Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Καφές...



Το καφεόδεντρο ευδοκιμεί στην Τροπική Ζώνη του Ισημερινού. Ανήκει στην οικογένεια των φυτών Rubiaceae. Απαιτούνται περίπου 3-4 χρόνια για να αποδώσει καρπούς και το ύψος του φτάνει τα 5 μέτρα. Οι καρποί του μοιάζουν με κεράσια κι έχουν οβάλ σχήμα. Έχουν πράσινο χρώμα και όταν ωριμάσουν γίνονται κίτρινα και κόκκινα. Κάθε καρπός αποτελείται συνήθως από 2 σπόρους που ωριμάζουν σε διάστημα 7-9 μηνών και τους οποίους χρησιμοποιούμε για να πάρουμε τον καφέ στην τελική του μορφή.
Οι 2 ποικιλίες καφέ είναι οι:
  • Coffea arabica 
  • Coffea canephora
Οι χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή καφέ είναι η Βραζιλία, το Βιεδτνάμ, η Ινδονησία, η Κολομβία, το Μεξικό, η Ινδία, η Αιθιοπία....
Πριν την κατανάλωση οι καρποί και οι κόκκοι του καφέ παιρνούν από κάποια διεργασία:
  • Συλλογή των καρπών και των κόκκων του καφέ με το χέρι ή με μηχανικά μέσα
  • Διαλογή ανάλογα με το χρώμα και την ωρίμανσή τους
  • Διαδικασία ζύμωσης των σπόρων
  • Καθαρισμός
  • Αποξήρανση
  • Ο καφές καβουρδίζεται
Η διαδικασία του καβουρδίσματος επηρεάζει τόσο την γεύση όσο  και το άρωμα του καφέ. Εξαιτίας της απομάκρυνσης της υγρασίας, ο όγκος του σπόρου αυξάνεται και η πυκνότητα μειώνεται. Η πυκνότητα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του καφέ τα οποία επηρεάζουν το πόσο <<δυνατός>> θα είναι ο καφές, καθώς επίσης και τις προδιαγραφές που απαιτούνται για την συσκευασία του. Κατά το καβούρδισμα λαμβάνουν χώρα σειρά αντιδράσεων που σχηματίζονται αρωματικά έλαια και οξέα, ενώ η καφεϊνη αποκτά μικρότερη ισχύ.
Αλλαγές συμβαίνουν και στο χρώμα, που καθορίζει και το χαρακτηρισμό σε: <<ελαφρύ>>, <<ελαφρύ-μέτριο>> κ.τ.λ... Ανάλογα με το βαθμό καβουρδίσματος, προκύπτουν και διάφορα είδη καφέ: ελληνικός-ελαφρύ καβούρδισμα, espresso-έντονο καβούρδισμα.....
Τι είναι η καφεϊνη?
Η καφεϊνη είναι το πιο γνωστό συστατικό του καφέ. Είναι μια φυσική ουσία που βρίσκεται στα φύλλα, στους σπόρους και στον καρπό. Επίσης την καφεϊνη την συναντάμε στο κακάο, το γκουαρανά και το τσάι.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: