Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Άλωση της Τριπολιτσάς – Ο Σεπτέμβρης που γέννησε την Ελλάδα

Η Τριπολιτσά ήταν πριν την επανάσταση το διοικητικό, οικονομικό και στρατιωτικό κέντρο της Πελοποννήσου. Η πόλη ήταν περίτειχη, με υψηλούς πύργους και μεγάλες σιδερόφρακτες πύλες.
Το συμβούλιο των οπλαρχηγών, με την έναρξη της επανάστασης, έβαλε ως στόχο της κατάληψη της Τριπολιτσάς. Κι αυτό γιατί ήταν στρατηγικής σημασίας μεγαλούπολη, αλλά και γιατί θα ήταν ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στην παραπαίουσα οθωμανική αυτοκρατορία.
Στην πολιορκία από τους Έλληνες πήρε μέρος ο ανθός της επανάστασης. Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Μπουμπουλίνα, Κεφάλας, Μαυρομιχάλης, Γιατράκος, Αναγνωσταράς, Λόντος.
Η πρώτη ενέργεια των επαναστατημένων Ελλήνων ήταν ναι πιάσουν τα νερά ώστε η δίψα να ματαιώσει την αντίσταση των τούρκων. Πράγμα που έγινε. Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1821 οι επαναστατημένοι Έλληνες μπαίνουν από την Αναπλιώτικη Πόρτα στη μητρόπολη της Πελοποννήσου.
Δεδομένων των άγριων σφαγών που είχαν γίνει από τους Τούρκους στο Αίγιο και αλλού ο Κολοκοτρώνης έδωσε διαταγή να μη μείνει άνθρωπος ζωντανός. Ήθελε να εκδικηθεί και τον πικρό χαμό του γιου του. Πράγματι η αυτοκρατορία δέχτηκε ένα ισχυρό χαστούκι. Η Ελλάδα μόλις και αναγεννιόταν από τις στάχτες της.
Η 23η Σεπτεμβρίου είναι μέρα γιορτής για την Τρίπολη. Η ηρωική κατάληψη από τους Έλληνες της περήφανης καρδιάς του Μωριά γιορτάζεται με δοξολογία και παρελάσεις. Ο αέρας δονείται από την ευγνωμοσύνη και την αγάπη προς τους Αθάνατους Έλληνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: