Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Πτώση 8,8% στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις το πρώτο τρίμηνο του 2012


Μεγαλύτερη υποχώρηση στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», στη Θεσσαλονίκη κινήθηκαν ανοδικά
Του Σταθη Κουσουνη

«Βουτιά» σημείωσαν οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις με αεροπλάνο στη χώρα μας στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου σε σχέση με την ίδια περίοδο, πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάσθηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, στο τρίμηνο η πτώση των αφίξεων έφθασε σε ποσοστό 8,8% φθάνοντας σε 551.442 από 604.869 την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Μεγάλη πτώση κατά 15,6% παρουσίασαν οι αφίξεις στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» φθάνοντας σε 352.004 αφίξεις από 417.275 αφίξεις. Αντίθετα, στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης οι αφίξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 7,7% φθάνοντας σε 177.782 από 165.099. Στα άλλα αεροδρόμια καταγράφονται μεγάλες ποσοστιαίες αυξομειώσεις αλλά ο αριθμός των διεθνών αφίξεων είναι ακόμη μικρός για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Τον Μάρτιο η πτώση των διεθνών τουριστικών αφίξεων έφθασε σε ποσοστό 3,8%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τουριστικών φορέων και βάσει των μέχρι στιγμής κρατήσεων, κάμψη αναμένεται να εμφανίσουν οι διεθνείς αφίξεις τόσο τον Απρίλιο όσο και τον Μάιο.

Ταξιδιωτικό ισοζύγιο
Η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιοποίησε, χθες, τις εξελίξεις στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο κατά την περυσινή σεζόν. Σύμφωνα με τα στοιχεία το Ταξιδιωτικό Ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 8,2 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 783 εκατ. ευρώ ή 10,5% σε σύγκριση με το 2010. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 893,4 εκατ. ευρώ ή 9,3% σε σχέση με το 2010 που ξεπέρασαν τα 10,5 δισ. ευρώ, ενώ οι ταξιδιωτικές πληρωμές αυξήθηκαν κατά 110,5 εκατ. ευρώ ή 5,1%. Η αύξηση των εισπράξεων ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των αφίξεων από το εξωτερικό κατά 9,5% οι οποίες ξεπέρασαν τα 16,4 εκατ. καθώς η μέση κατά ταξίδι δαπάνη, που διαμορφώθηκε στα 639,5 ευρώ παρέμεινε σχετικά σταθερή σε σύγκριση με το 2010. Επίσης, σχετικά σταθερά σε σύγκριση με το 2010 διαμορφώθηκαν η δαπάνη ανά διανυκτέρευση (2011: 69,6 ευρώ, 2010: 68,6 ευρώ) και η μέση διάρκεια παραμνής (2011: 9,2 διανυκτερεύσεις, 2010: 9,3 διανυκτερεύσεις). Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων το 2011 αυξήθηκε κατά 7,7%.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Α. Ανδρεάδης απέστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη με κοινοποίηση στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνο με θέμα το «κούρεμα» των αποθεματικών του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Ο κ. Ανδρεάδης επισημαίνει ότι για να μπορέσει ο τουρισμός να δώσει την απαιτούμενη στήριξη και ώθηση στην οικονομία θα πρέπει να πληρούνται κάποιες ελάχιστες προϋποθέσεις και να υπάρχουν κάποια ελάχιστα εφόδια. Επίσης, σημειώνει ότι «στην περίπτωση του τουρισμού η πρόσφατη συμφωνία στο πλαίσιο του PSI για το “κούρεμα” των αποθεματικων των ταμείων των NΠΔΔ συμπεριέλαβε και τα αποθεματικά του ΕΟΤ όπου περικόπηκαν 32 εκατ. ευρώ». Παράλληλα, συμπληρώνει ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση, η απαράδεκτη μη πρόβλεψη αναπλήρωσής τους, στερεί τον ΕΟΤ από τη δυνατότητα να αποπληρώσει υφιστάμενα χρέη του ιδιαίτερα προς διεθνή Μέσα Ενημέρωσης και τους Tour Operators, διακινδυνεύοντας έτσι την περαιτέρω δυσφήμηση της χώρας μας με προφανείς τις επιπτώσεις για τον τουρισμό». Ο Κ. Ανδρεάδης ζητεί την αποκατάσταση των αποθεματικών του ΕΟΤ και τη χορήγηση άμεσα των ελάχιστων αναγκαίων πιστώσεων ώστε να προχωρήσει το έκτακτο πρόγραμμα προβολής.

Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες γερμανικές εφημερίδες φιλοξενούν στις ιστοσελίδες τους ρεπορτάζ για την απεργία στην ελληνική ακτοπλοΐα και υπογραμμίζουν το γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή εν μέσω του Ορθόδοξου Πάσχα προκαλεί ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό, ενώ πολλοί τουρίστες αναγκάζονται να μεταθέσουν ή να ακυρώσουν το ταξίδι τους.
news.kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: