Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012

Στα 13,5 δισ. ανεβαίνει το νέο πακέτο μέτρων

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου

Κοντά στην οριστικοποίηση του νέου πακέτου μέτρων, που πρέπει να έχει λάβει την έγκριση της τρόικας, το αργότερο έως το Eurogroup της 14ης Σεπτεμβρίου βρίσκεται η κυβέρνηση, λίγα 24ωρα πριν τις κρίσιμες διαβουλεύσεις του Αντ. Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι. Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο «πακέτο» θα περιλαμβάνει, τελικά, περικοπές δαπανών έως και 13,5 δισ. ευρώ, ώστε να προκύψει καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα 11,5 δισ. ευρώ που απαιτεί η τρόικα, για τη διετία 2013 - 2014, εκτός και εάν η χώρα λάβει παράταση και τα μέτρα επιμεριστούν στην τετραετία 2013 - 2016.
Χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας παρουσίασε στον πρωθυπουργό, σε πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα σχέδιο, που έχει καταλήξει μέχρι στιγμής το οικονομικό επιτελείο και το οποίο φέρνει νέα, επώδυνα μέτρα που φέρνουν μεγάλες μειώσεις σε συντάξεις, επιδόματα, αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο αλλά και μια νέου τύπου εργασιακή εφεδρεία για περίπου 35.000 - 40.000 δημοσίους υπαλλήλους. Είχαν προηγηθεί πολύωρες συσκέψεις από νωρίς χθες το πρωί, στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή και του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση καθώς οι τελικές, κοστολογημένες και εξειδικευμένες προτάσεις της Αθήνας πρέπει να είναι έτοιμες έως τις 3 ή 5 Σεπτεμβρίου που φθάνουν στη χώρα μας οι επικεφαλής της τρόικας.

«Φουσκώνει» ο λογαριασμός
Πληροφορίες, αργά χθες το βράδυ ανέφεραν πως το ύψος των περικοπών που πρέπει να κάνει η Ελλάδα ανέρχονται σε 13,5 δισ. ευρώ, ώστε να προκύψει τελικά το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των 11,5 δισ. που απαιτεί η τρόικα. Πρακτικά η διαφορά αυτή καλείται να καλύψει την αρνητική επίπτωση σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές από την προωθούμενη μείωση των εισοδημάτων, εξαιτίας των νέων μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Επίσης φαίνεται πως εγκαταλείπεται το σενάριο για μείωση 30 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ ενώ στο «μέτωπο» της εφεδρείας το κεντρικό σχέδιο είναι για τριετή εφεδρεία με πληρωμή του 60% και όχι του 65% του βασικού μισθού για το διάστημα αυτό.
Εξερχόμενος από το Μαξίμου ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε πως είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της ενώ τόνισε πως το πακέτο των μέτρων προετοιμάζεται και θα είναι έτοιμο λίγο πριν έλθει η τρόικα, δηλαδή στις αρχές Σεπτεμβρίου. «Κάθε μέρα επεξεργαζόμαστε αυτό το πακέτο και κοστολογούμε τα μέτρα» είπε ενώ κληθείς να σχολιάσει τις ενστάσεις του κ. Κουβέλη για την εφεδρεία υποστήριξε πως «μιλάμε για μια εντελώς νέου τύπου εφεδρεία». Ο υπουργός κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το εάν η κυβέρνηση θα θέσει στις επικείμενες συναντήσεις με Μέρκελ και Ολάντ το θέμα της επιμήκυνσης και επισήμως, σημειώνοντας πως «θα δούμε, θα κάνουμε μια γενικότερη κουβέντα».
«Έχουμε μέτρα 20 και 25 δισ. πρέπει να βρούμε το άριστο μείγμα»
Νωρίτερα χθες το μεσημέρι υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζε πως το αργότερο έως τη συνεδρίαση του Eurogroup της 14ης Σεπτεμβρίου πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί πλήρως τα μέτρα με την τρόικα, σχολιάζοντας πως το ζητούμενο δεν είναι απλά να φτάσεις στο στόχο, αλλά να φτάσεις με όσο τον δυνατόν μικρότερες οριζόντιες περικοπές. «Τα μέτρα που έχουμε είναι 20 και 25 δισ., μέτρα έχουμε πολλά, αλλά πρέπει να καταλήξουμε σε εκείνο το πακέτο που θα γίνει αποδεκτό και εντός και εκτός Ελλάδος» έλεγε. Όπως δε διευκρίνισε θα αποσταλούν άμεσα επιστολές σε ορισμένα υπουργεία για συγκεκριμένες δράσεις στο πλαίσιο της αναζήτησης επιπλέον περικοπών ώστε να γίνουν ηπιότερα τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας.
Ζητείται η αύξηση της συνδρομής υπουργείων με βαρύ προϋπολογισμό
Αυτές τις μέρες εξετάζονται όλα τα περιθώρια περικοπών στα υπουργεία, εκτός του Εργασίας, που έχουν «βαρύ» προϋπολογισμό, όπως τα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Παιδείας, με πηγές του υπουργείου Οικονομικών να υπογραμμίζουν πως η τρόικα ίσως κρίνει επισφαλή ορισμένες από τις προτάσεις που υποβάλλει η ελληνική πλευρά και για το σκοπό αυτό θα πρέπει να υπάρχει ένα «μαξιλάρι».Πάντως, όλες οι διεργασίες γίνονται σε ανοικτή γραμμή με την τρόικα και στόχος είναι η Αθήνα να είναι προετοιμασμένη με αρκετές εναλλακτικές ώστε όταν γίνουν οι τελικές διαβουλεύσεις με την τρόικα και απορριφθούν ενδεχομένως κάποια μέτρα να υπάρχει άμεση υποβολή αντιπροτάσεων από την ελληνική πλευρά.
«Μέτρα - φωτιά»
1. 4,5 δισ. από περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα. Το κεντρικό σενάριο προβλέπει μείωση 2% για συντάξεις από 700 ή 800 έως 1.000 ευρώ, μείωση 3% από 1.000 έως 1.300 ευρώ, μείωση 5% για τις συντάξεις από 1.300 έως 1.600 ευρώ, μείωση 10% από 1.600 έως 2.000 ευρώ και μείωση 15% για συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ.

2. Κλιμακωτές μειώσεις και στις επικουρικές συντάξεις
3. Κατάργηση ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών.
4. Αύξηση κατώτατου χρόνου συνταξιοδότησης από τα 15 χρόνια στα 20 ή και στα 21.
5. Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης
6. Μείωση εφάπαξ κατά 23% για τους δημοσίους υπαλλήλους και έως 45% - 50% για τους υπόλοιπους
7. Περικοπές προνοιακών επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια.
8. Νέα μείωση 30% - 35% των αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.
9. Περικοπή ή και κατάργηση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιρινής άδειας
10. Περικοπές αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια κατά 12%.
11. Εργασιακή εφεδρεία σε 35.000 με 40.000 δημοσίους υπαλλήλους.
12. Ανάθεση σειράς υπηρεσιών που σήμερα εκτελεί το δημόσιο σε ιδιώτες.
13. Συγχώνευση φορέων του Δημοσίου
14. «Λουκέτο» σε δημοτικές επιχειρήσεις και «ψαλίδι» σε δαπάνες για επιδόματα, υπερωρίες και λειτουργικά έξοδα και επιχορηγήσεις.
15. Εφαρμογή του κανόνα μιας πρόσληψης ανά δέκα αποχωρήσεις στο Δημόσιο έως το 2015.
16. Νέες περικοπές σε φαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες.

edunea

Δεν υπάρχουν σχόλια: