Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Τραχανάς

Από τα αρχαιότερα φαγητά. Όπου υπήρχε στάρι, νερό και ήλιος για να τον στεγνώσει, υπήρχε και απλωμένος τραχανάς.

Τα βασικά του υλικά είναι το στάρι και το γάλα που βράζουν μαζί για να γίνει το πρωτογενές μείγμα που θα απλωθεί και θα στεγνώσει στον ήλιο, προστατευμένο από ένα τούλι. Το γάλα τον διαιρεί σε 2 κατηγορίες: τον γλυκό με γάλα φρέσκο και τον ξινό με γάλα που έχει ξυνίσει ή με γιαούρτι.
Το στάρι πάλι τον διαιρεί σε άλλες 2 κατηγορίες: σε αλευρένιος από αλεύρι ή σιμιγδάλι και σταρένιος όταν είναι από σπασμένο στάρι. Ο αλευρένιος μοιάζει με μικρά στεγνά μπαλάκια ζύμης. Ο σταρένιος έχει άλλη υφή και δική του γευστική προσωπικότητα. Μοιάζει με μικρές μάζες ζύμης που λέγονται χεριές και αποτυπώνουν τις κινήσεις των χεριών όταν παίρνουν το μείγμα που είναι ήδη τραχύ και το στρώνουν για να στεγνώσει.Αυτός ο τραχανάς λέγεται και χοντρός στην Κρήτη. Όταν είναι και ξινός λέγεται και ξινόχοντρος και μαγειρεύεται με χοχλιούς, χαρακτηριστικό πιάτι της κρητικής κουζίνας.Στην Ήπειρο και στις γύρω περιοχές υπάρχουν μανιτάρια και τον μαγειρεύουν όπως το πιλάφι, στην Μακεδονία με πιπεριές Φλωρίνης, στην Μυτιλήνη φτιάχνουν μικρές φόρμες σαν τις βάσεις μιας μικρής τάρτας.

Ακόμα ο τραχανάς χρησιμοποιείται σαν δευτερεύον υλικό μέσα σε τυρόπιτα για να μαζέψει τα υγρά. Ένας άλλος πολύ δημοφιλής τρόπος μαγειρέματος είναι και η γέμιση λαχανικών ή οι ντολμάδες μαγειρεμένοι με γέμιση τραχανά. Υπάρχει και ο νηστίσιμος τραχανάς που γίνεται με βάσει το αλεύρι ή το σιμιγδάλι.Ο ξινός τραχανάς ταιριάζει πολύ με αλλαντικά, κρέας μοσχαρίσιο, χοιρινό αρνίσιο και κατσικίσιο. Ο γλυκός τραχανάς είναι καλός για π ίτες, φαγητά μαγειρεμένα στην κατσαρόλα, για γέμιση λαχανικών και στους κεφτέδες αντικαθιστά το μουλιασμένο ψωμί.


Δεν υπάρχουν σχόλια: