Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Γιατί με πονά τόσο πολύ ετούτη η μνήμη...

Ενά κείμενο του Κωνσταντίνου Οδυσσέως
-Θυμάσαι, γιε μου, που μας έλεγες ότι κάτι κακό συμβαίνει κι εμείς δεν σου δίναμε σημασία; Έμεινε από τότε μέσα στο νου μου και δεν το ξεχνώ! 


Η γειτόνισσα μας στην Πάνω Λακατάμια, η κυρά Φροσού, μεγάλη πια σήμερα στην ηλικία, θυμάται εκείνο το μαύρο πρωί της Δευτέρας, 15 του Ιούλη του ‘74, που ανήσυχος πήγα και τη βρήκα για να της πω ότι κάτι συμβαίνει, αφού η μάνα μου έκανε δουλειές του σπιτιού και δεν μου έδινε σημασία, ενώ ο πατέρας μου είχε φύγει από νωρίς και ήταν ήδη στη δουλειά του, στην Παλλουριώτισσα.

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Τι απέγινε ο Τούρκος με τη σημαία στα Ίμια


Ο Τζερούτ Σερτ έγινε πασίγνωστος από τις ελληνικές τηλεοράσεις, αφού η ΜΙΤ φρόντισε να διαρρεύσει το βίντεο που τράβηξαν...

Η κρίση ξεκίνησε με τη διάσωση της Γερμανίας απ' το Νότο.

Στις αρχές της δεκαετίας του '00 η Γερμανία βρέθηκε αντιμέτωπη με το σπάσιμο της φούσκας τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών που οδήγησε στην παρ' ολίγο κατάρρευση εταιριών κολοσσών των δύο αυτών κλάδων, προκαλώντας ένα γενικότερο χρηματοοικονομικό πανικό που αντέστρεψε τη ροή των επενδυτικών κεφαλαίων και έσπρωξε τη χώρα στην ύφεση. Α
ντί τα κεφάλαια να....

βρίσκουν το δρόμο τους προς τις γερμανικές τράπεζες και τα γερμανικά περιουσιακά στοιχεία, αποδημούσαν, με τους επενδυτές να πουλούν οτιδήποτε γερμανικό και μεταξύ άλλων και τα γερμανικά τραπεζικά και κρατικά ομόλογα. Η ρευστότητα άρχισε να εξαντλείται και τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων πήραν την ανιούσα κάνοντας δυσκολότερη τη χρηματοδότηση της οικονομίας σε μία περίοδο που το κόστος από την απορρόφηση της ανατολικής Γερμανίας εξακολουθούσε να δημιουργεί πολύ αυξημένες ανάγκες.

Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της χώρας σκαρφάλωσε γοργά από το 3,6% στο 5,6%. Το ευρώ βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση και έχασε περισσότερο από το 20% της αξίας του έναντι του δολαρίου προκαλώντας ερωτηματικά για την ίδια τη βιωσιμότητα του. Η Γερμανία δεχόταν επίθεση απ' τις αγορές και έβλεπε τα περιουσιακά της στοιχεία να υποτιμούνται, συμπεριλαμβανομένου και του νέου νομίσματος της. Η μόλυνση της απ' τον ιό της νομισματικής κρίσης ήταν γεγονός.

Η χρονική στιγμή που χτυπήθηκε η Γερμανία ήταν ιδιαίτερης σημασίας: ο βασικός της εμπορικός εταίρος, οι ΗΠΑ, κυλούσαν σε μία βαθιά ύφεση. Ο αναδυόμενος οικονομικός γίγαντας, η Κίνα, βρισκόταν ακόμη στα πρώιμα στάδια εισαγωγής προϊόντων του δυτικού πολιτισμού και δε μπορούσε να τραβήξει την γερμανική οικονομία έξω απ' την ύφεση. Η Ευρώπη, δεν είχε ακόμη ενιαίο νόμισμα και οι περισσότερες χώρες έβρισκαν ακριβά τα γερμανικά προϊόντα όταν τα μετέτρεπαν στο εθνικό τους νόμισμα. Ποιος, λοιπόν, θα μπορούσε να έρθει προς διάσωση της;

Αυτές είναι οι πιο ισχυρές εταιρείες του πλανήτη

To περιοδικό Fortune δημοσίευσε την ετήσια λίστα του με τις πιο εύρωστες οικονομικά επιχειρήσεις, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι το χρήμα φεύγει από τις τράπεζες και πάει στην ενέργεια.
Ο ετήσιος κατάλογος του Fortune με τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της χρονιάς που πέρασε δηλώνει για μια ακόμη φορά το προφανές: Η κρίση δεν

έχει περάσει ακόμη. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι τράπεζες, δηλαδή, οι ασφαλιστικές και οι χρηματιστηριακές, έχουν πέσει αρκετά χαμηλά στην λίστα. Και ο μόνος κλάδος που δείχνει να δυναμώνει είναι αυτός της ενέργειας. Η τιμή του πετρελαίου που έκανε άλλο ένα ράλι την τελευταία περίοδο, αύξησε ακόμη περισσότερο τα κέρδη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, ενώ την ίδια ώρα, η ανάπτυξη της τεχνολογίας στις ανανεώσιμες πηγές, καθιστά τις εταιρείες αυτές μια καλή λύση για επενδύσεις.

Οι δέκα εταιρείες με τον μεγαλύτερο τζίρο:

1. Royal Dutch Shell (Ολλανδία – Ενέργεια)

2. Exxon Mobil (ΗΠΑ – Ενέργεια)

3. Wal-Mart (ΗΠΑ – Σούπερ Μάρκετ)

4. BP (Μεγάλη Βρετανία – Ενέργεια)

5. Sinopec (Κίνα – Ενέργεια)

6. China National Petroleum (Κίνα – Ενέργεια)

7. State Grid (Κίνα – Ενέργεια)

8. Chevron (ΗΠΑ – Ενέργεια)

9. ConocoPhillips (ΗΠΑ – Ενέργεια)

10. Toyota Motor (Ιαπωνία – Αυτοκίνητα)

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη χρηματοοικονομική εταιρεία στην λίστα βρίσκεται μόλις στην 18η θέση και είναι η ολλανδική ING ενώ η πρώτη τράπεζα είναι η γαλλική BNP Paribas στην 30η θέση.

Οι δέκα εταιρείες με τα μεγαλύτερη κέρδη:

1. Gazprom (Ρωσία – Ενέργεια) $44,4 δις.

2. Exxon Mobil (ΗΠΑ – Ενέργεια) $41,6 δις.

3. Industrial and Commercial Bank of China (Κίνα – Τράπεζα) $41,6 δις.

4. Royal Dutch Shell (Ολλανδία – Ενέργεια) $30,9 δις

5. Chevron (ΗΠΑ – Ενέργεια) $26,9 δις.

6. China Construction Bank (Κίνα – Τράπεζα) $26.1 δις.

7. Apple (ΗΠΑ – Τεχνολογία) $25,9 δις.

8. BP (Μεγάλη Βρετανία – Ενέργεια) $25,7 δις.

9. BHP Billiton (Αυστραλία – Ενέργεια) $23,6 δις.

10. Microsoft (ΗΠΑ – Τεχνολογία) $23,2 δις.

Η πρώτη τράπεζα από την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ είναι η αμερικανική JP Morgan Chase που βρίσκεται μόλις στην 17η θέση. Την ίδια ώρα, ηWal-Mart, που πριν δύο χρόνια βρισκόταν στην 3η θέση από άποψη κερδών (όπως, δηλαδή, είναι φέτος στον τζίρο), έχει κατρακυλήσει στην 25η θέση.
 

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ!

Στα διόδια της Εγνατίας στο Μαλακάσι, κοντά στο Μέτσοβο, σε πλησιάζουν χαμογελαστά νέα παιδιά και σου προσφέρουν ένα "αθώο" ενημερωτικό φυλλάδιο για τα περάσματα της αρκούδας επί του συγκεκριμένου τμήματος.
Όσοι πρόσεξαν το φυλλάδιο αυτό, βρέθηκαν κυριολεκτικά προ εκπλήξεως, αφού όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς, η Πιερία βρίσκεται στην... Τουρκία!
Για ακόμη μια φορά, ξέφραγο το ελληνικό κράτος στην ύπουλη δράση του τούρκων...
seleo-2akros-empisteutikon