Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Εφοπλιστές στον Τσίπρα: Ψάξε, ψάξε δε θα μας βρεις αν μας φορολογήσεις


 
Τι θα συμβεί σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου; Σύμφωνα με το αμερικάνικο πρακτορείο που έχει ανάγει σε αγαπημένη του ενασχόληση την κινδυνολογία και αγαπημένο του θέμα την αναμετάδοση των πολιτικών εξελίξεων της χώρας, οι εφοπλιστές θα εγκαταλείψουν τη χώρα αν ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει να τους φορολογήσει.
Όπως πάντως σημειώνει το πρακτορείο στο δημοσίευμα του, οι  Έλληνες πλοιοκτήτες, όχι μόνο έβγαλαν περισσότερα από  175 δισ. δολάρια, αφορολόγητα μέσα σε 10 χρόνια, αλλά λένε ότι θα μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους, εάν η νέα κυβέρνηση καταργήσει τη φορολογική απαλλαγή τους, "διακινδυνεύοντας και 60.000 θέσεις εργασίας".
Όλα αυτά, σε μία χώρα που βάλλεται ήδη από την ανεργία η οποία καλπάζει, όπως αναφέρει ο συντάκτης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg, 762 Έλληνες εφοπλιστές δεν καταβάλλουν φόρο για τα κέρδη που φέρνουν στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενοι νόμο που ενσωματώθηκε στο Σύνταγμα  από το 1967. Και στη συνέχεια ο λόγος δίνεται ίδιους τους εφοπλιστές οι οποίοι δε δείχνουν να συμμερίζονται σε μεγάλο βαθμό την οικονομική κρίση της Ελλάδας.
"Η ναυτιλία είναι μία υπεράκτια βιομηχανία, και κάθε πράξη εναντίον της είναι σαν να πυροβολείς το πόδι σου", δηλώνει στο Bloomberg ο Ted Πετρόπουλος, ιδρυτής της Petrofin Research.
Ο Γιώργος Οικονόμου, πρόεδρος της DryShips, λέει ότι είναι "εντελώς αδιάφορος" για τις ενδεχόμενες αλλαγές στη φορολογική απαλλαγή. "Εγώ δεν ανησυχώ καθόλου", δηλώνει. "Το εταιρικό μου γραφείο μπορεί να είναι οπουδήποτε στον κόσμο, κι έτσι θα χάσουν ένα ποσοστό του ΑΕΠ".

Βίκτωρ Ρέστης: "Βρες με πρώτα"
"Δεν μπορείς να λες στους πλοιοκτήτες που έχουν ένα βαθμό φορολογικής ασυλίας σε όλο τον κόσμο "θα σε φορολογήσω". Ναι, σίγουρα. Βρες με πρώτα", δηλώνει ο Βίκτωρ Ρέστης, εφοπλιστής, μέτοχος του ΔΟΛ και της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα".
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ακόμα ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θεόδωρος Βενιάμης εκτιμά ότι "η φορολογική αντιμετώπιση των εφοπλιστών στην Ελλάδα" δεν είναι ούτε καλύτερη ούτε χειρότερη από τις αντίστοιχες άλλων χωρών όπως η Ολλανδία, η Μάλτα ή η Κύπρος.
Στο ίδιο πνεύμα ο πρόεδρος της Paragon Shipping με έδρα τη Βούλα Μιχαήλ Μποδούρογλου θεωρεί ότι "αν αρχίσουν να επισκέπτονται τις ναυτιλιακές εταιρείες εφοριακοί, τότε αυτές οι επιχειρήσεις θα πάψουν να είναι τόσο παραγωγικές όσο σήμερα" αφού θα χάσουν το προνόμιο "της μη αλληλεπίδρασής τους με το ελληνικό κράτος".
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΕ (Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών) και της Τράπεζας της Ελλάδος, τα εμβάσματα των εφοπλιστών στην Ελλάδα ανήλθαν στα 15,4 δισ. ευρώ το 2010 ενώ για την προηγούμενη δεκαετία συνολικά έφτασαν τα 140 δισ. ευρώ.
Αφορμή για τις δηλώσεις και τις απειλές των Ελλήνων εφοπλιστών, είναι οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, που έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους εφοπλιστές, αναφέρει το δημοσίευμα του Michelle Wiese Bockmann.
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια: