Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012

Κάντε Πάσχα "χωρίς αίμα για κανέναν"! Μαγειρίτσα με μανιτάρια!


Οι οικολόγοι εύχονται σε όλους «Καλό Πάσχα, χωρίς πόνο και αίμα για κανέναν». Αυτές τις ημέρες τα αμνοερίφια ζουν τα δικά τους πάθη. Χιλιάδες από αυτά οδηγήθηκαν, οδηγούνται και ως τη Μεγάλη Παρασκευή θα οδηγηθούν στα σφαγεία, για να καταλήξουν -όπως απαιτεί το πατροπαράδοτο έθιμο της Λαμπρής- στο πασχαλιάτικο τραπέζι μας. Για το λόγο αυτό, η ομάδα «Πολίτες για τα Δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής» διεκδικεί τα δικαιώματα των συμπαθέστατων ζώων, πραγματοποιώντας συμβολική εκστρατεία ευαισθητοποίησης στο κέντρο της Αθήνας.


Στα σκαλιά της πλατείας Συντάγματος, δίπλα ακριβώς στην είσοδο του μετρό, οι οικολόγοι-ζωόφιλοι αράδιασαν δεκάδες φωτογραφίες στις οποίες πρωταγωνιστεί ένα μικρό αρνί. Το τετράποδο χαίρεται το γρασίδι κοντά στο υπόλοιπο κοπάδι χωρίς -ασφαλώς- να γνωρίζει τι περιμένει το ίδιο και τους... συντρόφους του.

Οι λεζάντες κάτω από τις φωτογραφίες σπεύδουν να δώσουν το μήνυμα: «Δεν έφταιξα εγώ σε τίποτα για το θείο πάθος», «Δεν προσφέρει η σφαγή μου τίποτα στην πνευματικότητά σας». Ακόμη και οι πιο φανατικοί κρεατοφάγοι μπαίνουν στον κόπο να προβληματιστούν. Αξίζει, άραγε, να χυθεί τόσο αίμα για την ικανοποίηση των γαστρονομικών μας ορέξεων, ακόμα και για την τήρηση των παραδόσεων; Στα ενημερωτικά φυλλάδια, που μοιράζουν τα μέλη του «ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ», για να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη, δανείζονται ακόμη και εδάφια από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Εβραίους: «Δεν πρέπουν στους χριστιανούς θυσίες μετά Χριστόν».

Η εκστρατεία των «Πολιτών» υπέρ των αμνοεριφίων θα διαρκέσει ώς αύριο το βράδυ, ενώ αν αποφασίσετε να γιορτάσετε κι εσείς το Πάσχα δίχως οβελία στο τραπέζι, αναζητήστε εναλλακτικές συνταγές στην ιστοσελίδα www.xortofagia.blogspot.com.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ

1 κ.σ. βουτυρο
2 κ.σ. ελαιολαδο
8 φρεσκα κρεμμυδακια σε λεπτες φετες
500 γρ. μανιταρια σε φετες
10 γρ. αποξηραμενα μανιταρια μουσκεμενα σε χλιαρο νερο για 10 λεπτα
2 κ.σ. αλευρι
1,2 λιτρα ζωμο λαχανικων ή κοτας
αλατι και πιπερι
2 κ.σ. φρεσκο ψιλοκομμενο ανιθο
1/2 φλ. ρυζι καρολινα
2 αυγα (χωριστα οι κροκοι απο τα ασπραδια)
χυμο απο 2 λεμονια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λιωνουμε, σε δυνατη φωτια, το βουτυρο σε μια μεγαλη κατσαρολα, προσθετουμε το ελαιολαδο, τα κρεμμυδια και τον ανιθο και σωταρουμε για 2 λεπτα ανακατευοντας. Προσθετουμε τα αποξηραμενα μανιταρια. Συνεχιζουμε το σωταρισμα για 3 λεπτα μεχρι να μαλακωσουν, ριχνουμε επειτα τα φρεσκα μανιταρια, το αλευρι και μαγειρευουμε για ακομη 2 λεπτα. Ριχνουμε το ζωμο ανακατευοντας συνεχως. Μολις παρει μια βραση , χαμηλωνουμε την ενταση και σιγοβραζουμε για 15 λεπτα. Προσθετουμε το ρυζι και συνεχιζουμε το μαγειρεμα μεχρι να μαλακωσει το ρυζι (περιπου 15 λεπτα ακομη).
Αποσυρουμε απο τη φωτια και αφηνουμε να κρυωσει ελαφρα για 5 λεπτα. Στο μεταξυ ετοιμαζουμε το αυγολεμονο, χτυπωντας τα ασπραδια πρωτα με ενα πηρουνι ή συρμα ωσπου να αφρισει. Προσθετουμε τους κροκους και συνεχιζοντας το χτυπημα προσθετουμε και το χυμο απο τα λεμονια. Παιρνουμε λιγο ζωμο απο τη σουπα και το προσθετουμε στο μιγμα. Ριχνουμε κι αλλο ωσπου να ζεσταθει το μιγμα μας και τοτε το ριχνουμε ολο στη μαγειριτσα μας. Σερβιρουμε σε ζεστα πιατα.
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια: