Τι πρέπει να ξέρουμε όταν αγοράζουμε τυρι:
- Να ξέρουμε για ποιά χρήση το προορίζουμε. Άλλο θα διαλέξουμε για τα μακαρόνια, άλλο για το σαγανάκι, άλλο για το καθημερινό μας γεύμα και άλλο για το σαντουϊτς.
- Να ζητάμε αυτό που θέλουμε. Είναι σκόπιμο να ξέρουμε ποιά φέτα μας αρέσει και θεωρούμε καλύτερη.
- Να ζητάμε να δοκιμάσουμε και να μυρίσουμε ένα κομματάκι τυρί πριν το αγοράσουμε.
- Να προσέχουμε το τυρί να έχει το σωστό ομοιόμορφο χρώμα και σχήμα και να μην παρουσιάζει αλλοιώσεις, κιτρινίλες ή να έχει ξεραθεί.
- Να ελέγχουμε το εξωτερικό περίβλημα του τυριού αν είναι ακέραιο, χωρίς σχισμές ή τρύπες.
- Να αγοράζουμε όσο τυρί πρόκειται να καταναλώσουμε τις επόμενες 3-4 μέρες και όχι περισσότερο γιατί υπάρχει κίνδυνος να χαλάσει ακόμα και στο ψυγείο μας.
- Να ελέγχουμε την ημερομηνία παραγωγής και λήξης όταν πρόκειται για συσκευασμένα τυρια.
- Όταν αγοράζουμε τυρί, τα τυλίγουν μέσα σε ειδικό χαρτί. Όταν το τοποθετούμε στο ψυγείο, πρέπει να το αφαιρούμε το χαρτί γιατί δεν επιτρέπει την σωστή ψύξη του τυριού.
- Τα τυριά δεν πρέπει να μπλέκονται μεταξύ τος τους ακόμα και όταν τα σερβίρουμε. Ακόμα και τότε μπορούν να αλλοιωθούν οι γεύσεις τους.
- Τα σκληρά τυριά αναδεικνύουν καλύτερα την γεύση και το άρωμά τους όταν βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.
- Οι ξύλινοι δίσκοι σερβιρίσματος τυριών είναι προτιμότεροι, αφού το ξύλο έχει την ιδιότητα να απορροφά τα υγρά των τυριών και να τα διατηρεί στεγνά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου