Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Η «βασίλισσα», ΑΕΚ, γίνεται 88 ετών!


Σαν σήμερα (13/04) πριν από 88 ολόκληρα χρόνια μία παρέα προσφύγων της Πόλης, δημιούργησε την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως.
Μεγάλη εβδομάδα και στο κλίμα των ημερών, η Ένωση θέλει τη δική της Ανάσταση για να ξεφύγει από το λήθαργο των τελευταίων ετών. Οι «κιτρινόμαυροι» δεν γνωρίζουν ακόμα αν θα φτάσουν τα 89 χρόνια ζωής, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο διοικητικό και οικονομικό κομμάτι είναι τόσο μεγάλα που έχουν θέσει σε αμφιβολία την ύπαρξή τους. Σαν σήμερα, ωστόσο, πριν από 88 χρόνια μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας, γεννιόταν.


Η… γέννηση

Ο διωγμός των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1922 ανάγκασε μία παρέα προσφύγων να δημιουργήσουν μία ομάδα, που θα πρεσβεύει τις αξίες των προσφύγων της πόλης και θα μπορέσει να τους δώσει πίσω τη χαμένη τους περηφάνια. Μια ομάδα που θα ταυτίζεται με την προσφυγιά και τις χαμένες πατρίδες. Την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως!

Στις 13 Απριλίου του 1924 στο κατάστημα αθλητικών ειδών του Αιμίλιου και του Μενελάου Ιωνά στην οδό Βερανζέρου στην Ομόνοια, ύστερα από απόφαση του
Σπανούδη, του Ελεόπουλου, των αδερφών Ιωνά, του Δημόπουλου και των άλλων παιδιών, δημιουργήθηκε η ΑΕΚ.

Ο πρώτος πρόεδρος της ομάδας, ήταν ο Κώστας Σπανούδης που εκείνη την περιόδο ήταν δημοσιογράφος και μετέπειτα βουλευτής και υπουργός. Αντιπρόεδρος ο Νίκος Ελεόπουλος, ενώ το πρώτο ΔΣ αποτελούνταν από τους Τιμολέοντα Τάγαρη, Μενέλαο Καροτσιέρη, Μίλτο Ιερεμιάδη και τους Ιωνά και Δημόπουλο.

Οι πρώτες επιτυχίες

Το 1930 επί κυβερνήσεως Ελ. Βενιζέλου εγκαινιάστηκε το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο πρώτος τίτλος για την ΑΕΚ ήρθε την περίοδο 1931-32, όταν κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος νικώντας τον Άρη με 5-3. Αστέρια της ομάδας ήταν οι Κώστας Νεγρεπόντης, Μαρόπουλος, Δελαβίνιας, Ρίμπας, Σκλαβούνος, Μανέττας, Τζανετής, Μάγειρας, Χατζησταυρίδης. Το πρώτο της πρωτάθλημα το κέρδισε το 1939. Κερδίζοντας την ίδια σεζόν και το κύπελλο έγινε η πρώτη ομάδα που κατέκτησε το νταμπλ στην Ελλάδα. Το 1940 με τον Κώστα Νεγρεπόντη στη θέση του προπονητή κέρδισε και πάλι το πρωτάθλημα. Την περίοδο 1940-41 το Πρωτάθλημα Αθηνών διεκόπη λόγω του Β' Παγκοσμίου πολέμου, ωστόσο μία εβδομάδα πριν την έναρξη των τοπικών πρωταθλημάτων, η ΑΕΚ είχε σημειώσει μία ευρεία νίκη με σκορ 7-3 επί του Ολυμπιακού σε φιλικό αγώνα που έγινε στην έδρα της.

Η εποχή Μπάρλου

Το 1974 ήταν μία από τις σημαδιακές χρονιές για την ΑΕΚ. Ο Λουκάς Μπάρλος αναλάμβανε την προεδρία του συλλόγου και η ΑΕΚ έζησε τη «Χρυσή Εποχή» της. Προπονητής της, ήταν ο Φράντισεκ Φάντροκ ο οποίος καθοδηγούσε μεγάλους ποδοσφαιριστές, όπως οι Παπαϊωάννου, Νικολάου, Ραβούσης και άλλοι.

Το 1977 η Ένωση έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA, όταν ύστερα από μία μαγική πορεία αποκλείστηκε από τη Γιουβέντους. Την περίοδο 1977-78 η ΑΕΚ με προπονητή το Γιουγκοσλάβο Ζλάτκο Τσαϊκόφκσι και με τους Μπάγεβιτς και Βιέρα κατέκτησε το νταμπλ.

Τα επαγγελματικά χρόνια

Από τη στιγμή που το πρωτάθλημα έγινε επαγγελματικό η ΑΕΚ χρειάστηκε τρία χρόνια για να βρεθεί στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το 1983 με προπονητή τον Χέλμουτ Σενέκοβιτς η ΑΕΚ πήρε το Κύπελλο Ελλάδας, επικρατώντας του ΠΑΟΚ στον πρώτο τελικό που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ.

Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα το 1988-89 ο Ντούσαν Μπάγεβιτς επιστρέφει στην ΑΕΚ στο πόστο του τεχνικού αυτή τη φορά, για να πάρει ένα μεγάλο πρωτάθλημα εκείνη τη σεζόν, με τη νίκη 1-0 στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Ολυμπιακό. Η εποχή του Σέρβου τεχνικού στην ΑΕΚ, ανάγκασε αρκετούς να παραδεχτούν ότι οι «κιτρινόμαυροι» έπαιξαν το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και αυτή η ποιότητά τους επιβραβεύτηκε με τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα. Από τότε όμως, μέχρι και σήμερα η ΑΕΚ δεν έχει καταφέρει να πάρει κάποιο πρωτάθλημα.

Το 1994-95 η ΑΕΚ μπήκε θριαμβευτικά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ξεπερνώντας με δύο νίκες την ισχυρή Ρέιντζερς Γλασκώβης με πρωταγωνιστές το Δημήτρη Σαραβάκο και τον Τόνι Σαβέβσκι. Η ΑΕΚ ξανακέρδισε το κύπελλο με προπονητή τον Ντούσαν Μπάγεβιτς το 1996 και το 1997 με τον Πέτρο Ραβούση. Τη σεζόν 1998-99 δημιουργήθηκε και ομάδα γυναικείου ποδοσφαίρου που αγωνίστηκε στη Β' κατηγορία, αλλά αμέσως μετά διαλύθηκε.

Η ΑΕΚ στον πόλεμο

Τη Μεγάλη Τετάρτη του 1999 η ΑΕΚ έδωσε φιλικό αγώνα ανθρωπιστικού χαρακτήρα με την Παρτιζάν στο Βελιγράδι, το οποίο βομβαρδιζόταν από το ΝΑΤΟ κι έγινε έτσι η πρώτη ομάδα που έσπασε το διεθνές εμπάργκο κατά της Σερβίας. Με προπονητή τον Όλεγκ Μπλαχίν ήρθε ισόπαλη 1-1 με τη σερβική ομάδα με γκολ του Ζουμπούλη, ενώ ο αγώνας διακόπηκε από τους ενθουσιασμένους φιλάθλους που έσπευσαν να πανηγυρίσουν.

Άστεγη

Το 2003 κατεδαφίζεται το - χτυπημένο κατά ένα μέρος από το σεισμό του 1999 - στάδιο Νίκος Γκούμας (και μαζί με αυτό το κλειστό γήπεδο Γιώργος Μόσχος). Η ανέγερση νέας έδρας της ομάδας εκκρεμεί ως σήμερα, με την ΑΕΚ να φιλοξενείται τα τελευταία χρόνια στο ΟΑΚΑ. Κατά καιρούς έχει κάνει προσπάθειες για την κατασκευή νέου γηπέδου, χωρίς όμως επιτυχία.

Το όραμα που έμεινε στη… μέση

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτές τις ημέρες η ΑΕΚ, δεν είναι πρωτόγνωρη για τους ταλαιπωρημένους φίλους της. Το 2004 τα πράγματα ήταν εξίσου δύσκολα για τους «κιτρινόμαυρους» για να έρθει ο Ντέμης Νικολαΐδης να δώσει όραμα στους φίλους της ομάδας. Η προσπάθειά του, αγκαλιάστηκε από όλους και κατάφερε να οδηγήσει την ΑΕΚ και πάλι στο Champions League και σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελλάδα.

Το 2008 όμως, αποχώρησε από την προεδρία της ομάδας και τα προβλήματα της Ενωσης από τότε ολοένα και αυξάνονται. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, ο πρώην επιθετικός της ομάδας, σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να επιστρέψει στα διοικητικά και να σώσει εκ νέου την αγαπημένη του ομάδα.

Η ΑΕΚ έχει να επιδείξει πλήθος τίτλων και διακρίσεων, κυρίως στο ποδόσφαιρο, αλλά και σε άλλα αθλήματα. Συγκεκριμένα, στο ποδόσφαιρο, έχει 28 εθνικούς τίτλους (11 Πρωταθλήματα, 14 Κύπελλα, 2 Σούπερ Καπ, 1 Λιγκ Καπ), ενώ παράλληλα αποτελεί μόνιμο εκπρόσωπο της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά κύπελλα.

Υπήρξε μάλιστα, η πρώτη ελληνική ομάδα που έφτασε στους «8» ευρωπαϊκής διοργάνωσης και η μοναδική που έχει βρεθεί στα προημιτελικά τόσο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όσο και του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αλλά και του πάλαι ποτέ Κυπελλούχων. Κορυφαία στιγμή αποτελεί η παρουσία της στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ την σεζόν 1976-77.

Φυσικά, η ΑΕΚ έχει να επιδείξει μεγάλες επιτυχίες και σε άλλα αθλήματα, με κορυφαία όλων την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο μπάσκετ το 1968 στο κατάμεστο Καλλιμάρμαρο. Επρόκειτο μάλιστα, για τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο ελληνικής ομάδας σε όλα τα αθλήματα.
onsports

Δεν υπάρχουν σχόλια: