Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Αναβάλλονται τα γενόσημα!

Αναβάλλονται τα γενόσημα!
Να αναβάλει την εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, μπροστά στην… πανωλεθρία και το μπάχαλο που προκάλεσε, αποφάσισε το υπουργείο Υγείας.

Σα να μην έφτανε η πρόθεση της κυβέρνησης –κατ’ εντολή της τρόικα- να ταΐζει τους Ελληνες με πάμφθηνα φάρμακα-δολοφόνους, που παράγονται σε τριτοκοσμικές χώρες (Μπαγκλαντές, Ινδία, Ισραήλ, Πακιστάν) υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, οι ίδιες οι υπηρεσίες που υποστήριξαν το εν λόγω μέτρο αποδείχθηκαν απολύτως ανίκανες να το υλοποιήσουν.
Ετσι, σήμερα, πρώτη μέρα εφαρμογής του, χιλιάδες ασθενείς σε όλη την Ελλάδα υπέστησαν απίστευτη ταλαιπωρία, ενώ σαφέστατα κινδύνεψε η υγεία ανθρώπων που έχρηζαν επείγουσας φαρμακευτικής περίθαλψης και –αντ’ αυτής- περίμεναν με τις ώρες τον φαρμακοποιό να αναζητά το φτηνότερο φάρμακο, όπως τον υποχρεώνει πλέον ο νόμος.
Και, βέβαια, το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος θα φέρει την ευθύνη όταν χαθεί μια ανθρώπινη ζωή, επειδή η κυβέρνηση επέμεινε να εφαρμόσει ένα παράλογο μέτρο, παρότι το σύνολο των εμπλεκομένων προειδοποιούσε για τους σοβαρότατους κινδύνους που εγκυμονεί;
Γιατί η κυβέρνηση επιμένει να λέει «γιαβόλ» στις επιταγές της τρόικα, όταν αυτές θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια Υγεία, την ίδια ώρα που –αποδεδειγμένα- επιφέρουν ζημία στην ελληνική οικονομία, λουκέτα και χιλιάδες απολύσεις στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, καμία εξοικονόμηση πόρων και όφελος μόνο για ξένες πολυεθνικές;

Το μέτρο της πιλοτικής εφαρμογής των γενόσημων σε 10 κατηγορίες φαρμάκων, με βάση τη λίστα που εστάλη από το υπουργείο Υγείας στα φαρμακεία, ξεκίνησε από σήμερα, αλλά έμελλε να έχει -και δικαίως σύμφωνα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς- εξαιρετικά σύντομη διάρκεια.
Σύμφωνα με αυτό, οι γιατροί των νοσοκομείων, καθώς και οι συμβεβλημένοι με τα ασφαλιστικά ταμεία, συνταγογραφούν με βάση τη δραστική ουσία και όχι βάσει της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου. Αυτό σημαίνει πως στο συνταγολόγιο δεν αναγράφεται από τους γιατρούς η ονομασία του φαρμάκου αλλά η δραστική ουσία και την επιλογή θα κάνει ο φαρμακοποιός που θα υποχρεούται να δίνει στον ασθενή το πιο φθηνό από τα γενόσημα, με τη συνταγογραφημένη δραστική ουσία, που κυκλοφορούν στη χώρα

Το πολυσυζητημένο μέτρο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα επεκταθεί από τον Ιούνιο σε περισσότερα φάρμακα, ιδίως εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι της φαρμακευτικής δαπάνης. Οι 10 δραστικές ουσίες που θα συνταγογραφούνται σε πρώτη φάση είναι: OMEPRAZOLE, CLARITH-ROMYCIN, CIPROFROXACIN, LANSOPRAZOLE, CEFUROXIME ACETIL, CETIRIZINE, AZITHRO-MYCIN, CEFBROZIL, MELOXICAM και FLUCONAZOLE.

Όμως άπαντες οι εμπλεκόμενοι ευθύς εξ αρχής είχαν εκφράσει τις επιεικώς λίαν έντονες τους ενστάσεις. Μιλώντας στο newsbomb.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λουράντος προειδοποίησε ότι το μέτρο είναι πρακτικά ανεφάρμοστο ενώ παράλληλα έκανε λόγο για αλαλούμ και μεγαλειώδη προχειρότητα.
«Θα υπάρξει ταλαιπωρία των ασθενών καθώς το κράτος δεν έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για αυτό, αφού το ηλεκτρονικό σύστημα υποδοχής των συνταγών δεν διαθέτει την υποδομή για εγγραφή συνταγών με βάση τη δραστική ουσία. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει η ηλεκτρονική στήριξη της συνταγογράφησης ξεκινούν προβλήματα.
Ο φαρμακοποιός δε μπορεί να γνωρίζει ποιο είναι το φθηνότερο φάρμακο και από τη στιγμή που πλέον καταργείται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση καλείται να γράφει αυτός το φάρμακο ιδιοχείρως», τόνισε ο πρόεδρος του ΦΣΑ και πρόσθεσε: «Το κράτος υποκαθιστά με τον τρόπο αυτό γιατρό και φαρμακοποιό και μόνον αν αποσυρθεί άμεσα το μέτρο έως ότου όλα γίνουν με συνέπεια και άπαντες είναι προετοιμασμένοι για την εξέλιξη αυτή τότε θα μπορέσει να λειτουργήσει».

Όμως σύμφωνα με το κ. Λουράντο τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί καθώς υπάρχει και πιο περίπλοκο σενάριο. Εκείνο της περίπτωσης που ο ασθενής επιμένει σε άλλο φάρμακο εκτός από το οικονομικότερο αντίγραφο και είναι διατεθειμένος να πληρώνει τη διαφορά στην τιμή καθώς ο ασφαλιστικός φορέας θα αποζημιώνει μόνο το φθηνότερο γενόσημο της κάθε μιας από τις δέκα δραστικές ουσίες: «Θα απαιτούνται ως και 3 ώρες για να βρει ο φαρμακοποιός τόσο το φθηνότερο φάρμακο ή την διαφορά στην τιμή γιατί θα πρέπει να ανατρέξει σε μία λίστα 150 διαφορετικών φαρμάκων σε πολλές περιπτώσεις. Έχουμε δώσει εντολή στα μέλη μας για να μην ταλαιπωρούνται οι πελάτες να εκτελείται κανονικά η συνταγή με το καλύτερο φάρμακο που αυτοί γνωρίζουν. Όμως υπουργείο και ΕΟΠΥΥ αναιρούν τον εαυτό τους μέσω αυτής της πρακτικής» ανέφερε ο κ. Λουράντος.

Σε ανάλογο μήκος κύματος βρέθηκε και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά Κωνσταντίνος Κούβαρης που υπογράμμισε: «Αυτό είναι μόνο στη θεωρία, γιατί επί της ουσίας δεν γίνεται τίποτα. Θα έπρεπε ο ΕΟΦ να έχει δώσει είτε σε CD είτε σε καταλόγους το φθηνότερο φάρμακο που αντιστοιχεί σε κάθε δραστική ουσία. Αυτό δεν υπάρχει». Και πρόσθεσε: «Δεν ξέρουμε το φθηνότερο φάρμακο που αντιστοιχεί στην κάθε δραστική ουσία. Η προετοιμασία αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει κι εμείς σήμερα θα έπρεπε τα στοιχεία αυτά να τα είχαμε».

Πληροφορίες ανέφεραν ότι και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης είχε επιβεβαιώσει πως προς το παρόν το νέο καθεστώς συνταγογράφησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί και πριν από λίγες ώρες από την πλευρά της, η διοίκηση του ΕΟΠΠΥ ανακοίνωσε τα εξής: «Κατά την πρώτη μέρα της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία - όπως ήταν αναμενόμενο - παρουσιάσθηκαν ορισμένες δυσκολίες. Φαινόμενο φυσιολογικό δεδομένου ότι πρόκειται για μια ριζική αλλαγή στη φαρμακευτική περίθαλψη των εκατομμυρίων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.
Ο κατάλογος των φαρμάκων που αντιστοιχούν στις δέκα δραστικές ουσίες θα αναρτηθεί σήμερα στις ιστοσελίδες του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ και θα κοινοποιηθεί στην ΗΔΙΚΑ, ώστε να προσαρμόσει τις παραμέτρους της εφαρμογής και να ενσωματώσει τις νέες τιμές. Η ημερομηνία έναρξης της πρώτης εφαρμογής θα γίνει τις επόμενες μέρες».

Για τα προβλήματα που προκαλούνται με τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, ο πρόεδρός του σχολίασε: «Ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας νεοσύστατος φορέας που εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας από την ημέρα έναρξης της λειτουργίας του. Επειδή τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε πολλούς να εξακοντίζουν κατηγορίες προς κάθε κατεύθυνση, πρέπει να επισημάνω ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν θα πρέπει να γίνεται στόχος προεκλογικών βολών, δεδομένου ότι αποτελεί μια εθνική προσπάθεια για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των Ελλήνων ασφαλισμένων. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μόνο μέσα στο Μάρτιο, (από 1.3.2012 έως 31.3.2012) εξυπηρετήθηκαν από συνεργαζόμενους γιατρούς: 230.206 ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ, 119.627 του ΟΑΕΕ, 356.224 του ΙΚΑ, 120.026 του ΟΓΑ και 18.872 του ΤΥΔΚΥ».

Αντιδράσεις και από γιατρούς

Το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) ανακοίνωσε ότι ο νέος τρόπος συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία των φαρμάκων οδήγησε σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής του, σε απίστευτη ταλαιπωρία τόσο των ασθενών, όσο και των ιατρών που κλήθηκαν να εφαρμόσουν το νέο μέτρο.

«Η βιαστική και χωρίς επαρκή προετοιμασία εξαγγελία από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να εφαρμοσθεί ο νέος τρόπος συνταγογράφησης, καθʼ υπόδειξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, σε συνδυασμό με την αδυναμία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να υποστηρίξει επαρκώς το νέο μέτρο, δημιούργησε απίστευτη ταλαιπωρία σε χιλιάδες ασθενείς που χρειάστηκε να συνταγογραφήσουν σήμερα φάρμακα. Ενώ και οι γιατροί κλήθηκαν να εφαρμόσουν το μέτρο, χωρίς επαρκή καθοδήγηση και υποστήριξη. Ο ΙΣΑ καλεί όλους τους γιατρούς μέλη του να προφυλάξουν την υγεία των ασθενών τους, αντιστεκόμενοι σε τέτοιου είδους πρόχειρα μέτρα που λαμβάνονται από όσους δε γνωρίζουν τη ευθύνη που φέρει ο θεράπων γιατρός», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Οι γιατροί από την πλευρά τους είχαν δηλώσει αποφασισμένοι να παρακάμψουν τον νόμο σε ό,τι τους αφορά.
Είναι ενδεικτικό ότι ο ιατρικός σύλλογος της Αθήνας κάλεσε τους γιατρούς - μέλη του, ιδιώτες και νοσοκομειακούς, να συνταγογραφούν μεν στο σχετικό έντυπο τη δραστική ουσία αλλά σε παρένθεση να συμπληρώνουν το φάρμακο που κρίνουν καταλληλότερο για τον ασθενή τους.
«Τα αμφιβόλου ποιότητας γενόσημα φάρμακα, ως επί το πλείστον παραγωγής τρίτων χωρών, που επιλέγονται με μοναδικό κριτήριο τη χαμηλή τους τιμή, εμπεριέχουν τεράστιους κινδύνους, για την υγεία των ασφαλισμένων» ανέφερε στην ανακοίνωση ο ΙΣΑ. Παράλληλα πρότεινε στους ιατρούς να γράφουν με κόκκινο στυλό, σε κάθε ηλεκτρονική συνταγή που εκτυπώνουν και να σφραγίζουν χρησιμοποιώντας τη φράση «αλλαγή της ιατρικής συνταγής επισύρει ποινικές ευθύνες».

Στο ίδιο μήκος κύματος η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.), εκφράζοντας τις θέσεις και απόψεις των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών, χαρακτηρίζει ως προσπάθεια διάλυσης της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου, όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για την Υγεία.
Newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια: