Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Βόρεια Ελλάδα: Ψάχνουν νέα στρατόπεδα για τους λαθρομετανάστες

undefined


Ενα νέο στρατόπεδο, που θα λειτουργήσει ως Κέντρο Φύλαξης Μεταναστών, αναμένεται να «ανοίξει» τις πύλες του μέσα στο επόμενο διάστημα, προκειμένου να απορροφήσει ένα σημαντικό ποσοστό των αλλοδαπών, που αυτή τη στιγμή κρατούνται στις εγκαταστάσεις των Σχολών Αστυφυλάκων Ροδόπης και Ξάνθης.
Ηδη, περίπου 150 λαθρομετανάστες μεταφέρθηκαν τις προηγούμενες μέρες στο στρατόπεδο Πανταζόπουλου στο Παρανέστι της Δράμας, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί μέσα σε μία νύχτα, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών από την τοπική κοινωνία, ενώ σημειώθηκαν επεισόδια και συλλήψεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο συγκεκριμένο στρατόπεδο στο Παρανέστι αναμένεται σταδιακά να οδηγηθούν και άλλοι αλλοδαποί, οι οποίοι θα προέρχονται είτε από χώρους κράτησης που έχουν γεμίσει ασφυκτικά είτε από συλλήψεις κατά τις επιχειρήσεις «Ξένιος Δίας», οι οποίες θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Κι άλλοι χώροι
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη λειτουργία του κέντρου στο Παρανέστι της Δράμας βρίσκονται στα σκαριά τουλάχιστον δύο ακόμη κέντρα, τα οποία θα δημιουργηθούν σε στρατόπεδα σε Βόρεια και Νότια Ελλάδα. Αλλωστε, στόχος της ΕΛΑΣ είναι να «αδειάσει» σταδιακά το μεγαλύτερο μέρος της σχολής στη Ροδόπη, όπου σήμερα φιλοξενούνται περίπου 500 λαθρομετανάστες και πιθανότατα να απομακρυνθούν στο σύνολό τους οι μετανάστες και από τη σχολή της Ξάνθης, στην οποία σήμερα βρίσκονται άλλοι 300 αλλοδαποί. Μάλιστα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου, οι μετανάστες που βρίσκονται στη σχολή της Ξάνθης θα πρέπει να μεταφερθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει πρώτα να έχει δοθεί το «πράσινο φως» για τη λειτουργία του χώρου στον οποίο θα φιλοξενηθούν.
Παράλληλα, στα νέα στρατόπεδα που αναμένεται να λειτουργήσουν θα μεταφερθούν και λαθρομετανάστες από τις επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ με τον κωδικό «Ξένιος Δίας», καθώς εκτιμάται ότι σύντομα θα επεκταθούν και προς τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. «Είναι αναμενόμενο πως όσες περισσότερες συλλήψεις γίνονται θα χρειάζονται και νέοι χώροι», επισημαίνει στέλεχος της ΕΛΑΣ. Επίσης, ήδη πραγματοποιούνται εργασίες για να επεκταθούν οι εγκαταστάσεις και επομένως και η χωρητικότητα στο Κέντρο Φύλαξης στην Αμυγδαλέζα Αττικής, όπως επίσης και στο κέντρο στο Φυλάκιο του Εβρου.




Συλλήψεις στο Παρανέστι
Στο μεταξύ, συνολικά έξι άτομα συνελήφθησαν για τα προχτεσινά επεισόδια έξω από το στρατόπεδο Κράτησης Μεταναστών στο Παρανέστι Δράμας και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της αντίστασης, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της στάσης και της απόπειρας επικίνδυνων σωματικών βλαβών, ενώ άλλα εννιά άτομα έχουν ήδη ταυτοποιηθεί και αναζητούνται από τις αρχές για την ίδια υπόθεση. Είναι χαρακτηριστικό πως όλες οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν χτες το πρωί και όχι το βράδυ της Δευτέρας κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, που σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων της περιοχής. Πρόκειται για πέντε Ελληνες, ηλικίας 36, 37, 39, 41 και 42 ετών, καθώς και για έναν 32χρονο υπήκοο Αλβανίας.
Μάλιστα, μεταξύ των εννέα ατόμων που αναζητούνται για συμμετοχή στα επεισόδια συμπεριλαμβάνεται και το άτομο που πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο. Ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής, αλλά και εκπρόσωποι του δήμου επισημαίνουν πως το άτομο που πυροβόλησε, προέβη στη συγκεκριμένη πράξη, όταν δακρυγόνο της Αστυνομίας έπεσε κοντά στο σπίτι του, με αποτέλεσμα η εγγονή του να λιποθυμήσει και ο ίδιος να πανικοβληθεί. «Ο άνθρωπος πυροβόλησε στον αέρα γιατί φοβήθηκε», εξηγεί ο δήμαρχος Παρανεστίου, Νίκος Καγιάογλου, και προσθέτει: «Οι κάτοικοι, αλλά και εμείς ως δήμος είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε το στρατόπεδο να λειτουργήσει μέσα στο χωριό, δίπλα σε σπίτια και σχολεία».
Ειρηνική πορεία
Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα περίπου 50 κάτοικοι του Παρανεστίου που διαμαρτύρονται για τη μετατροπή στρατοπέδου της περιοχής σε Κέντρο Κράτησης Λαθρομεταναστών. Οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι ξεκίνησαν το απόγευμα από το κέντρο του Παρανεστίου με κατεύθυνση το στρατόπεδο, έξω από την πύλη του οποίου παρέμειναν για αρκετή ώρα χωρίς να προκαλέσουν επεισόδια.

agelioforos

Δεν υπάρχουν σχόλια: