Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013


«Γαλάζιοι είναι οι υπουργοί που καθυστερούν τις αποχωρήσεις», λένε στην ΔΗΜΑΡ

Ακόμη και την απειλή αποχώρησης από την κυβέρνηση επιστράτευσε ανεπισήμως χθες η Αγίου Κωνσταντίνου σε περίπτωση που ο υπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης εξωθηθεί από το Μαξίμου σε παραίτηση λόγω της αξίωσης της τρόικας να απολυθούν από το Δημόσιο 2.000 εργαζόμενοι ώς τον Ιούνιο.
«Η επίσπευση των αποχωρήσεων δεν προβλέπεται σε καμία κυβερνητική συμφωνία», υποστήριζαν στενοί συνεργάτες του κ. Φώτη Κουβέλη, επιώκοντας να θέσουν τον πρωθυπουργό προ των ευθυνών του. Και προκειμένου να αποκρούσουν την κριτική ότι η ΔΗΜΑΡ κωλυσιεργεί τη μείωση του Δημοσίου, τόνιζαν ότι «γαλάζιοι είναι οι υπουργοί που καθυστερούν τις αποχωρήσεις» και ότι το σχέδιο του κ. Μανιτάκη υπερκαλύπτει τον στόχο που έχει συνυπογράψει η κυβέρνηση, αλλά με έναν όρο: οι αποχωρήσεις να γίνουν σύννομα και η πολιτεία να μπορεί να αιτιολογήσει εμπεριστατωμένα ποιους και πόσους υπαλλήλους θα αποπέμψει. Εξ ου και ο κ. Μανιτάκης ζητεί πίστωση χρόνου. Δηλαδή να τεθούν ποσοτικοί στόχοι, αλλά οι πρώτες π.χ. 2.000 αποχωρήσεις να γίνουν τον Σεπτέμβριο και όχι τον Ιούνιο, όπως πιέζει η τρόικα.
Πόσο κρίσιμη αναδεικνύεται ακόμη και για τη συνοχή της κυβέρνησης η νέα τροϊκανή αξίωση αποδεικνύει η κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν χθες οι κ. Κουβέλης και Μανιτάκης. Το δε κλίμα που εξέπεμπε η Αγ. Κωνσταντίνου είναι η απόλυτη στήριξη της ΔΗΜΑΡ στο σχέδιο του υπουργού, όπως και η έμμεση, αλλά σαφής, προειδοποίηση πως αν ο κ. Μανιτάκης υποχρεωθεί να προβεί σε ενέργειες τις οποίες δεν εγκρίνει, η δική του αποχώρηση θα σημάνει ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις...
Επί της ουσίας, αυτό που όλοι προσπαθούσαν χθες να βρουν είναι ο τρόπος να επιταχυνθούν τα πειθαρχικά συμβούλια που ελέγχουν τους επίορκους υπαλλήλους. Το Μαξίμου πρότεινε όσοι πρωτοβάθμια κρίνονται «ένοχοι» να χάνουν αυτομάτως τον μισθό τους, κάτι που φέρεται να αρνήθηκε ο κ. Μανιτάκης, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια απόφαση θα κατέπιπτε από τη Δικαιοσύνη. Η δική του αντιπρόταση –πάντα κατά πληροφορίες– ήταν να ψηφισθεί νόμος ο οποίος θα υποχρεώνει τη διοίκηση σε διάστημα π.χ. 2-3 μηνών να ολοκληρώσει ακόμη και τον δευτεροβάθμιο πειθαρχικό έλεγχο των επιόρκων, προκειμένου οι τελεσιδίκως «ένοχοι» να αποπέμπονται νομίμως από τις υπηρεσίες τους, ανεξαρτήτως αν μετά θα μπορούν να επαναδιεκδικήσουν τις θέσεις τους σε περίπτωση μεταγενέστερης δικαίωσής τους από το ΣτΕ.
Η λύση αυτή κρίθηκε σύννομη και από τη ΔΗΜΑΡ. Εξ ου και στην Αγ. Κωνσταντίνου θεωρούσαν εύλογη την πίστωση χρόνου που ζητεί ο κ. Μανιτάκης, εκτιμώντας ότι η αξίωση της τρόικας να γίνουν όλα σε 50 μέρες θα οδηγήσει σε σφαγή επί δικαίων και αδίκων, την οποία στη ΔΗΜΑΡ δεν φαίνονταν διατεθειμένοι να αποδεχθούν.http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: