Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Γ'άλα

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι γάλακτος, που συνδέονται με την διάρκεια της ζωής του, που είναι αποτέλεσμα της θερμικής επεξεργασίας που έχει υποστεί πριν την συσκευασία του και φτάσει στους καταναλωτές. Όσο μεγαλύτερη είναι η θερμική του επεξεργασία τόσο μεγαλώνει και ο χρόνος ζωής του. Και όσο πιο ήπια είναι η επεξεργασία του, τόσο διατηρούνται αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά του. Εκτός όμως από αυτό τον διαχωρισμό, το γάλα μπορεί να είναι πλήρες, ελαφτύ και άπαχο.
Επίσης υπάρχουν και γάλατα τα οποία είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά, γυναίκες και άλλες ομάδες του πληθυσμού που έχουν διατροφικές ανάγκες. Εκτός από τα εμπλουτισμένα γάλατα, υπάρχουν και τα σοκολατούχα που κυκλοφορούν σε διάφορους τύπους αντίστοιχους με αυτούς των λευκών. Επίσης, υπάρχει και το 0+0%, το οποίο έχει υποκατάστατο ζάχαρης.

Είδη γάλακτος:

Το φρέσκο γάλα, που διατηρείται στο ψυγείο για 5 ημέρες μετά την ημερομηνία παραγωγής.

Το φρέσκο γάλα υψηλής παστερίωσης, που μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για περίπου 1 μήνα.

Το γάλα μακράς διαρκείας, που κυκλοφορεί σε χάρτινες συσκευασίες και διατηρείται εκτός ψυγείου μεχρι να ανοιχτεί.

Το εβαπορέ γάλα, που είναι συμπυκνωμένο, κυκλοφορεί σε τενεκεδάκια και διατηρείται για αρκετό διάστημα εκτός ψυγείου μέχρι να ανοιχτεί.

Διατροφικά στοιχεία:
Το γάλα μας δίνει πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας, υδατάνθρακες, λίπος, βιταμίνες και κυρίως ασβέστιο. Επειδή οι βιταμίνες του γάλακτος είναι λιποδιαλυτές, είναι σκόπιμο να προτιμάμε το πλήρες γάλα, που επειδή διατηρεί όλο του το λίπος, προσφέρει το σύνολο των βιταμινών του στον οργανισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: