Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Οι φακές

Οι αρχαίοι Έλληνες τις θεωρούσαν μαζί με τα ρεβύθια τροφή για τους φτωχούς, ωστόσο τις κατανάλωναν ως σούπα ή εμπλούτιζαν με αυτές διάφορα αλμυρά ψωμιά.
Η φακή ανήκει και αυτή στην ίδια οικογένεια με τα ρεβύθια, ενώ αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται περισσότερες από 100 ποικιλίες σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται 2 βασικές ποικιλίες, η <<Πελασγία>> και η <<Αράχοβα>>. Μία από τις νοστιμότερες αλλά μικρής παραγωγής είναι εκείνη της <<ενγκουβής>> που καλλιεργείται σε μικρές ποσότητες στην Λευκάδα.

Τι τους ταιριάζει ομως?
Πολλά και διάφορα!!!! Γιατί η γεύση τους είναι ουδέτερη.
Αποτελούν την καλύτερη βάση για να πατήσει κανείς πάνω τους και να δημιουργήσει εκρηκτικούς και πρωτότυπους γαστρονομικούς συνδυασμούς. Η πιο κλασική της εκδοχή είναι σε μορφή σούπας αλλά υπάρχουν και αρκετές ενδιαφέρουσες παρασκευές όπου <<παντρεύονται>> με κρέας, ψάρι, ρύζι και πράσινες σαλάτες. Οι Γερμανοί τις βάζουν δίπλα στην ψητή πάπια. Οι Γάλλοι με το παστό χοιρινό. ένας από τους πιο επιτυχημένους συνδυασμούς είναι εκείνος με τα λουκάνικα στο φούρνο. Τις ταιριάζουν όμως και με τα ψάρια αρκεί να είναι λιπαρά.

Τι προσέχουμε?
Ένα μεγάλο προτέρημά τους είναι ότι δεν  χρειάζονται μούλιασμα. Πάντως καλό είναι να ξεπλένονται για να φύγει η σκόνη που ίσως έχουν. Καθαρίζονται πριν πλυθούν, ειδικά αν είναι χύμα προκειμένου να απομακρύνουμε τυχόν πετραδάκια και διάφορα υπολείμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: