Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Ο Κ. Παπούλιας στη Σύνοδο Κορυφής

Με «όπλο» έναν αυστηρό κοινοτικό κανονισμό που απαιτεί οι χώρες-μέλη να εκπροσωπούνται στις Συνόδους Κορυφής από τους αρχηγούς τους ή τους εκλεγμένους πρωθυπουργούς, οι εταίροι μας απαίτησαν η χώρα μας να εκπροσωπηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και όχι από τον υπουργό Εξωτερικών που είχε ορίσει ο κ. Α. Σαμαράς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας θα είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας θα είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες
Τα αίτημα αυτό, που προφανώς έχει άμεση σχέση με την πίεση που θέλουν να ασκήσουν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο οι δανειστές μας για την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση και χθες το μεσημέρι εξεδόθη η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Στη Σύνοδο Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου 2012 στις Βρυξέλλες, της ελληνικής αντιπροσωπείας θα ηγηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίτερα είχαν επικοινωνήσει τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και οι διευθυντές των γραφείων των δύο ανδρών κ. Μπίτσιος και Μπούρας, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της μετάβασης του κ. Παπούλια στις Βρυξέλλες.
Ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος με τον υπουργό οικονομικών Γ. Ζανιά στη σύσκεψη για την προετοιμασία εν οψει της Συνόδου Κορυφής
Ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος με τον υπουργό οικονομικών Γ. Ζανιά στη σύσκεψη για την προετοιμασία εν οψει της Συνόδου Κορυφής
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύσουν οι κ. Χατζηδάκης, Ζανιάς και Σταϊκούρας, καθώς δεν κρίθηκε σκόπιμη, τελικά, η μετάβαση στη βελγική πρωτεύουσα του υπουργού Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλου.
Η εξέλιξη αυτή προβλημάτισε την Αθήνα, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεώρησαν ότι οι Βρυξέλλες θέλησαν και με αυτόν τον τρόπο να δείξουν πως αυξάνουν την πίεση στην Αθήνα και πως την Πέμπτη το μήνυμα που θα εκπέμψουν θα είναι ότι συζητούν μεν την επιμήκυνση που ζητά η κυβέρνηση, αλλά προϋπόθεση γι΄ αυτήν την κίνηση είναι η άμεση έναρξη υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί.
Ιδιωτικοποιήσεις, μείωση του κράτους, αύξηση των εσόδων μέσα από την πάταξη της φοροδιαφυγής θα είναι μόνον ορισμένα από τα θέματα που θα τεθούν στον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου.
Οι αποφάσεις
Αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν καθώς ούτε οι Ευρωπαίοι θέλουν αυτήν την ώρα -και απουσία του πρωθυπουργού-να δώσουν επίσημο χαρακτήρα στις συνομιλίες που θα έχουν.
Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έχει ενημερωθεί για το κλίμα που επικρατεί, θα επιχειρήσει, μέσω των τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε χθες το βράδυ και θα έχει και τις επόμενες ημέρες μέχρι την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, να πείσει ότι η κυβέρνησή του συμφωνεί απόλυτα με τους στόχους που έχουν τεθεί και ότι θα τηρήσει απόλυτα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.
Παράλληλα θα επιχειρήσει να κάνει και τις πρώτες αναφορές για σημεία επαναδιαπραγμάτευσης, δίνοντας έμφαση στην επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής. Χθες, σε σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του κ. Αβραμόπουλου (πριν από την αλλαγή των σχεδιασμών για τη σύνθεση της εθνικής αντιπροσωπείας), συζητήθηκε η κυβερνητική γραμμή που θα προβληθεί στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο κ. Γ. Ζανιάς επεσήμανε ότι οι Γερμανοί είναι πιο διαλλακτικοί έναντι της χωρας και αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να δώσουν «ανάσες». Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι το μήνυμα της Αθήνας πρέπει να είναι «καθαρό» σε ό,τι αφορά τους στόχους, θέση με την οποία συμφώνησε και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Χρ. Λαζαρίδης.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ
Τι προβλέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας
Η Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου 2009, προβλέπει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απαρτίζεται από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων των κρατών-μελών, καθώς και από τον πρόεδρό του και τον πρόεδρο της Κομισιόν».
Επίσης αναφέρεται ότι «όταν το απαιτεί η ημερήσια διάταξη, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δύνανται να αποφασίσουν ένας υπουργός να επικουρεί έκαστο μέλος». Δηλαδή, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είναι αυτοί που θα πρέπει να αποφασίζουν για το αν υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας μπορεί να συνοδεύει τον αρχηγό του κράτους ή τον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, στις Συνόδους Κορυφής δικαίωμα συμμετοχής έχει μόνο ο πρωθυπουργός ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο υπΕξ επιτρέπεται να συμμετέχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπό την προϋπόθεση ότι οι «27» θα έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους. Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών-μελών έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν κατά διαστήματα στις εργασίες της Συνόδου.
Γιάννης Σαραντάκος

ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: