Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Απειλεί λιγνίτη

Σε γόρδιο δεσμό για τη ΔΕΗ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξελισσόνται οι αντιδράσεις για τις νέες εξορύξεις του λιγνίτη στην περιοχή της Πτολαιμαίδας, μετά την αίτηση ακύρωσης των εργασιών που κατέθεσε στο συμβούλιο της επικρατείας η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πριν λίγες μέρες. Η προσφυγή αυτή απειλεί να τινάξει στον αέρα την ενεργειακή στρατηγική του κράτους, αφού το κοίτασμα αυτό πρωταγωνιστεί στον σχεδιασμό για επάρκεια ενέργειας της Ελλάδος κατά τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης δηλώνουν ότι θα είναι καταστροφικές για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.


Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης είναι η λίμνη Βεγορίτιδα. Προβλέπεται να μετατραπεί σε αποδέκτη όλων των  υγρών απβλήτων που θα βγαίνουν από την εξορυκτική διαδικασία. Ο βασικός υδάτινος τροφοδότης της λίμνης θα εκτραπεί λίγα μέτρα από την πηγή του, όπου και θα περνά μέσα από τον χώρο των εξορύξεων, η έκταση των οποίων θα πλησιάζει τα 150 χιλιάδες στρέμματα.Όλα τα όμβρια ύδατα θα οδηγούνται απευθείας στη λίμνη.

Δεν είναι δυνατόν η Βεγορίτιδα να γίνει αποδέκτης των λυμάτων. Εκτός αυτού υπάρχουν προφανή σφάλματα στην Μ.Π. , όπως η εγκύτητα των κοντινών οικισμών, αλλά και η παράλειψη της κάλυψης των ταινιοδρόμων που θα μεταφέρουν την τέφρα του λιγνίτη.

Τις αμφιβολίες του για την περιβαλλοντική οθότητα τωνπρογραμματισμένων εξορύξεων εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ δυτικής Μακεδονίας, Κος Δημήτριος Μαυροτίδης. Η ΔΕΗ έχει δείξει ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής και κανείς δεν ξε΄ρει ποια θα είναι η μοίρα της Δυτικής Μακεδονίαες όταν περάσουμε στην μεταλιγνιτική περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: