Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Ξέρετε πως να ψήσετε το κρεας?

  • Το κρέας που ψήνεται στα κάρβουνα ή στην ψηστιέρα, γίνεται πιο μαλακό αν πριν το ψήσετε, το μαρινάρετε με : 2 φλυτζάνια λάδι, 1/2 φλυτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού, 6 κόκους πράσινο πιπέρι, 2 φύλλα δάφνης και 2 κλωναράκια δενδρολίβανο. Όχι αλάτι γιατι θα το σκληρύνει. Αν το κρέας είναι πολύ σκληρό, αφήστετο στην μαρινάδα μια μέρα και μετά ψήστε το. Φροντίστε όμως να καλύπτεται όλο το κρέας από αυτή.
  • Το κόκκινο κρέας ψήνεται σε πιο δυνατή φωτιά από ότι τα πιο ανοιχτά. Η θερμοκρασία ψησίματος δεν καθορίζεται μόνο στον φούρνο αλλά και στα κάρβουνα. Για να ελλατώσετε την θερμότητα, καλύψτε τα κάρβουνα με στάχτη αντίθετα, όταν θέλετε να την αυξήσετε, απομακρύνετε την στάχτη, ανακατέψτε τα κάρβουνα και κάντε λίγο αέρα με ένα χαρτόνι.
  • Προσέχετε κατά το ψήσιμο η σχάρα να μην είναι πολύ κοντά στα κάρβουνα, γιατί το λίπος που θα στάζει θα καπνίζει το κρέας.
  • Πρίν βάλετε το κρέας πάνω στην σχάρα, φροντίστε να την περάσετε με λίγο ελαιόλαδο και να την έχετε βάλει 3-4 λεπτά στην φωτιά να κάψει καλά.
  • Αν οι σχάρες που θα χρησιμοποιήσετε είναι καινούριες, δεν πρέπει να τις πλύνετε. Αλείψτε τες με ελαιόλαδο και βάλτε τις πάνω στα αναμένα κάρβουνα. Μόλις μαυρίσουν είναι έτοιμες.
  • Αλατίστε τα κόκκινα κρέατα λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμό τους και τα λευκά από την αρχή.
Το άναμμα της φωτιας:
 
Χρησιμοποιήστε κάρβουνα που προέρχονται από δρυ, γιατί είναι πιο αποτελεσματικά και κρατάνε περισσότερο. Αποφύγετε αυτά που προέρχονται από πευκα και έλατα, γιατί η ρυτίνη βγάζει κάπνα που μαυρίζει το κρέας και το κάνει να μυρίζει άσχημα. Ανάψτε τα κάρβουνα και αφήστε τα μέχρι να σβήσει η φλόγα τελείως, γιατί αλλιώς θα αναωπυρώνεται με αποτέλεσμα να σας μαυρίσει το κρέας.

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Βασιλικός: ονομα και πράγμα!!!!

Ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών. Η επιστημονική του ονομασία είναι Ocimum Basilicum. Στην Ινδία θεωρείται ιερό φυτό και ονομάζεται Τούσλι. Στην Ελλάδα επίσης θεωρείται ιερό φυτό, γιατί κατά την παράδοση φύτρωσε στο μέρος όπου είχε ταφεί ο Τίμιος Σταυρός, οδηγώντας με το άρωμά του τα βήματα της αγίας Ελένης μέχρι την ανακάλυψή του.

Υπάρχουν περίπου 500 είδη βασιλικού, πλατύφυλλος, σγουρός,μικρόφυλλος, σαραντάφυλλος.... Οι περισσότερες ποικιλίες είναι φυτά μονοετή. Οι σπόροι από κάποια είδη, όταν μουλιάζουν σε νερό, παράγουν μια ζελατινώδη ουσία, από την οποία φτιάχνονται αναψυκτικά.

Αποξηραμένο σε όλα τα καταστήματα που πουλάνε βότανα, σε επιλεγμένα φαρμακεία και στα σούπερ μάρκετ. Είναι προτιμότερο όμως για όλες τις χρήσεις να έχετε φρέσκο, καθώς το άρωμα και η γεύση του αλλοιώνονται κατά την αποξήρανση.

Κύριο συστατικό του βασιλικού είναι η εστραγόλη, με πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Καθαρίζει το δηλητήριο από τα τσιμπήματα εντόμων, έχει εντομοαπωθητική δράση, δρα ως χαλαρωτικό του πεπτικού συστήματος, ως παυσίπονο, ενισχύει την εφίδρωση και θεωρείται άριστο γαλακταγωγό για τις γυναίκες που θυλάζουν.