Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Κύκλωμα εικονικών τιμολογίων με 22 επιχειρήσεις




Συνολικά 22 επιχειρήσεις φέρονται να εμπλέκονται σε κύκλωμα εικονικών τιμολογίων, προκειμένου να μην αποδίδουν ΦΠΑ στο ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με πόρισμα του ΣΔΟΕ. Μεταξύ των εταιρειών περιλαμβάνεται ο μεγαλύτερος όμιλος σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, η Carrefour - Μαρινόπουλος, η οποία και εξέδωσε ανακοίνωση χθες για το θέμα διαψεύδοντας κατηγορηματικά όσα της αποδίδονται, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο του cash & carry και τρεις μεγάλοι όμιλοι του κλάδου λιανικής πώλησης ηλεκτρικών - ηλεκτρονικών συσκευών.

Κεντρικό ρόλο στο κύκλωμα είχε η εταιρεία Orbicom η οποία φέρεται ότι εξέδιδε τα εικονικά τιμολόγια προς τις άλλες εταιρείες την περίοδο 2007 - 2008. Στην εταιρεία έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα για μη απόδοση ΦΠΑ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο ιδιοκτήτης της βρίσκεται από τον Ιανουάριο στη φυλακή. Το πόρισμα αναφέρεται σε απάτη τύπου Καρουζέλ, η οποία αφορά συναλλαγές μέσα σε ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. (στις οποίες χρεώνεται ο ΦΠΑ) που συνδυάζονται με εικονικές ενδοκοινοτικές συναλλαγές (στις οποίες δεν χρεώνεται ΦΠΑ μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών).
Οι συναλλαγές με την Carrefour - Μαρινόπουλος αφορούν 41 τιμολόγια αξίας 894.000 ευρώ για την αγορά τηλεοράσεων και βιντεοπαιχνιδιών. Η Carrefour - Μαρινόπουλος υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της ότι τα τιμολόγια δεν είναι εικονικά, αλλά αφορούν προϊόντα που αγοράστηκαν και στη συνέχεια μεταπωλήθηκαν στη λιανική. Μάλιστα, τόσο τα τιμολόγια αγοράς όσο και τα παραστατικά λιανικής πώλησης των προϊόντων προσκομίσθηκαν, σύμφωνα με την εταιρεία, στις αρμόδιες αρχές. Η Carrefour δεν έχει λάβει ακόμη το πόρισμα του ΣΔΟΕ, ενώ εικάζεται ότι εάν της επιβληθεί πρόστιμο αυτό θα είναι της τάξης του 1,1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε μία εταιρεία έχει επιβληθεί πρόστιμο 80 εκατ. ευρώ για συνολικές «αγορές» 30 εκατ. ευρώ, ενώ άλλη εταιρεία που ήρθε σε συμβιβασμό με τις αρχές έχει ήδη καταβάλει πρόστιμο ύψους 4,3 εκατ. ευρώ.

kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: