Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Βασιλικός: ονομα και πράγμα!!!!

Ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών. Η επιστημονική του ονομασία είναι Ocimum Basilicum. Στην Ινδία θεωρείται ιερό φυτό και ονομάζεται Τούσλι. Στην Ελλάδα επίσης θεωρείται ιερό φυτό, γιατί κατά την παράδοση φύτρωσε στο μέρος όπου είχε ταφεί ο Τίμιος Σταυρός, οδηγώντας με το άρωμά του τα βήματα της αγίας Ελένης μέχρι την ανακάλυψή του.

Υπάρχουν περίπου 500 είδη βασιλικού, πλατύφυλλος, σγουρός,μικρόφυλλος, σαραντάφυλλος.... Οι περισσότερες ποικιλίες είναι φυτά μονοετή. Οι σπόροι από κάποια είδη, όταν μουλιάζουν σε νερό, παράγουν μια ζελατινώδη ουσία, από την οποία φτιάχνονται αναψυκτικά.

Αποξηραμένο σε όλα τα καταστήματα που πουλάνε βότανα, σε επιλεγμένα φαρμακεία και στα σούπερ μάρκετ. Είναι προτιμότερο όμως για όλες τις χρήσεις να έχετε φρέσκο, καθώς το άρωμα και η γεύση του αλλοιώνονται κατά την αποξήρανση.

Κύριο συστατικό του βασιλικού είναι η εστραγόλη, με πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Καθαρίζει το δηλητήριο από τα τσιμπήματα εντόμων, έχει εντομοαπωθητική δράση, δρα ως χαλαρωτικό του πεπτικού συστήματος, ως παυσίπονο, ενισχύει την εφίδρωση και θεωρείται άριστο γαλακταγωγό για τις γυναίκες που θυλάζουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: