 

Παράλληλα η Πολιτεία έχει αποφασίσει να κλείσει τις κάνουλες της κρατικής χρηματοδότησης προς το συγκεκριμένο κόμμα. Συγκεκριμένα, θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή από την κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση κομμάτων όταν σε πρόσωπα που τα διοικούν ή βουλευτές τους έχει ασκηθεί δίωξη για κακουργηματικές πράξεις. 

Oι συλληφθέντες βρίσκονται στα γραφεία του 12ου ορόφου της ΓΑΔΑ στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Θα δώσουν καταθέσεις κι ακολούθως πιθανώς να μεταφερθούν στη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών και στη κατόπιν να μεταφερθούν στον Άρειο Πάγο.

sport-fm

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

«Εξπρές Σαμίνα»... 13 χρόνια μετά




ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 13 ΧΡΟΝΙΑ από την ΑΝΕΙΠΩΤΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ του
Ήταν 26 Σεπτεμβρίου του 2000 στις 22.15 το βράδυ όταν το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Εξπρές Σάμινα»προσέκρουσε στο σύμπλεγμα βραχονησίδων Πόρτες, δύο ναυτικά μίλια ανοιχτά της Πάρου.
Πανικός και τρόμος επικράτησε στο πλοίο αμέσως μετά την πρόσκρουση. Το ρεύμα στο πλοίο κόβεται και επικρατεί συσκότιση. Αλλόφρονες επιβάτες και πλήρωμα προσπαθούν να βρουν τις σωστικές λέμβους, ενώ πολλοί μέσα στον πανικό τους βουτούν στη θάλασσα για να σωθούν.
Ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος αφού έπνεαν άνεμοι έντασης 8 μποφόρ. Το ρήγμα που υπέστη το πλοίο από τη σύγκρουση ήταν τόσο μεγάλο που μέσα σε 25 λεπτά το Εξπρές Σάμινα βρέθηκε στο βυθό της Πάρου παρασέρνοντας στο θάνατο 81 από του συνολικά 510 επιβάτες.
Για το συμβάν ενημερώνεται ο θάλαμος επιχειρήσεων υπουργείου Ναυτιλίας ενώ οι επιβάτες τηλεφωνούν στα μέσα ενημέρωσης μιλώντας για βύθιση του πλοίου.
Πρώτοι στο σημείο του ναυαγίου φτάνουν οι ψαράδες της Πάρου οι οποίοι έσωσαν πολλούς από τους ναυαγούς. Αρκετοί κάτοικοι του νησιού στο άκουσμα της είδησης πήγαν στις παραλίες ώστε να βοηθήσουν τους επιβάτες του Εξπρές Σάμινα είτε προσφέροντας ρούχα και κουβέρτες είτε συμμετέχοντας στις προσπάθειες των διασωστών. Στο πλοίο επέβαιναν και στρατιώτες που επέστρεφαν από την άδειά τους και έλαβαν ενεργά μέρος στη διάσωση των ναυαγών.
Το Λιμεναρχείο Πάρου έδωσε εντολή να μεταβούν όλα τα παραπλέοντα σκάφη και σε βρετανικά πολεμικά στο σημείο του ναυαγίου.
Στο υπουργείο Ναυτιλίας στην Αθήνα επικρατεί παγωμάρα. Τα τηλέφωνα χτυπούσαν συνεχώς από συγγενείς που ζητούσαν να μάθουν αν οι δικοί τους άνθρωποι είναι καλά στην υγεία τους.
Δεκάδες οικογένειες βυθίστηκαν στο πένθος φωνάζοντας για δικαιοσύνη και ζητώντας να μάθουν ποιος ευθύνεται που χάθηκαν τόσο άδικα οι δικοί τους άνθρωποι.
Πολλοί επιβάτες κατηγόρησαν το πλήρωμα για αδιαφορία, αρκετοί μίλησαν για τις προδιαγραφές του Σάμινα που δε θα έπρεπε πια να εκτελεί δρομολόγια αλλά και για τις ευθύνες του πλοίαρχου και υποπλοίαρχου.

Οι εμφανείς αίτιες για την βύθιση του Σάμινα σύμφωνα και με τα πορίσματα είναι οι παρακάτω:

Άλωση της Τριπολιτσάς – Ο Σεπτέμβρης που γέννησε την Ελλάδα

Η Τριπολιτσά ήταν πριν την επανάσταση το διοικητικό, οικονομικό και στρατιωτικό κέντρο της Πελοποννήσου. Η πόλη ήταν περίτειχη, με υψηλούς πύργους και μεγάλες σιδερόφρακτες πύλες.
Το συμβούλιο των οπλαρχηγών, με την έναρξη της επανάστασης, έβαλε ως στόχο της κατάληψη της Τριπολιτσάς. Κι αυτό γιατί ήταν στρατηγικής σημασίας μεγαλούπολη, αλλά και γιατί θα ήταν ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στην παραπαίουσα οθωμανική αυτοκρατορία.
Στην πολιορκία από τους Έλληνες πήρε μέρος ο ανθός της επανάστασης. Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Μπουμπουλίνα, Κεφάλας, Μαυρομιχάλης, Γιατράκος, Αναγνωσταράς, Λόντος.
Η πρώτη ενέργεια των επαναστατημένων Ελλήνων ήταν ναι πιάσουν τα νερά ώστε η δίψα να ματαιώσει την αντίσταση των τούρκων. Πράγμα που έγινε. Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1821 οι επαναστατημένοι Έλληνες μπαίνουν από την Αναπλιώτικη Πόρτα στη μητρόπολη της Πελοποννήσου.
Δεδομένων των άγριων σφαγών που είχαν γίνει από τους Τούρκους στο Αίγιο και αλλού ο Κολοκοτρώνης έδωσε διαταγή να μη μείνει άνθρωπος ζωντανός. Ήθελε να εκδικηθεί και τον πικρό χαμό του γιου του. Πράγματι η αυτοκρατορία δέχτηκε ένα ισχυρό χαστούκι. Η Ελλάδα μόλις και αναγεννιόταν από τις στάχτες της.
Η 23η Σεπτεμβρίου είναι μέρα γιορτής για την Τρίπολη. Η ηρωική κατάληψη από τους Έλληνες της περήφανης καρδιάς του Μωριά γιορτάζεται με δοξολογία και παρελάσεις. Ο αέρας δονείται από την ευγνωμοσύνη και την αγάπη προς τους Αθάνατους Έλληνες.

Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4

Είναι γνωστό πως οι Αρκάδες έχουν βρεθεί σε όλη την οικουμένη από την αρχαιότητα ήδη. Πανάρχαια αρκαδικά τοπωνύμια απαντώνται σχεδόν σε όλη τη γη. Και επίσης είναι γνωστό πως όλοι επιστρέφουν στην Αρκαδία γιατί την θεωρούν γενέθλια γη των ανθρώπων.
Οι Ιταλοί επί παραδείγματι νιώθουν πως έχουν αρκαδική καταγωγή και είναι αλήθεια αυτό, η Ρώμη αποικίστηκε από τον Αρκάδα Εύανδρο. Δεν είναι όμως μόνο οι Ιταλοί. Όλοι οι λαοί νιώθουν πως έχουν μια παρακαταθήκη στην Αρκαδία, αν όχι γενεαλογική, οπωσδήποτε πνευματική. Και επιστρέφουν για να γνωρίσουν την Αρκαδία. Αποτυπώνοντας αυτή την επιστροφή η Αρκαδία περιλαμβάνεται στο διεθνές μονοπάτι Ε4. Πρόκειται για διαδρομή που τελεί υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πεζοπορίας (EWV). Ο σχεδιασμός του και η σήμανση έχει γίνει από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας – Αναρρίχησης. Ξεκινάει από τα Πυρηναία Όρη και μετά από χιλιάδες υπέροχα χιλιόμετρα καταλήγει στην Κρήτη, στο νομό Λασιθίου. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά στους ορειβάτες μονοπάτια. Φτάνοντας στην Πελοπόννησο μέσω Κορίνθου μπαίνει στα Καλάβρυτα κι από κει στο Πλανητέρο. Εισέρχεται μετά στην καθεαυτό Αρκαδία.
Από Λυκούρια ακολουθεί τις πηγές του Λάδωνα, περνάει από το Παγκράτιο και φτάνει στο Δάρα. Περιλαμβάνει βέβαια την Τρίπολη για διανυκτέρευση. Κατόπιν περνάει από Βυτίνα, διέρχεται από Λεβίδι και σκαρφαλώνει στο Καταφύγιο του Μαινάλου. Μετά περνώντας από το δρόμο Τρίπολης - Καλαβρύτων φτάνει στην Κάψα και το Περιθώρι, επανέρχεται στην Τρίπολη κι από εκεί στο Στάδιο, την Ψηλή Βρύση, τα Δολιανά και φτάνει Άγιο Πέτρο.
Από εδώ περνάει στις Καρυές και τα Βρέσθενα για να βγει από τα όρια της Αρκαδίας καταλήγοντας στη Σπάρτη. Πρόκειται για μια υπέροχη διαδρομή μέσα από δασικούς δρόμους που προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις. Αφάνταστης ομορφιάς τοπία, κρύα νερά, διατηρητέοι οικισμοί και όμορφες πόλεις είναι στο διάβα αυτού του ξεχωριστού μονοπατιού. Σε όλα τα χωριά υπάρχουν καταλύματα για να ξεκουραστεί κάποιος και ντόπιες συνταγές στις ταβέρνες για να βρει τις δυνάμεις του.
Η ιδανικότερη εποχή σύμφωνα με τους ορειβάτες για να επιχειρήσει κανείς να ζήσει αυτήν την εμπειρία είναι κατά τον Απρίλιο για τη νότια Ελλάδα. Τα χιόνια ακόμα δεν έχουν λιώσει εντελώς και προσφέρεται στους στρατοκόπους ένα πανόραμα της αρκαδικής φύσης.