Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013


Νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων τον Ιούλιο, μειώσεις στις ακριβές περιοχές
Εξπρές αναπροσαρμογή τιμών για εφαρμογή του ενιαίου φόρου προωθεί το υπ. Οικονομικών
Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Με διαδικασίες εξπρές προωθείται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων εντός του 2013 με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Ενδεχομένως, οι νέες αντικειμενικές αξίες να εφαρμοστούν για τον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων του 2013 που θα πληρωθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Αυτο σημαίνει ότι στις περιοχές όπου υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών θα «ψαλιδιστεί» η έκπτωση 15%, που σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών για το ΕΕΤΗΔΕ του τρέχοντος έτους. Οι νέες τιμές θα είναι έτοιμες τον Ιούλιο και θα αποτελέσουν τη βάση υπολογισμού και του ενιαίου φόρου ακινήτων από το 2014.
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα συστήνεται επιτροπή η οποία θα πρέπει να παραδώσει τις νέες αντικειμενικές αξίες μέχρι τις 8 Ιουλίου. Ταυτόχρονα, θα επεκταθεί σε όλη την επικράτεια το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα διαμορφωθούν με στοιχεία που είχαν χρησιμοποιήσει παλαιότερες επιτροπές και θα γίνει αναγωγή στα σημερινά δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι οι νέες τιμές των ακινήτων θα αναπροσαρμοστούν με την πρακτική των τελευταίων ετών (στοιχεία που είχαν συλλέξει οι νομαρχίες και στοιχεία των μεσιτικών γραφείων). Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε αυτή τη λύση δεδομένου ότι η «Τράπεζα Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων» δεν είναι έτοιμη έτσι ώστε να αναπροσαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες αυτόματα, ακολουθώντας τις αγοραπωλησίες ακινήτων που πραγματοποιούνται.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι οι νέες τιμές θα είναι σε αρκετές περιοχές της χώρας μειωμένες, κυρίως στις ακριβές περιοχές της Αττικής και γενικότερα των μεγάλων αστικών κέντρων. Αντίθετα θα υπάρχουν αυξήσεις σε πολλές περιοχές της περιφέρειας. Ειδικότερα, οι αλλαγές που προωθούνται θα προβλέπουν:
- Μειώσεις στις τιμές ζώνης σε πολλές αστικές περιοχές που μπορεί να φθάσουν ακόμη και το 30-35%. Σήμερα στις περιοχές αυτές (Γλυφάδα, Ψυχικό, Διόνυσο Κηφισιά κ.λπ.) εφαρμόζονται υψηλές αντικειμενικές αξίες οι οποίες όμως δεν ανταποκρίνονται στις συνθήκες της αγοράς. Σύμφωνα με στοιχεία μεσιτικών γραφείων, οι τιμές που γίνονται οι αγοραπωλησίες έχουν υποστεί καθίζηση και πλέον οι εμπορικές είναι πολύ χαμηλότερες από τις αντικειμενικές.
- Μειώσεις τιμών για τα εμπορικά ακίνητα όπου οι αγοραίες τιμές έχουν μειωθεί εξαιτίας και της συρρίκνωσης της ζήτησης.
- Αυξήσεις αξιών, που μπορεί να φθάσουν και στο 40%, σε περιοχές που ακόμη και σήμερα οι αντικειμενικές τιμές βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις αγοραίες.
Ταυτόχρονα μεγάλες επιβαρύνσεις θα υποστούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εξαιτίας της επέκτασης του συστήματος των αντικειμενικών τιμών σε όλη τη χώρα. Εκατοντάδες οικισμοί, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται περιοχές σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη, Ρόδο ακόμη και στην Αττική θα υπαχθούν στο νέο σύστημα.
Σήμερα οι τιμές που λαμβάνει υπόψη της η εφορία για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος και την επιβολή των φόρων και τελών (φόρος μεταβίβασης, φόρος ακίνητης περιουσίας, ειδικό τέλος ακινήτων, τέλος ακίνητης περιουσίας) είναι ιδιαίτερα χαμηλές σε σχέση με ό,τι ισχύει για τα ακίνητα που βρίσκονται εντός αντικειμενικού συστήματος. Η αξία των κτισμάτων που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος δεν υπολογίζεται με βάση την τιμή ζώνης που εφαρμόζεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αλλά με βάση ένα σύστημα που αφετηρία του είναι η «τιμή εκκίνησης» του κόστους κατασκευής, προσαυξημένη συνήθως κατά 40% ανάλογα με το είδος του κτίσματος. Η τιμή εκκίνησης είναι κατά κανόνα, πολύ χαμηλότερη από την αντίστοιχη αντικειμενική τιμή που ισχύει στα όρια του ίδιου δήμου. Με την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα μια σειρά από φόρους και τέλη θα αυξηθούν. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιών, δωρεών, γονικής παροχής, τα τέλη έκδοσης οικοδομικών αδειών, τα τεκμήρια διαβίωσης κατοικιών, το νέο ενιαίο τέλος ακινήτων που σχεδιάζεται κ.λπ. Παράλληλα, συστήνεται στο υπουργείο Οικονομικών νομοπαρασκευαστική επιτροπή, με αντικείμενο τη μελέτη και διαμόρφωση της νέας διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών. Εργο της Επιτροπής είναι να παρουσιάσει ένα νέο νομικό πλαίσιο υπολογισμού των Αντικειμενικών Αξιών Ακινήτων, που θα βασίζεται στη δημιουργία «Τράπεζας Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων» με τη συλλογή στοιχείων από τις μισθώσεις, τις μεταβιβάσεις και τις εκτιμήσεις σε όλη την επικράτεια. Το νέο σύστημα θα είναι έτοιμο το 2014.http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: