Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Τα ψάρια




Όταν τα αγοράζουμε:
·         Τα μάτια του να είναι λαμπερά και να εξέχουν.
·         Τα βράγχια του να είναι υγρά και κόκκινα ή ροζ.
·         Σχηματίζει τόξο όταν το τοποθετούμε στην παλάμη μας.
·         Είναι κατά κανόνα σκληρό και άκαμπτο και όταν το πιέζουμε με το δάχτυλο είναι σφριγηλό, δεν βουλιάζει και το δέρμα του επανέρχεται αμέσως.
·         Είναι λαμπερό και έχει το φυσιολογικό του χρώμα.

Όταν το μαγειρεύουμε:
·         Απολεπίζεται εύκολα όταν το καθαρίζουμε και τα εντόσθιά του βγαίνουν ολόκληρα.
·         Ανοίγει όταν το τηγανίζουμε.
Όταν το τρώμε:
·         Το κόκαλό του είναι άσπρο.
·         Δεν θρυμματίζεται, αλλά η σάρκα αποσπάται εύκολα από το κόκαλο.
Κατηγορίες ψαριών:
Α Κατηγορίας:
·         Γλώσσα
·         Κουτσομούρα
·         Λυθρίνι
·         Μπαρμπούνι
·         Ξιφίας
·         Συναγρίδα
·         Σφυρίδα
·         Στήρα
·         Τσιπούρα
·         Φαγκρί
Β Κατηγορίας:
·         Κέφαλος
·         Λαβράκι
·         Λούτσος
·         Μαγιάτικο
·         Μελανούρι
·         Μουρμούρα
·         Μπακαλιάρος
·         Πέστροφα
·         Ροφός
·         Σαργός
·         Σολομός
Γ Κατηγορίας:

·         Αθερίνα
·         Γαλέος
·         Σαλάχι
·         Γόπα
·         Ζαργάνα
·         Κολιός
·         Παλαμίδα
·         Πέρκα
·         Σαρδέλα
·         Σαφρίδι
·         Κοκάλι
·         Σκουμπρί
Μυστικά για να μην σας παραπλανούν στην αγορά:
·         Συνήθως τα ψάρια που προέρχονται από ιχθυοτροφείο είναι όλα αρκετά ομοιόμορφα και έχουν ένα συγκεκριμένο μέγεθος.
·         Στα ψάρια δεν ισχύει ο κανόνας <<ότι πληρώνεις παίρνεις>>.  Δεν μπορούμε να δούμε φρέσκο μπαρμπούνι σε χαμηλή τιμή και να μην πούμε ότι είναι εισαγωγής.
·         Οι ιχθυοπώλες δεν είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν την προέλευση των ψαριών.
Τα ψάρια μπορούν να αλλοιωθούν πολύ εύκολα επειδή έχουν από την φύση τους αυξημένη μικροβιακή χλωρίδα. Οι ψαράδες μόλις τα πιάσουν, τα βάζουν με πάγο σε κιβώτια  από φελιζόλ που η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 3 βαθμούς.
Αν θέλουμε να καταψύξουμε τα φρέσκα ψάρια, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί. Γι αυτό όταν τα αγοράζουμε, πρέπει να τα καθαρίζουμε, να αφαιρούμε τα εντόσθια και τα βράγχια, να τα πλένουμε και να τα στεγνώνουμε πολύ καλά και μετά να τα καταψύχουμε ή να τα διατηρούμε το πολύ για 3 ημέρες στην συντήρηση μέχρι να τα μαγειρέψουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: