Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ιντερνέτ-μέσο επικοινωνίας?


Το διαδίκτυο δεν είναι ‘’μαζικό’’ μέσο επικοινωνίας. Είναι ένα πολυπρόσωπο μέσο με βασικό χαρακτηριστικό τις διαφορετικές μορφές επικοινωνίας. Το ιντερνέτ αμφισβητεί τα βασικά χαρακτηριστικά της παραδοσιακής επικοινωνιακής σχέσης ανάμεσα στην πηγή, το μήνυμα και τον δέκτη. Η επικοινωνία μέσω ιντερνέτ μπορεί να πάρει αρκετές μορφές οι οποίες μπορούν να αλληλοδιαπλέκονται, καθώς κάθε πόλος μπορεί να είναι ταυτόχρονα πομπός και δέκτης. Οι πομποί των μηνυμάτων ενδέχεται να αποτελούνται ή από ένα άτομο ή από μία κοινωνική ομάδα. Τα μηνύματα μπορεί να είναι παραδοσιακά, δημοσιογραφικά ή και απλές συνομιλίες. Οι αποδέκτες των μηνυμάτων αυτών μπορεί να αποτελούνται από ένα ή περισσότερα άτομα.

Το ιντερνέτ αποτελεί μία νέα μορφή επικοινωνίας, γιατί μεταβάλει την παθητική σχέση του αποδέκτη. Για πρώτη φορά στα χρόνια της μαζικής επικοινωνίας, βρίσκουμε έναν μεγάλο αριθμό ατόμων, να μεταδίδει πληροφορίες σε έναν τεράστιο αριθμό ατόμων. Όποιος διαθέτει υπολογιστή και ιντερνέτ μπορεί να γίνει εκδότης, παραγωγός, κτλ. Το ιντερνέτ είναι η μεγαλύτερη επανάσταση στην ιστορία της επικοινωνίας. Δεν είναι μονόδρομη ή αμφίδρομη αλλά πολυεπίπεδη, πολυπρόσωπη, μαζική… Είναι ένα μοναδικό μέσο επικοινωνίας, γιατί δεν σέβεται σύνορα, κυβερνήσεις, κτλ. 

Το θέμα της αξιοπιστίας είναι κάτι διαφορετικό…. Τα ΜΜΕ, μπορούν λίγο πολύ να ελεγχθούν για την αξιοπιστία τους. Στο ιντερνέτ δεν μπορεί να γίνει αυτό. Πολλοί μπορούν να παρέμβουν στα μηνύματα των πομπών και να περάσουν ψευδή στοιχεία. Η διαφορά είναι ότι τα ΜΜΕ ελέγχονται από ανώτερους παράγοντες πριν βγουν στον αέρα, κάτι που δεν συμβαίνει στο διαδίκτυο.

Η γνώση μπορεί ως δύναμη υπέρβασης του εαυτού μας να ανακοινωνικοποιήσει τα ακοινώνητα μέρη του πληθυσμού παρέχοντας την ποθητή χαρά και ελπίδα για το αύριο.

 

Οπότε επιλέγετε τον τρόπο ενημέρωσής σας και ανακυκλώστε τον..

Δεν υπάρχουν σχόλια: